Парламентът одобри покупката на два кораба минни ловци за близо 2 млн. евро от Нидерландия

Йордан Цонев: Решението за партийната субсидия е незаконно

Бет Берс лекува депресията си с конна езда

Халил Летифов, ДПС: Решението за партийната субсидия от 8 лв. на глас е договорка между ГЕРБ и БСП

Задържаха румънец, издирван за множество измами у нас Чужденецът е арестуван след операция на габровската полиция

Туск: Брекзит е една от най-грандиозните грешки в историята на ЕС

Цвета Караянчева: Многобройните превъплъщения на Стоянка Мутафова я превърнаха в икона на българската сцена Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на актрисата

Президентът Радев за Стоянка Мутафова: Тя остава златна епоха в българския театър и кино

Министър Банов: Напусна ни легенда! Почивай в мир!

Трима от обвинените за наркоразпространение в Елин Пелин остават в ареста

Никола от “Царското коляно” на Великия Крум Съседите край Вардар се опитват и него да присвоят

57-годишна жена загина при катастрофа край Ребърково

Премиерът Борисов: Ресорът на Мария Габриел кореспондира с ключови приоритети на правителството

Вежди Рашидов: Скърбя за загубата на Стоянка Мутафова. Сцената осиротя!

Александър Сиди: Не взехме най-доброто решение за субсидията

По стълбището надолу

Бежанец блъсна жена по стълбите в метрото в Берлин. „Доволна ли си сега, танте Меркел, видя ли какво докара на Европа?“ Не, не бил бежанец. Българин бил. Кратка тишина, конфуз. Българинът се казва Светослав Стойков и е жител на кв. „Максуда“ във Варна. „Какъв българин, той е циганин, изверг, изрод, изчадие“ и т.н. всичко, което се сетите, пишат човек след човек в интернет. През такива фази мина общественото мнение по повод на новината. Голям зор – три пъти ни караха да се вълнуваме различно, да се позоваваме на различни части от сложната българска съвест, да се кривим във всички посоки, но винаги да оставаме верни на легендата за себе си, че сме прекрасни и прави.

Светослав Стойков е българин. Роден е в българския град Добрич, живял е в българския град Варна, има български паспорт. За всичко, което е той в момента, имат заслуги българското общество, българската образователна система, българските правоохранителни органи.

Нека ви кажа нещо, което ще прозвучи недостоверно, но пък е самата истина. Вървяхме с една западна журналистка по главната улица на Сливен, тя беше дошла да пише за циганите по повод на обири и просия в нейната държава. Питаше ме за всеки човек, който се движеше срещу нас. Този циганин ли е? – сочеше костюмиран мъж с папка под мишница. Не. А тази жена? Жената беше с обичайните вълнени чорапи и чехли, както се носят най-бедните от гетото, носеше едно бебе, държеше за ръка друго дете, а отзад се кандилкаше пиян бащата, на когото тя крещеше. Да, казвам, тази жена е циганка. После една възрастна жена с брошка и букли – не, тази не е. След нея коминочистач, преметнал обръч тел през рамо – да, този е. Възхищавам ти се – каза западната журналистка, – как ги разпознаваш? Братя българи, за всеки германец Светослав Стойков е българин.

Хайде още една случка. Стоях заедно с още много хора наоколо край един шадраван във Виена. Позлата, скулптури, тихи възхищения и щракане на фотоапарати. Изведнъж някаква гълчава, суетене, две хлапета към 13-, 14-годишни се стрелнаха край мен, едното викаше на другото „колко пъти ще ти казвам да им заставаш отпред, не отстрани“. Една жена ги сочеше и показваше как искали да ѝ грабнат чантата, докато другите – все туристи и всеки говорещ на свой език – разберат какво става, хлапетата изчезнаха. Някакъв мъж, също чул, че двете момчета нещо са си казали, почна да пита дали някой е разбрал на какъв език говорят. Аз мълчах. Исках да ги хванат, но ме беше срам да кажа „на български“, защото тези думи винаги са ми били свързани с гордост. Бях станала съучастничка.

Искаме или не искаме да го признаем, всички сме съучастници. Този циганин ще да е бил добре интегриран – написа някой. И с това ми припомни как завърши един от злочестите опити за интеграция точно на кв. „Максуда“, откъдето е Светослав Стойков. За да се премахнат незаконните жилища в този варненски квартал, бяха предвидени европейски пари по Оперативна програма „Региони в растеж“. До 2020 г. трябваше да бъдат усвоени 86 млн. лева за социални жилища. От тях 4 млн. бяха загубени. С тях беше предвидено да се построят 40 социални жилища върху обществен терен във Варна. Социално слаби хора има, европейски пари за жилища за тях има, терен – няма. Кв. „Възраждане“ въстана срещу идеята блокът да бъде построен там. Знам какво си мислите в този момент. И да беше построен блокът, те щяха да се нанесат, да го разсипят, да изгорят дограмите и накрая да се наложи блокът да се събори като оня прословут блок 20 в Ямбол, който стана опасен за самите живеещи в него, защото те го бяха оглозгали. Да, може би щеше да стане тъкмо така. Но, хайде, кажете как да се направи. Как да се интегрират циганите, ако голямото отхвърля малкото?

А помним ли мезонетите в Шекер махала в Пазарджик? Когато правим глупости, ние ги правим с размах. Мезонетите бяха с квадратура, която дори по европейските стандарти е необяснимо голяма за социално жилище. Сгрешихме по традиция и в подбора на хората. Настанени бяха хора много бедни, но също толкова немотивирани да променят живота си. Заговори се за далавера. Някои от бенефициентите въобще не влязоха в мезонетите, преотдадоха ги под наем. На донорите им светна, че първата мечта на циганското семейство не е да населява мезонет.

Имитациите са нашата сила. Само че Светослав Стойков изобщо не го е еня за нашите имитации. Той си живее по силата на своя генетична информация, която според него му дава право да прави всичко възможно в името на оцеляването. Училището ли го е научило как да се държи, майка му и баща му ли са му показали трудови навици, българският закон ли го е спрял, когато е правил първите си бели в България.

Затова предлагам да се откажем от кухата дума интеграция, която вече не върши никаква работа, освен да измъкне някакви пари от някакъв донор за някаква неправителствена организация. Ромските проблеми отдавна са извън възможностите на неправителствените организации. Мина времето на сладките за ромските лидери проекти, безсмислените семинари, злоупотребените хонорари, нетрайните демонстрации на добри практики и други неправителствени тра-ла-ла. Сега въпросите могат да се решават единствено и само с помощта на всички институции на държавата. Въпросът е или – или. Или политиката ще престане да употребява циганите в полза на политиците по време на избори, или лавината на немотия, неграмотност, престъпност и безработица ще унищожи всичко по пътя си.

А проблемът не е чак толкова сложен, колкото ни го обясняват. Просто трябва да се направят три неща. Децата от гетото да ходят на училище, майките и бащите им да ходят на работа, а законът да е безпощадно строг и еднакво приложим за всеки, който го е престъпил. Това трябва да поискаме от нашата държава, вместо да си градим легенди, че щом Светослав е от „Максуда“, значи не е българин и следователно срамът не е за нас. Съжалявам, за нас е.

От сайта Редута.бг, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. ПРОБЛЕМЪТ е 4е в Б-я българският етност се смалява неудържимо. Преди Аспарух тук не имало българи, сегам може би идва ред на цигани, турци, китайци, 4ерни и др. – те имат голяма популация. Въпрос кои ще надделеят, едва ли мирно и тихо.

  1. Не разбрах къде е моята вина ?
   Може би в това, че съм платил десетки хиляди лева данъци, за да може Тиквите в парламента да се снимат по изборите с циганите ?
   Или, че съм направил на някоя циганка 20 чавета?
   Или, че Тиквата, вместо да повиши пенсиите на РАБОТИЛИТЕ ни майки и бащи, раздава парите НИ на свой фирми под формата на „саниране“.
   Или, че Кунева дава на едно цигане по 70 лева за успех 3.50 ?
   Та къде е моята вина ?

  2. Иване, само неук идиот може да твърди, че преди Аспарух на Балканите нямало българи. Българите са генетични наследници на траките, те са тракийско племе и винаги са били И ЩЕ БЪДАТ тук. Промили са ти мозъка лесно, защото не е имало много за миене.

 2. Българин и български гражданин е коренно различно понятие.
  Не може арменец,евреин,турчин,руснак и други народности населяващи България да бъдат българи,но нищо не им пречи да имат българско гражданин.Народност и гражданство не са еднакви понятия г-жо Седларска.

 3. Абсолютно вярно е! Имаше идея да се създадат полицейски групи главно от цигани, които да действат в гетата- нищо. Милиони се отпускат за интеграция-къде са. Има цигани, които за приети във висши училища или имат спортни успехи -тънат в немотия и не могат да изкочат от блатото. Трябва да се подава ръка на мотивираните, трябва твърд полицейски контрол над тях, а не толериране на действията им. Те в момента си мислят, че са недосегаеми и вършат каквото искат. Даване правомощия на полицаите, а не да се страхуват, че ако гръмнат някой, с техния живот е свършено.
  Да, дисциплина и подаване на ръка!

 4. Науката отдавна го е формулирала. В това число и българската. Въпросът е за еволюцията и естествения подбор. Те вече са осезателни за почти всички. Ще си позволя само една простичка дефиниция : „Паразитите се развиват в благоприятна за тях среда,създадена от самите паразитоносители“. Следствието е: С изчезването но паразитоносителите, поради липса на подходяща среда,изчезват и самите паразити. Еволюцията е велика сила. Напускат първите средата,тоест страната,поотръскват се по чужбините ,вторите загиват поради липса на първите,и след време,вече по умнички и чистички,се завръщат…. . Еврика! !!!!

 5. В момента се оттръсквам, другото ще го разбера,като се завърна….

 6. Живея в чужбина и има разлика между циганин и циганин. Едни цигани работят – най-често чистят и правят ремонти. Но има и други, които са като тези от Берлин. И най-много ги мразят циганите дето работят. Та те повечето от нормалните цигани са избягали от тези разойници в България, за да не станат като тях, защото разбойниците се чувстват защитени от системата.

  Единствено стриктното спазване на закона и навременно изтърпяване на наказанието е правилната мярка срещу такива хулигани каквито виждаме в Берлин. Но това не е станало. Например този от Берлин не е осъден за педофилия. Ако беше осъден за първото хулиганство, което е направил щеше да е друго. Изобщо не се чувствам виновен или съпричастен към политиците предизвикали циганията в България, защото получават пари и гласове за „интеграцията“ а всъщност за дискриминацията на българите в България по етнически признак. Това е чужда политика на вражески настроени към България държава, на които съдействат българските политици и клакьори срещу политически и финансови услуги. Не всички сме политици и клакьори не всички сме отговорни.

 7. Госпожата Седларска може и да си го припознава с нейната култура и манталитет, но българите не го припознават за „свой“! Лично аз пък си мисля, понеже този етнос не обича да се труди без да е задължен за това, както при социализма (селско стопанство, трудови войски и т.н.), образованието за него нито е приоритет, нито ценност, 25 години вече „демократичната ни политика“ го използва за това на което е единствено способен, а именно да руши. Всеки изоставен завод, фабрика, къща на село бяха опоскани и глозгани до тухла и керемида ( даже и без тях) от племето. Така дадоха своя принос, заедно с политиците, достойни техни ментори, в политиката на разрушаване на страната ни. Бяха им дадени права ( гарантирано не преследване) да крадат, да тормозят и даже да избиват българите! И това не е конспирация, а една очеизваждаща истина, която продължава четвърт век с беззаконие над българите! Съучастници, госпожа, на организираната ц_иганска престъпност са всички политически правителства през не дошлата демокрация, а българите са жертва на този мерзък заговор! Срамно е, когато журналистиката си затъква ушите и очите за истината!

 8. Интересно защо не казват че атентатите в Париж са извършени от белгийци а казват че са извършени от аржентинци, мароканци и подобни. след като те са си белгийски граждани от столицата на Белгия.

 9. Аз също се срамувам поради една причина – в Гермния, където живея, никой не съобщава, че Стойков е ром, а всички тръбят: БЪЛГАРИН! Той е български гражданин, но не е българин. Нито циганите ни наричат себе си българи, нито турците, евреите, арменците…
  Етнос е едно, гражданство друго. Като имам немски паспорт, да не би да съм станал германец?

 10. Циганите в България искат да са роми, но в чужбина не искат и казват, че са българи. Те са унтерменш-и, недочовеци, биомаса. Тъпа, мазна и смрадлива, престъпна измет!

 11. Лошо,Седларска,лошо !! както би казал големият Тодор Колев.дано да е намерил по добро място за живеене от Б-Я

 12. Срамът е за афтурката, ние българите няма за какво да се срамуваме хо този и подобни поводи. Добре е обаче, че „Труд“ публикува различни мнения и дори такова, за да знаят читателите какви негодници за жалост понякога ражда и българската майка юнашка. Неизбежно е все пак, природата винаги дава някакъв процент мутанти. –––––– Циганите преди „демокрацията“ бяха сравнително успешно вградени в българското общество, макар чрез съчетание на добро с насилие. То с тях иначе н е става. Да, не всички бяха станали прилични граждани, но повечето станаха, работеха, престъпността им беше силно ограничена, бяха им осигурени прилични здравни и образователни възможности. След началото на „прехода“ ги надариха с права да беснеят, тъпеят и се разлагат като членове на общност по-голяма и далеч по-цивилизована. Вината обаче не е на българите, както лъжливо внушава афтурката, а на криминално-политическата банда, насадена тук и държана на власт от злонамерени към българите и България външни фактори с глобализаторски и разбойнически характер. А германските власти са същите предатели спрямо германците, също са слуги на чичо Сам и затова не само ще ги ритат цигани, ще ги изнасилват и грабят мигранти-паразити, но и физически ще почнат да ги изтрепват. Ако европейските нации не се осъзнаят, не прогонят с камъни и дърве управниците си продажници и предатели, краят на нашата европейска цивилизация не е много далеч.

 13. Otgovornostta na vseki da zhivee dobrodetelno e lichna i se izgrazhda v semeistvoto.
  Ciganskia etnos s mnogo izkliucenia si poddarzha svoi moral i etika. Nasila hubost ne stava, sa kazali nekoi hora. Darzhavata ne e da obsluzhva vsiaka materialna, emocionalna, duhovna, obrazobatelna i drugi nuzhdi na individite, neshto koeto stava v Zapadna Evropa i proizvezhda detinski mantalitet i zavisimost ot sistemata . Vseki da si nosi krasta. Vinata e na narushitelia na zakona .

 14. “А проблемът не е чак толкова сложен, колкото ни го обясняват. Просто трябва да се направят три неща. Децата от гетото да ходят на училище, майките и бащите им да ходят на работа, а законът да е безпощадно строг и еднакво приложим за всеки, който го е престъпил“А тези 3 неща бяха направени преди 89 г. Живели сме 10 год на няколко преки от най-старата циганска махала в София, в полите на Витоша. Учили сме 4 г. с циганета, седели сме на един чин, за да ги интегрираме и помагаме с домашните. Нямаше проблеми, никой не се оплакваше от тях, те почти всички работеха и учеха задължително до 4 клас. Значи може, когато има желание. Разбира се те не се интегрират даже 50%, но все пак живееха достойно, получаваха заплати, имаха къщета, нямаха толкоз деца. Не пречеха на никой. Време е да се върнем към доброто старо време за съвети/поуки, както към класическата музика, старите филми, книги, изкуство и пр.

 15. Манталитета уважаеми е написан в гените, в подсъзнанието на индивидите и той не може да претърпи революция. В природата няма революции има само еволюция. А циганите са примитивни хора, кой ще го отрече? Примитивни хора са много азиатски и африкански народи, кой ще го отрече? Разбира се сред тях се намират и развити хора, но те са изключително малко и са локомотива който ги тегли, за да има еволюция. Такъв е закона на природата. Не са виновни българите в България за това, че циганите са примитивни, за това че не искат да се интегрират, за това че се изолират в цигански гета. Подсъзнателно циганите си знаят мястото и за това си го заемат. Друга е темата, че нивото на еволюция на нашите цигани съвпада с това на афганистанци, пакистанци и др. народи и те се сливат в една общност. За това циганина Стойко се държи като мангалите, които идат от Азия и Африка, те са на една вълна, на един акъл и ниво на манталитет. Седларска става само за седло на мъжа си.

 16. Лошо,мСедларска, лошо!

  Не си разбрала основното – човек може да еволюира само като индивидуално същество, и то ако намери Христос. Иначе не само не се развива, ами върви надолу. Никой и никоя щедра социална програма на света не е в състояние да помогне , ако у отделния човек я няма волята да се развива!
  Вие журналистите сте доста елементарни, движите се само на повърхността, без да задълбавате в същността на проблемите и затова се получават подобни глупости като тази статия.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.