По оста Скрипал-Бабченко

„Човек живее само два пъти“, нали!

Спомняте си несъмнено онзи легендарен филм от поредицата за „Джеймс Бонд“, базиран върху едноименния роман на Иън Флеминг, „Човек живее само два пъти“. През 1969 г. „Агент 007“ разби международен заговор, в който подмолната международна организация „СПЕКТЪР“ отвлече орбитални апарати на американските и съветските космически агенции, за да ги използва за собствени цели и в движение да провокира глобален конфликт между САЩ и СССР. След като в началото на филма инсценира собствената си смърт и бе погребан в океана, Джеймс Бонд тренира за нинджа и разби зловещия заговор. И успя да разкрие мистериозния злодей Ернст Ставро Блофелд (с вечната бяла персийска котка в скута му).

Но да останем в сценария за 2018 г.! Бивш служител на руските служби, вербуван за двоен агент от британските в началото на ХХІ в., е разкрит, осъден и след години разменен. От 2010 г. Сергей Скрипал пребивава законно във Великобритания, където през март тази година, заедно с дъщеря си Юлия, става обект на покушение с нервно-паралитично вещество. Следите от нападението, според Лондон водят само и единствено към Русия. Ескалацията в отношенията между Запада и Русия достига връх – експулсират се дипломати от всички страни. Публичните доказателства са плитки, но враждебните намерения на Москва са налице, затова и повече не трябва. И изведнъж двамата Скрипал изненадващо възкръсват.

Гръмват световните агенции във вторник тази седмица, че известен критик на режима в Кремъл, руският журналист Аркадий Бабченко, е бил застрелян с четири куршума в гърба на улица в Киев, където живее в изгнание. Няма и 24 часа по-късно, последният излиза на пресконференция да сподели, че всичко е било инсценирано от службите на Украйна, за да подкопаят реален заговор за покушение срещу него и десетки други мишени. Къде сте, Бонд?!

Коментари

Задължително поле