ППДБ имат идея за премиер в следващ редовен кабинет, обяви Денков

Снимка: БНТ
Николай Денков

От „Продължаваме Промяната“ - „Демократична България“ имат идея за номинация за премиер в един следващ редовен кабинет. Това обяви председателят на ПГ на ППДБ Николай Денков по БНТ.

„Имаме някого на ум. Не искам да го казвам, защото може да се окаже, че друг ще предложи още по-добри кандидати... Няма смисъл да го казвам сега, защото това означава тези хора да бъдат изгорени, докато дойде време“, каза Денков.

Той припомни, че от ПП-ДБ са предложили за фигура на премиер да се избере „приемлив“ за различните парламентарни групи, но ярко политическо лице не е подходящо.

„Искаме да има Министерски съвет, който да работи по програма, която да е обща за нас“, каза Денков.

Той посочи, че през последните години винаги, когато се е съставяло правителство, разговорът е започвал от приоритети и задачи, които трябва да се свършат. След това, на базата на това съгласие, се търси премиер, готов да носи политическа отговорност и последствията, след това механизъм, за да бъде сглобен кабинет, обясни Денков.

Относно участието на ПП-ДБ в изборите през октомври той посочи, че коалицията в никакъв случай не се бори за оцеляване, а работи да върне доверието на гражданите.

"Загубихме го и заради сглобката, която направихме и за това, че не продължи в следващия етап от 9 месеца", посочи Денков.

"Може и направихме политическа саможертва в трудна ситуация да направим правителство и тази саможертва беше наказана", добави той.

Денков обясни, че саможертвата се изразява в това, че коалицията е поела отговорността без ясно парламентарно мнозинство.

Той определи джентълменското споразумение на Бойко Борисов като погрешна оферта.

"Демокрацията изисква този, който иска да управлява, да осигури парламентарно мнозинство. Това се осигурява с преговори, с ясни принципи, приоритети и подбор на хората, които могат да ги изпълняват. Така се прави политика в демократичните държави", каза още Денков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика