Съдят анестезиолог заради смърт на пациент

Сидеров обсъдил с премиера Борисов предложението за оставка на Каракачанов Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция, поясни лидерът на "Атака"

Ново земетресение от 5,1 по Рихтер е регистрирано в Йонийско море

Ердоган: Турция очаква първи доставки на газ през газопровода „Турски поток“ през 2019 година

Столичната община ремонтира улици с 10 млн лв. Обновяват участъци в Нови Искър, Кремиковци, Подуяне и Сердика

Голяма част от популярните испански курорти са под вода заради бури (ВИДЕО)

Хейли потвърди брака си с Джъстин, стана Бийбър в инстаграм

Горя БМВ на голмайстора на „Монтана”

Пуснаха срещу парична гаранция механика, прострелял бившата си

Камион с дърва се обърна от мост в Свищов Инцидентът станал край местността „Паметниците“, няма пострадали

Огнеборци припомнят основните правила за пожарна безопасност

Министър и кмет предупреждават въздухът в Бургас да е чист Първа среща с големите промишлени оператори на територията на общината

Влагат 5 млн. лв за социално включване на хората с увреждания Това обяви във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русенова

Нагреваемите цигари са по-безопасни

Мечът и пръстенът на хан Кубрат в България през 2019 година

По-евтини заеми за хора с високи доходи Пускат специални оферти за получаващите големи заплати

Броят на кредитите между 100 хил. и 250 хил. лв. нарасна с близо 14% за година. Чрез тях на гражданите са отпуснати над 3,2 млрд. лв.

Най-голям ръст при сумите над 1 млн. лв.

Банките се опитват да привлекат за клиенти хора с високи доходи. Затова все по-често предлагат продукти, които са с по-изгодни условия за заможните българи. Месец юни се свързва с началото на летните отпуски и затова е с ниска активност при предлагането на нови кредити и депозити. През изминалия месец обаче, на пазара се появиха два нови кредита, първият от които е само за хора с високи доходи, а при втория с повишаването на заплатата лихвите намаляват.

Една от банките започна да предлага нов промоционален потребителски кредит за клиенти с нетно трудово възнаграждение от минимум 3 хил. лв. При превод на работната заплата по сметка в банката лихвата по кредита за първата година е 4,4%. Минималната сума на заема е 30 хил. лв. лв., максималната е 70 хил. лв., а срокът на кредита е до 4 години. Лихвата по друг кредит на същата банка, предназначен за хора с доходи над 1400 лв., е по-висока.

През юни друга банка започна да предлага кредит, лихвата по-който зависи от размера на осигурителния доход на клиента. За хора, осигуряващи се на максималния осигурителен доход от 2600 лв. лихвата е 4,1% за първата година. За хора с доход между 1400 лв. и 2600 лв. лихвата за първата година е 4,6%, а за по-ниски доходи лихвата нараства на 5,6%.

Оказва се, че хората с по-високи доходи могат да вземат кредит с по-ниска лихва. Това се дължи на желязна икономическа логика, коментираха финансисти. При хората с високи доходи има по-малък риск да не могат да върнат изтегления кредит. Докато хората с ниски доходи по-често изпадат във финансово затруднение и нямат възможност да плащат редовно вноските си по заема. Затова за тях рисковата надбавка в лихвата по кредита е по-висока. Именно заради по-високия риск клиентът да не върне заема, лихвите по кредитите у нас са по-високи, отколкото в по-развитите държави като Германия например.

Банките се опитват да привлекат българите с високи доходи за свои клиенти и по още една причина. А тя е, че заможните хора движат кредитния пазар. Най-голям ръст има при заемите за домакинствата на стойност над 1 млн. лв. За година те са нараснали с 96 броя, или с 41,7% до 326 броя, сочат данните на БНБ към края на март. На второ място по ръст с близо 14% са заемите между 100 хил. и 250 хил. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. Здравейте, аз съм г-н Хъмфри, кредитор на частни заеми, и аз съм тук, за да ви направя
  мечтите се сбъдват, за да получите заем. Имате ли нужда от заем спешно? Имате ли нужда от
  заем за изплащане на дълговете си? Имате ли нужда от заем за разширяване на вашия
  бизнес или започнете собствен бизнес? Ние сме тук за вас с нисък
  лихвен процент от 2% и можете да получите кредит от 3 000 долара
  $ 100,000,000.00 максимален размер на кредита и до 40 години продължителност на кредита.
  Моля, свържете се с нас на нашия имейл адрес globalinvestmentfinancing@gmail.com

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.