Правило от 1604 г. препъва Брекзит

Правило от 1604 г. препъва Брекзит

Удължаване на срока изглежда най-вероятно

Париж ще настоява за ясна стратегия от Лондон

На фона на изтичащия в края на месеца срок за излизането на Великобритания от ЕС, процедурата по прокарването на сделката за Брезкит през парламента на страната се изправи пред ново препятствие в понеделник, след като председателят на камарата на общините в британския парламент Джон Бъркоу, упражни правото си на пазител на традициите в законодателното събрание и забрани провеждането на трето гласуване върху текста тази седмица, предаде Ройтерс.

Бъркоу се позова на правило от 1604 г., което забранява едно и също предложение да бъде гласувано два пъти в една парламентарна сесия. И постави като условие премиерката Тереза Мей да внесе значителни промени в текста на споразумението за Брекзит, което вече два пъти бе отхвърлено от депутатите, за да го допусне до ново гласуване.

Решението идва на фона на предстоящото тази седмица заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което Мей има последен шанс да поиска от 27-те от ЕС удължаване на срока за Брекзит, който формално изтича на 29 март.

ЕС вече отхвърли възможността за отсрочка, без Лондон да е формулирал конкретно какво очаква да предприеме за този период, с което да гарантира, че британският парламент в крайна сметка ще приеме някакъв вариант на сделката.

Същевременно канцлерката Ангела Меркел и нейният външен министър Хайко Маас заявиха, че Берлин ще направи всичко по силите си, за да възпрепятства “твърд Брекзит”, в резултат на блокажа в Уестминстър. За сметка на това министърът по европейските въпроси на Франция - Натали Лоазо настоя, че 27-те от ЕС и Париж в частност ще настояват на ясна стратегия какво очаква да постигне Великобритания, за да получи каквото и да е удължаване на срока за излизане от ЕС.

Коментари

Задължително поле