По-евтини заеми за хора с високи доходи Пускат специални оферти за получаващите големи заплати

Снимка: Архив

Най-голям ръст при сумите над 1 млн. лв.

Банките се опитват да привлекат за клиенти хора с високи доходи. Затова все по-често предлагат продукти, които са с по-изгодни условия за заможните българи. Месец юни се свързва с началото на летните отпуски и затова е с ниска активност при предлагането на нови кредити и депозити. През изминалия месец обаче, на пазара се появиха два нови кредита, първият от които е само за хора с високи доходи, а при втория с повишаването на заплатата лихвите намаляват.

Една от банките започна да предлага нов промоционален потребителски кредит за клиенти с нетно трудово възнаграждение от минимум 3 хил. лв. При превод на работната заплата по сметка в банката лихвата по кредита за първата година е 4,4%. Минималната сума на заема е 30 хил. лв. лв., максималната е 70 хил. лв., а срокът на кредита е до 4 години. Лихвата по друг кредит на същата банка, предназначен за хора с доходи над 1400 лв., е по-висока.

През юни друга банка започна да предлага кредит, лихвата по-който зависи от размера на осигурителния доход на клиента. За хора, осигуряващи се на максималния осигурителен доход от 2600 лв. лихвата е 4,1% за първата година. За хора с доход между 1400 лв. и 2600 лв. лихвата за първата година е 4,6%, а за по-ниски доходи лихвата нараства на 5,6%.

Оказва се, че хората с по-високи доходи могат да вземат кредит с по-ниска лихва. Това се дължи на желязна икономическа логика, коментираха финансисти. При хората с високи доходи има по-малък риск да не могат да върнат изтегления кредит. Докато хората с ниски доходи по-често изпадат във финансово затруднение и нямат възможност да плащат редовно вноските си по заема. Затова за тях рисковата надбавка в лихвата по кредита е по-висока. Именно заради по-високия риск клиентът да не върне заема, лихвите по кредитите у нас са по-високи, отколкото в по-развитите държави като Германия например.

Банките се опитват да привлекат българите с високи доходи за свои клиенти и по още една причина. А тя е, че заможните хора движат кредитния пазар. Най-голям ръст има при заемите за домакинствата на стойност над 1 млн. лв. За година те са нараснали с 96 броя, или с 41,7% до 326 броя, сочат данните на БНБ към края на март. На второ място по ръст с близо 14% са заемите между 100 хил. и 250 хил. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Здравейте, аз съм г-н Хъмфри, кредитор на частни заеми, и аз съм тук, за да ви направя
  мечтите се сбъдват, за да получите заем. Имате ли нужда от заем спешно? Имате ли нужда от
  заем за изплащане на дълговете си? Имате ли нужда от заем за разширяване на вашия
  бизнес или започнете собствен бизнес? Ние сме тук за вас с нисък
  лихвен процент от 2% и можете да получите кредит от 3 000 долара
  $ 100,000,000.00 максимален размер на кредита и до 40 години продължителност на кредита.
  Моля, свържете се с нас на нашия имейл адрес globalinvestmentfinancing@gmail.com

 2. Търсите личен заем, или сте отказали кредит от банка. Давам заеми на фирми и физически лица на ниска и достъпна лихва от 2%. Моля, свържете се с нас по имейл:
  divinegraceloanfirm@gmail.com

  Благодаря,
  Г-жа Елизабет Тейлър

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.