По-евтин газ заради смяна на трасето през Турция (обзор)

От 1 януари входната точка на руския газ за страната ни става станция “Странджа”, а не както досега - Негру Вода, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Държавата икономисва 76 млн. лева от такси през Румъния

Доставките от “Газпром” вече ще идват по Турски поток, а не по Трансбалканския маршрут

Няма пречка за транзита към Македония и Гърция

Доставките на руски газ вече ще идват у нас през Турски поток, а не както досега през Трансбалканския маршрут през Украйна и Румъния. За това са се договорили българското дружество “Булгаргаз” и руската компания “Газпром експорт”. Трасето включва 11 километра тръби, построени от разширението на газопровода Турски поток от границата до станция “Странджа”, които официално бяха открити на 21 октомври тази година.

Така от 1 януари входната точка на руския газ за страната ни става станция “Странджа”, а не както досега - Негру Вода, обясни на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й в резултат доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. “Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Румъния в размер на 76 млн. лева годишно, които през 2020 г. няма да бъдат заплащани от “Булгаргаз” и от българските потребители”, посочи енергийният министър.

От икономията от таксите за пренос през Румъния “Булгаргаз” се очаква да реализира печалба от близо 4,6 млн. лева за 2019/2020 година.

През станция “Странджа” ще влизат всички количества по договора ни с руската компания - 2,9 млрд. кубични метра, уточни изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов. Той бе категоричен, че заради промяната няма да има пречка за доставките на газ от България за Гърция и Северна Македония. Той добави, че и съществуващата досега инфраструктура от Трансбалканския газопровод също има готовност да пренася количества газ, ако има необходимост и интерес.

 

КЕВР пред "Труд":

Намалението няма да се отрази веднага на крайната цена

От Комисията за енергийно и водно регулиране уточниха пред “Труд”, че по-ниските разходи на “Булгаргаз” ще се отразят на крайната цена на газа за българските потребители през следващите регулаторни периоди. Причината е, че планираното намаление от 1 януари догодина с близо 2% е направено на база на разчети за предишните девет месеца. В тях влизат както цената на руския газ, така и валутните курсове и движението на цената на петрола, обясниха от КЕВР.

“Булгаргаз” предложи на регулатора да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв./MWh /мегаватчаса/ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Цената е за крайни снабдители на природен газ и за лица с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия.

В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2019 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената за първото тримесечие на 2020 г. е по-ниска с 1,94 на сто или с 0,87 лв./MWh. Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да реши окончателно с колко се понижава цената на закрито заседание на 1 януари догодина.

Коментари

Задължително поле