По официална статистика на МЗ: 2383 българи живеят с ХИВ

Изследването за СПИН не е толкова страшно и скъпо, нито нещо, от което човек трябва да се притеснява. Това каза Мария Христова, председател на Българския младежки червен кръст (БМЧК) пред „Фокус“ във връзка с 1 декември Световен ден за борба с ХИВ/СПИН.

По думите й изследването е въпрос и на личен избор. „Много зависи от начина на живот на човека. В цялата страна и в цяла Европа има много места, на които човек може да се изследва безплатно. Битуват вярвания, че ако имаш доверие на партньора си, можеш да правиш секс без предпазни средства и няма нужда да се изследваш. Препоръчваме човек да се изследва без значение какъв е неговият статус и какъв е неговият сексуален партньор“, коментира Мария Христова.

Според нея повечето хора се притесняват да се изследват, заради резултатите и заради страха, че, ако са заразени, ще последва дискриминация. „Това всъщност може би е дори по-голям страх от самия резултат“, отбеляза тя. По думите й официалната статистика на Министерство на здравеопазването показва, че 2383 българи живеят с ХИВ.

„Предполагам, че цифрите са доста по-големи“, допълни Мария Христова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве