По 3000 остават без работа на ден

Близо 100 човека се наредиха вчера на опашка пред Бюрото по труда в Хасково. Снимка: marica.bg

Предлагат три варианта за подаване на документи

Над 45 000 са регистрирани от 13 март

Около 3000 души на ден остават без работа заради извънредното положение. Над 7178 регистрирани има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях - 5075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса.

Това заяви Кремена Калчева, директор на ГД „Услуги по заетостта” в Агенция по заетостта.

В петък последните данни за безработните сочат общо 236 142 човека, над 45 000 от тях са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март. Има определени места, в които хората, събиращи се пред Бюрата по труда, са повече, като например Варна, обясни експертът. По думите й причината е, че в областните градове живеят повече хора, а тези, които се регистрират, трябва да направят това по настоящ или по постоянен адрес.

Агенция по заетостта предлага три възможности за онлайн регистрация. За две от тях е необходимо хората да имат или електронен подпис, или ПИК на НОИ. Третата възможност - да се използва електронната поща на съответното бюро по труда. Данните, които лицето подава, трябва да бъдат достоверни, защото те ще бъдат потвърдени и по служебен път - по имейл или по телефона.

Има и друга възможност - по пощата също може да се изпрати заявлението за регистрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари