По-евтини заеми за хора с високи доходи

Снимка: Архив

Пускат специални оферти за получаващите големи заплати

Най-голям ръст при сумите над 1 млн. лв.

Банките се опитват да привлекат за клиенти хора с високи доходи. Затова все по-често предлагат продукти, които са с по-изгодни условия за заможните българи. Месец юни се свързва с началото на летните отпуски и затова е с ниска активност при предлагането на нови кредити и депозити. През изминалия месец обаче, на пазара се появиха два нови кредита, първият от които е само за хора с високи доходи, а при втория с повишаването на заплатата лихвите намаляват.

Една от банките започна да предлага нов промоционален потребителски кредит за клиенти с нетно трудово възнаграждение от минимум 3 хил. лв. При превод на работната заплата по сметка в банката лихвата по кредита за първата година е 4,4%. Минималната сума на заема е 30 хил. лв. лв., максималната е 70 хил. лв., а срокът на кредита е до 4 години. Лихвата по друг кредит на същата банка, предназначен за хора с доходи над 1400 лв., е по-висока.

През юни друга банка започна да предлага кредит, лихвата по-който зависи от размера на осигурителния доход на клиента. За хора, осигуряващи се на максималния осигурителен доход от 2600 лв. лихвата е 4,1% за първата година. За хора с доход между 1400 лв. и 2600 лв. лихвата за първата година е 4,6%, а за по-ниски доходи лихвата нараства на 5,6%.

Оказва се, че хората с по-високи доходи могат да вземат кредит с по-ниска лихва. Това се дължи на желязна икономическа логика, коментираха финансисти. При хората с високи доходи има по-малък риск да не могат да върнат изтегления кредит. Докато хората с ниски доходи по-често изпадат във финансово затруднение и нямат възможност да плащат редовно вноските си по заема. Затова за тях рисковата надбавка в лихвата по кредита е по-висока. Именно заради по-високия риск клиентът да не върне заема, лихвите по кредитите у нас са по-високи, отколкото в по-развитите държави като Германия например.

Банките се опитват да привлекат българите с високи доходи за свои клиенти и по още една причина. А тя е, че заможните хора движат кредитния пазар. Най-голям ръст има при заемите за домакинствата на стойност над 1 млн. лв. За година те са нараснали с 96 броя, или с 41,7% до 326 броя, сочат данните на БНБ към края на март. На второ място по ръст с близо 14% са заемите между 100 хил. и 250 хил. лв.

Коментари

Задължително поле