Плеймейтката Марешка отпадна от „Игри на волята“

20 интересни факта за алкохола

Над 60 са вече жертвите при експлозията в джамия в Афганистан

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС на 31 октомври, дори ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите

Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

По-добре да те запомнят като вълк, а не като овца без история

Опитите за прочистване на „българската нация“ доскоро си оставаха пълна тера инкогнита

Какво е памет? Какво е история? Какво е отговорност? Един куп трудни въпроси, чиито отговори никой не знае със сигурност, но пък се знае, при това добре, едно – там, където всички мълчат, има добри причини за мълчание. Затваряй си устата, щото…

А сега позволете ми да скоча юнашки в самото ядро на историята, която ми се ще да ви разкажа: такова място съществува наистина. Има го, при това не забутано някъде в гори тилилейски, ами под носа на всинца ни – в родната, малка, уютна и мила България.

След освобождението от османско владичество малкият народ, който обича да се кичи с думички като „юначен“, не губи прекалено много време в търсене на обяснения за тежкия хал и изостаналостта си. Лозето не ще молитва, то се знае – пътят към модерността преминава през възможно най-бързото отстраняване на всички следи и влияния от старата епоха. Османците са ни натресли на пачи яйца, кой друг може да е виновен? Не стига че петстотин години са ни държали в невежество и забрава, ами сега и отказват да си отиват. Я гледай колко народ са оставили след себе си, ще речеш, че тук още си е тяхно. Бе ние можем ли или не можем?

Историята на системните опити за прочистване на „българската нация“ от чужди и особено „ориенталски чужди“ елементи доскоро си оставаше пълна тера инкогнита за повечето от нас и едва през последните години, чрез усилията на шепа учени, обикновено вън от академичните български среди, започна да се очертава малко по малко. Ще прескоча тук предкомунистическите є измерения, защото те са сравнително маловажни в сравнение с онова, което ги следва. Истинската история започва около петнадесетина години след последното ни „освобождение“.

След „победата на комунизма“ в България следват около десет години спорадична съпротива, отчасти активна, но повечко пасивна, след което в страната се възцарява мир и любов. Колективизацията е осъществена, горяните са избити, останалите класови врагове са си научили урока. В страната усилено се строи будущее, всичко е мирно и тихо… само дето чепикът ни стяга както винаги на едно и също място – българската нация все още не е чиста! А това, не ще и дума, е позор и петно, което трябва да бъде премахнато с всички възможни средства. Между партията кърмилница и подопечния є народ по тоя въпрос няма ни най-микроскопично разногласие. Тва помаци, тва цигани, тва турци – всичко тва трябва да се пречисти, мамка му. Или да се пречисти, или да си хваща пътя. А ако не ще… Хмммммммммм…

Подобни неща, разбира се, се случват не само и единствено тук. Комунизмът на Балканите – които за разлика от Средна Европа са си останали след войната (почти) също толкова етнически смесени, колкото и преди нея, малко по малко започва да придобива все по-националистически характеристики, интернационализмът на Маркс и учението му бързо е захвърлен на боклука, остава си само старото мото, „тва тук си е наше и чужди навлеци няма да търпим“. И понеже съпротивата срещу режима на практика не съществува, за пръв път в страната се появяват реални предпоставки за „решаването на проблема“. Там, където предвоенните български управници са били сковавани от какви ли не международни споразумения и ограничения, днес нищо не стои на пътя на социалните ни инженери. Започва усилена и системна кампания за „пречистване“. Ела сега да видиш българин как на заем тъпкано връща, байно льо!

Започва се с помаците, в началото на 60-те години. Те обаче се оказват неподозирано корави орехи, съпротивата им е толкова мощна и масова, че първите опити са спрени и смяната на идентичностите се проточва в хода на всичките три десетилетия, при това не съвсем успешно. После идват ромите – с тях всичко е „лесно“, каква ти идентичност у цигани?

Остава си обаче свръхзадачата, истинското прочистване, което е отлагано почти до края. Почти…

В началото на 80-те години нещата са „окончателно назрели“. Започва да се пише най-срамната страница в новата българска история – кампанията за етническо прочистване, известна под евфемистичното название „възродителен процес“ (между другото – първата в Европа от такъв мащаб след края на войната и свързаните с нея прочиствания и обмени на населения).

За да не ви занимавам с неща, добре известни на всички ни – между 1960 и 1990 г. в България на системно етническо прочистване, потискане, прогонване и всевъзможен тормоз, психически и физически, са подложени около милион и половина души (консервативна собствена преценка, изхождаща от факта, че мюсюлманските населения в България исторически възлизат на около милион и нещо хора; повтарям, тук говорим за време от около тридесет години, в което има смяна на поне едно поколение).

Съучастниците в него – огромното мнозинство българи, живели при комунизма, набързо си измиват ръцете и обявяват „процеса“ за дело единствено на някаква въображаема върхушка от хора, която е действала в пълен социален вакуум, без каквато и да било подкрепа от страна на „широките народни маси“. Престъплението е „тяхно“, а самите ние никога не сме вземали каквото и да било участие в него.

И в това, а не в някаква абстрактна изостаналост, се състои основната разлика между нас и онази Европа, която е избрала да поеме отговорността за миналото си. Европата, част от която няма как да станем, докато продължаваме да живеем в отрицание.

Е, това май е всичко, което исках да ви кажа днес. Историята на живота ми от последните десетина години. Нещото, което ям, пия, дишам и – от време на време – вра в очите ви, без да очаквам някаква особена реакция. Естествено.
Така де, и ний сме дали нещо на света, има си хас. Може би не точно онова, което си мислим, че сме дали, но пък кой ли може да каже кое е по-добре? В края на краищата по-добре е да те запомнят като дребен, но не по-малко хищен вълк, отколкото като овца без история. Съгласни? Или не?

 

*Авторът е писател, живее в Германия от 1990 г., автор на художествена и научна литература, издал 7 книги.

(Със съкращения от „Либерален преглед“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Статията е много глупава! И ако другите писания на този „автор“ са на това ниво,жал ме е за читателите му.

  1. Напълно подкрепям мнението.
   Статията е много глупава!
   Нашата родина България е в ЕВРОПА!
   Нашите държавници са чуждопоклонници,властогонци,манипулатори на собственият си народ за едната всласт и облага!

 2. Статията си е много точна и умна.Това че не ви е угодна не я прави глупава. Истината ви боли. Прочистването сам съм го преживял.Побългаряването на турците е най голямото петно в историята на България. Чист геноцид си беше.

  1. За коя истина говориш? Не България, а една партия – БКП – е носител на вина.И за сведение на автора, обществото беше държано в пълно неведение.Същата тази партия постъпи много по-жестоко със собствения си етнос – ако на турците само бяха сменени имената, то на българите се отнемаше живота.Кое от двете е по-непростимо? А най-голямото петно е партията, която ви представлява.Тя публично се прегърна и целуна с виновника за унижението ви.

  2. Солташак , много активно плюеш по българите от последните трийсетина години , но хвалиш обилно смрадливата османска империя , потурчила всичко християнско , което е могла да докопа , а останалите е обявила за рая . За пояснение – в българския фолклор е останало твърдото убеждение и определение – „потурчване“ = унищожение ! Ако българският народ е проявил глупост , като не ви е прогонил след Рускотурската Освободителна война , вие , турците сега се отплащате адекватно . Благодарим , вече си взимаме бележка и поука .

 3. Поредната безродна отрепка. Интегрирано немско говедо, което за пари не лъжи ще пише, а и майка си ще продаде. Забрана за гласуване на всеки който не плаща данъци у нас!

 4. Naroda nikoi ne go pita togaz, no estestveno behme malchalivi odobriteli na izselvaniata. Osnovnata ni motivacia be celostta na darzhavata, bita i verata ni. Nashata istoria e vo folklornite pesni – nai tazhni i opisvashti strahoviti strasti i dela. Hubava duma e ostanala v ezika ni – potuchil si mi – lichni veshti / imot / , v smisal vzel si nepravomerno , s nasilie. A ot koga patriotizma e porok – ? ot 1991. Turcite sa ravnostoen narod s nas i vsichki drugi, no vseki da sluzhi na svoia si Bog, namerili sa se v BG, da pochitat rodnata konstitucia, zakoni, nikoi ne im se mashi na sofrata i po odaite

 5. Мерзка статийка, антибългарска, от турски солташак за радост на солташаците.

 6. За каква позиция пишеш нещастника? Усещам, че носиш памперси, но не вярвам, да си бебе?! Смърди на кратуна пълна фекалии и бели месни червеи?!? Бягай, където ти е мястото и не трови атмосферата?!?

 7. „Европата, част от която няма как да станем, докато продължаваме да живеем в отрицание.“ – на фона на статията, отричаща историята ни, звучи доста шизофренично… като всичко немско.

 8. Етническите прочиствания на Балканите и не само там, не са патент на комунистите. Те започват веднага след разпада на Османската империя. Основно са се случили след Руско-турската война и по време на Балканските войни. За наше съжаление комшиите са се справили по-добре от нас. Турците са прогонили над 1.5 млн гърци от средиземноморските си райони след някакво тяхно въстание там. Също така са прочистили беломорска Тракия, районите около Истанбул и полуостров Галиполи от българи и гърци. Гърците също са прочистили техните северни райони от българи. Но това става във време, когато за човешки права и свободи въобще не се е мислело. Бай Тошо просто закъсня.

  1. А швабите, дет понемчената отрепка енев им се кланя, са искали да затрият такива кат него в пещите… но кат е гладен и некадърен – ще им се кланя.

  2. Подкрепям. Авторът на статията поднася тенденциозно информация, която предвидливо трябваше да уточни, че е художествена измислица. Крайно време е да изискваме от политическите други в Народното събрание да формулират и приемат закон, коюто не плаща данъци в България не гласува на избори и референдуми в България. Просто и ясно.

 9. Автора защо не се ограничи да пише за това киоето вижда около себе си, т.е. за Германия. Защо не остави проблемите на България да ги решават хора, които са по-заинтересовани от това, което става в България а не от това, което става на 2000 км от България. В мюсулманските истории има три етапа: единия когато са малцинство и то малко. Тогава са тихи и мирни. След това идва етапа когато са малцинство но вече достатъчно голямо, за да има политическо представяне. Тогава са протестиращи и си искат правата. Т.е. искат да имат права, които другите нямат. И след това идва момента когато са значителна маса. Виждаме го в Либия и северозападна Сирия – гражданска война, предизвикване на война със съседна държава и прочее. Е когато станат болшинство тогава идва последния етап – както във северна Африка – междуплеменни боеве и избиване на християните. Особенно ако са подкрепени и подстрекавани от някой от вън, както например арабските пролети от запада и САЩ.

  1. Защото е некадърен и за 30 сребърника и че майка му е … ще напише.

 10. Акъли от единствената европейска нация, която е прилагала политика на геноцид към почти всички малциства и народи, които е завземала – Германия не щем. Къде са циганите и евреите в Германия? Къде са милиони поляци, украиници и руснаци? Изтребени от нацията, чийто интереси представя слугата им писал тази статия. По-добре по-далеч от расисти.

  За сведение на автора – прес 1960 г. неграмотността сред циганите е 96%, сред помаците 92%, сред турците 80% сред българите 26%. След периода на репресии в 1989 г. само сред циганите остава някаква неграмотност – 12%, предимно стари хора. Практически всички турци, помаци и българи са грамотни. А завчера на изборите, с правата и свободите имаше неграмотен на изборната съветник.

  Автора на статията трябва да се съди за насаждане на междуетническа вражда.

 11. Жалко че все повече недоучени и недочели пишат за неща, които не знаят и не са разбрали. Много от турците избягали в Турция бяха членове на БКП. Бяха клали и свои и чужди, но изведнъж решиха да им сменят имената. Те не бяха религиозни, насилието на тъпаци като Боко (взел дейно участие в Гоце Делчевско) и т.н ги направиха Муслимани.
  И за какъв геноцид говорим, като става дума за изселили се 800 000 човека? Ами през 1946 Полша и СССР гонят в Западна Германия 12 милиона Судетски немци. При изселването загиват между 500 000 и 2 милиона човека! Кое е геноцид? Аре турците повече да четат, по-малко да плачат!

 12. И всички тези лъжи произлизат от някакъв си индивид, живеещ в държавата Германия, която изгори в газовите камери няколко милиона хора, вкл. жени, деца и старци, от „непълноценни нации”, както ги наричаха нацистите – евреи, славяни, цигани, но и от други европейски народи, и нацистите бяха аплодирани от огромното мнозинство на немската нация, чиито жени и девойки раждаха ентусиазирано бъдещи есесовци и войници, за да изпълнят дълга си за голямата цел – завладяване на целия свят и възтържествуването на Хилядолетния райх. Дойчланд юбер алес! Нали така, хер Енев!

 13. Защо ми спирате коментара за насилствено ислямизираните българи? С истински случай от Североизточна България, когато млада жена се жени в по-далечно село, което бива потурчено и тя става „туркиня“, а родителите и роднините й остават българи, защото селото им не е потурчено и до наши дни двете семейства – християнското, българското и мюсюлманското, „турското“, както неправилно ги наричат, знаят, че са роднини и една кръв.

 14. Авторът е писател, живее в Германия от 1990 г., автор на художествена и научна литература, издал 7 книги…………..Лайнар……….

 15. То един да каже истината и веднага да го разрьнат,вместо мьничко да помислят,а може би е било така…!!!!

  1. А може би сме чели много и мислили още повече, та да стигнем до извода, че са простотии на платена подлога?! Ся, че некой олиг oфрен, па било то някой мислещ си, че е наследник на 1300 годишна история, преглъща всичко си е негов проблем.
   Панимайш?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.