По-високи пенсии и заплати крепят хазната

Приходите от ДДС нараснаха с близо 8 на сто

В бюджета влизат повече пари от данъка върху доходите и от осигуровки

Повишаването на пенсиите и заплатите има съществена роля за пълненето на държавната хазна. Въпреки че ресторанти и молове не работеха, приходите в бюджета от ДДС за първите два месеца на годината от сделки във вътрешността на страната нарастват със 116 млн. лв., или с близо 8%, показват данни на Министерството на финансите. Но има спад на приходите от ДДС от внос.

Явно въпреки пандемията домакинствата продължават да харчат, макар че потреблението се променя - вместо официални костюми и обувки купуват повече дрехи за ежедневна употреба извън офиса като анцузи и маратонки. При по-голямата безработица спрямо миналата година по това време, от съществено значение за това домакинствата да продължат да харчат са повишаването на пенсиите с 6,7% от средата на 2020 г. и допълнителните 50 лв. на месец на всеки пенсионер, които дават заради кризата. Това са пари, които пенсионерите не пестят, а харчат веднага. От всеки 100 лв., които похарчи един пенсионер, 20 лв. веднага влизат в хазната като ДДС. Част от останалите пари също отиват в хазната, чрез плащаните от търговците данъци и осигуровки.

Приходите от данъка върху доходите нарастват с 5,7% през първите два месеца на годината, а от осигуровки - с 3,3%. Явно вдигането на заплатите компенсира по-голямата безработица и води до повишаване на приходите в бюджета. От началото на годината минималната заплата беше вдигната на 650 лв., бяха повишени възнагражденията в администрацията, а в редица сфери в частния сектор заплатите продължават да нарастват въпреки пандемията.

Приходите в хазната от акцизи намаляват с над 12% през първите два месеца на годината. Това се дължи на затварянето на ресторантите и нощните заведения, както и на по-малкото чуждестранни туристи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси