По-висока инфлация заради скъпи храни

Доматите поскъпнаха с 6,4% само за месец.

Цените на зеленчуците нараснаха с 22% за година

По-евтино продават дрехи и обувки

Поскъпването на храните доведе до нарастване на инфлацията. През февруари цените на храните и безалкохолните напитки са нараснали с 1,7%, а инфлацията е 0,5%, обявиха от НСИ. В резултат годишната инфлация към края на февруари е 3,2%, което е най-високата стойност за последните четири месеца.

В рамките на година зеленчуците са поскъпнали драстично - с 22%, сочат данните на НСИ. По-голямо е повишението на цените само на застраховките за коли - с над 30%. Съществено е поскъпването и на парното - с близо 15%.

Като цяло цените на храните за година са нараснали с 5%. Сериозно са поскъпнали хлябът и зърнените храни - с 11%, докато при виното движението на цените нагоре е по-умерено - с 3,1%. При месото и месните продукти поскъпването е минимално - с 0,8%. При някои храни обаче има намаление на цените през последната година. Най-съществено то е при плодовете - с 4,7%. Млякото и млечните продукти са поевтинели с 0,4%, а животинските и растителни масла и мазнини - с 0,8%. Дрехите и обувките също са по-евтини спрямо февруари миналата година - съответно с 1,1% и 3,9%.

Инфлацията е значително по-висока от лихвите по банковите депозити, което реално поти спестяванията на хората и бизнеса. При инфлация от 3,2% лихвите по годишните депозити на гражданите са под 0,3%.

През февруари спрямо предходния месец най-много са поскъпнали зелето - с 35%, краставиците - с 18,1%, картофите - със 7,6% и доматите - с 6,4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари