По време на извънредното положение: Невиждан досега интерес към къщите

По време на извънредното положение (13 март - 13 май) търсенето на къщи извън големите градове е било невиждано досега.

 

Всяка пета сделка с имот в София е била с гараж

Купуват апартаменти за около 90 хил. евро

Всяка пета сделка с имот в столицата по време на извънредното положение (13 март-13 май) е била с гараж, показва анализ на компания за недвижими имоти. Двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани от купувачите в София - те представляват съответно 30% и 25% от всички сделки. Едностайните жилища имат дял от 10%, а многостайните - 8,5%.
Средната продажна цена на жилищата в София за периода на извънредното положение е била около 90 хил. евро.

Пазарът на имоти през следващите месеци ще се активизира като сделки ще се сключват главно между инициативните купувачи и по-гъвкавите продавачи, коментираха брокери. В самото начало на извънредното положение, или през последните две седмици на март, пазарът беше замрял. Но само в рамките на две седмици обстановката се успокои и купувачите отново започнаха да оглеждат имоти и да сключват сделки, заявиха брокери.

“В началото на април по-активни бяха продавачите, купувачите бяха около 20% от участниците на пазара. Може би те бяха притеснени, че няма да могат да реализират покупката си, но към края на април, те се активизираха и днес отново са повече от продавачите”, коментираха още брокери на имоти. Основен катализатор на пазара са купувачите, които в момента са по-адаптивни от продавачите.

Спекулантите по всяка вероятност ще се завърнат на пазара, посочват експертите, Купувачите, които се стремят да извлекат полза от настоящата ситуация, са главно във високия ценови сегмент.

По данни на експертите по-зрелите купувачи през 2019 г. са били сравнително пасивни на пазара и са търсели основно жилища за децата си. Докато в момента те инвестират свободните си средства в имоти, без да отделят внимание на предназначението на покупката, следейки единствено жилището да е с високо качество.

Предпочитаните локации в столицата остават без съществени промени. Клиентите се интересуват от старата част на София, центъра, южните райони, Младост, Овча купел. Запитването за къщи по време на извънредното положение беше невиждано до момента, споделят брокери.

В столицата

50-годишни купуват най-много

Изместиха младите семейства

Променя се профилът на купувачите на апартаменти в София, коментираха брокери на имоти. “Хората над 50-годишна възраст изместиха младите семейства, които купуват първото си жилище, от позицията на най-активните клиенти”, коментира експертът на пазара на имоти Гергана Тенекеджиева.

“Голяма част от младите семейства, или милениълите, търсят собствен имот за живеене, но повечето от тях не разполагат със сериозни спестявания. Затова заемат изчаквателна позиция, докато добият повече яснота за професионалното си бъдеще и финансовата си устойчивост. В същото време, хората над 50 години бързат да вложат парите си в имот”, казва Гергана Тенекеджиева. Това им дава една финансова сигурност.

В сегмента на новите жилища се наблюдава умерена активност. Новото строителство привлича клиенти със спестявания, които се възползват от възможностите за гъвкаво плащане на вноските, посочват от компания за недвижими имоти. Строителството не спира, а проектите продължават да се изпълняват, коментират брокери.

Коментари

Задължително поле