По-евтина „Гражданска“ за изрядните шофьори

КФН пуска системата бонус-малус за обсъждане

До месец комисията ще получи методология за полицата от консултанта „Ърнст и Янг“

Комисията за финансов надзор (КФН) ще пусне през март за обществено обсъждане системата бонус-малус. Припомняме, че тя предвижда полицата „Гражданска отговорност“ да поскъпне, ако шофьорът има нарушения, и да поевтинее, ако е изряден. За въвеждането й в България се говори от години, но едва сега се предприемат конкретни стъпки за прилагането й. От комисията обявиха, че до месец ще получат методологията за „Гражданска отговорност“, изготвена от консултанта „Ърнст и Янг“. Въпреки, че по въвеждане на бонус–малус системата се работи от години, от КФН увериха, че се движат по график.

Още през октомври зам.-председателят на КФН Ралица Агайн коментира, че ще има голямо обществено обсъждане, с което да гарантират справедливото поскъпване на застраховките и съответно намаляването на цената за добросъвестните водачи.

От комисията потвърдиха, че до няколко седмици ще бъде готов анализът на Световната банка по въпроса за цената на „Гражданска отговорност“, който беше възложен след проверка на целия финансов сектор в България от страна на Международния валутен фонд. Той ще покаже дали стойността на премиите по задължителната застраховка в момента отговарят на покритите рискове и нужно ли е те да се повишат. Докладът, обаче, е само за надзорни цели и няма да бъде оповестен, но ако КФН реши, ще предприеме мерки спрямо определени компании с ниски нива на премиите.

Както „Труд“ писа, задължителната застраховка “Гражданска отговорност” поскъпна с около 12 лв., защото две български застрахователни компании бавеха или въобще не плащаха обезщетения за щети при катастрофи в чужбина. Поради тази причина от Международния съвет на застрахователите са изискали допълнителна банкова гаранция на стойност 4 млн. евро. От КФН вчера уточниха, че само една от компаниите е останала под мониторинг.

11,5 млн. лв. събрали само за месец от такси от бизнеса

С промените в Закона за КФН, влезли в сила в края на 2017 г., институцията от началото на 2018 г. вече се самоиздържа чрез събираните такси. Само за месец комисията е събрала от такси от бизнеса повече от половината си бюджет - 11,5 млн. лв., при планиран бюджет за цялата година от 20 млн. лв. Освен високите приходи, новият модел на финансиране позволява да се спестят 5 млн. лв. на бюджета годишно, като и всички приходи от глоби ще отидат в хазната.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари