Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Правителството с първи стъпки за премахване на посредниците при оръжейните сделки на държавата Икономическият министър Емил Караниколов е договорил в Сърбия изгодно сътрудничество между ВМЗ-Сопот и сръбската фабрика „Милан Благоевич“

Емил Караниколов

Обявеното в края на август от премиера Борисов намерение Военно-промишленият комплекс да работи без частни посредници при оръжейните сделки, вече дава резултат, като досегашното източване на държавните предприятия, чрез стоящи на входа и на изхода фирми-фактуристи, без персонал и без производствен капацитет, но с „правилни“ контакти, позволяващи им източване на милиони от ресурса на държавата, е на път да бъде прекратено.

По информации от сръбските медии, във вторник в Белград са били проведени ползотворни срещи на икономическия министър Емил Караниколов, с министри от кабинета на сръбския премиер Ана Бърнабич, включително и с министъра на отбраната Александър Вулин. На срещите е било договорено развитие на двустранните отношения в областта на военно-икономическото сътрудничество, включително са били създадени предпоставки за директен контакт и бъдещи търговски връзки между най-големия български производител на военна продукция – ВМЗ-Сопот, със сръбското предприятие производител на барути „Милан Благоевич“ в град Лучани.

Новината е от особено значение за ВМЗ-Сопот, тъй като към настоящия момент на входа на военния завод е застанала фирмата „Емко“ на скандалния оръжеен търговец Емилиян Гебрев, която е основен доставчик на барут. По този начин една частна фирма на практика е в състояние да контролира както производството на военна продукция, така и самото предприятие, тъй като по сведения от работещи във ВМЗ, Гебрев на няколко пъти вече е преустановявал доставките, което разбира се неминуемо води и до затрудняване на производствения процес. Сега тази схема, работила с години в сопотското дружество в ущърб на държавата, най-после е на път да бъде преустановена, като ВМЗ ще може да договаря директно със сръбския производител доставка на барут, при това на значително по-изгодни цени.

Постигнатото от министър Караниколов очевидно се приема за успех и от работниците във ВМЗ, защото в нарочно разпространено обръщение синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в предприятието, приветстваха усилията на правителството да се справи с проблема „посредници“. Според профсъюзните лидери това ще доведе до повишаване нивото на печалба в дружеството, която впоследствие ще се реинвестира с цел постигане на по-добри, здравословни и безопасни условия на труд, усвояване на нови продукти с по-висока добавена стойност, по-силна социална политика и отговорност към целия персонал на предприятието.

Участието на „Емко“ на входа и на изхода на държавни оръжейни дружества обаче не се изчерпва само с ВМЗ-Сопот. Така например, благодарение на връзките си с бившите директори на „Кинтекс“ Досков и Салджийски Гебрев си е осигурявал най-добрите оръжейни поръчки и сделки, включително и сделка чрез „Кинтекс“ с правителството на Индия за доставка на ракетни снаряди и други боеприпаси за колосалната сума от 250 млн. долара. По този начин, въпреки, че държавата може сама да произвежда тази продукция чрез ВМЗ-Сопот, „Емко“ е било единственото дружество на което е предложено да се включи в договора и да осигури доставката на боеприпасите, като ВМЗ-Сопот дори не е било поканено да предостави офертата си. Което разбира се директно е ощетило бюджета с десетки милиони долари, за сметка на обогатяването на една частна фирма. И всичко това е извършено въпреки публично коментирания факт, че „Емко“ реално не може да произведе тези боеприпаси, а единствено изкупува стари такива, включително от чужбина, които рециклира в халетата си и представя за нови. По информация на „Труд“ поради неизпълнение и на тези доставки от страна на „Емко“, което сериозно е застрашило целия договор с Индия, „Кинтекс“ вече е развалило договорните си отношения с Гебрев и е сключило ново споразумение, този път с ВМЗ-Сопот, което ще позволи, както приходите да останат изцяло в държавата, така и да се премахне зависимостта от частни интереси при оръжейните доставки за Индия.

Припомняме, че Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките отне лиценза на „Емко“ за търговия с военна продукция, поради допуснати груби нарушения на правилата за съхранение на продукцията, което е предпоставка за инциденти, каквито имаше вече неколкократно в подобни частни фирми, за съжаление и с многобройни човешки жертви.

Несъмнено премахването на по-голямата част от посредниците при държавните сделки с оръжие, ще има благоприятен ефект, доколкото досега държавата неоснователно се е лишавала от стотици милиони долари за сметка на реципрочното забогатяване на хора като Емилиян Гебрев, което е ощетявало както бюджета, така и самите работници в държавния Военно-промишлен комплекс. От друга страна, осигуряването от правителството на директни контакти между държавните предприятия и потребителите в чужбина на българска военна продукция – за които марките „Кинтекс“ и „ВМЗ“ са наложени от десетилетия и означават доверие и качество, със сигурност ще доведе и до ръст на този сектор от икономиката.

Разбира се и това действие на правителството неминуемо ще срещне съответния отпор в медиите на подсъдимите олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев, за които каузите на правителството в защита на обществения интерес, са само повод за нова атака с цел легитимиране на действията на хора като Цветан Василев и Емилиян Гебрев – понастоящем и двамата обвиняеми от прокуратурата за извършени престъпления. Припомняме, че действията на Гебрев, които породиха съответното разследване от страна на правораздавателните органи, бяха свързани с опита на оръжейният посредник да придобие контрола върху друго важно предприятие от ВПК – „Дунарит“, чрез незаконно прехвърляне на запорираните от КОНПИ и НАП акции от капитала му в полза на „Емко“, а усилията на държавата да разреши възникналата криза, които продължават и досега, бяха обект на откровено манипулативно и пристрастно отразяване в медиите на Прокопиев и Донев. За които олигарси очевидно престъпното придобиване на предприятие, не е нещо незаконно.

Така или иначе, ако кабинетът Борисов и министърът на икономиката Караниколов успеят действително в намеренията си да изчистят този сектор на икономиката от забогатели на ръба на закона, или отвъд него, „фактуристи“, обществото няма как да не оцени тези усилия. А времето е показало, че „необходимостта“ да има частни посредници в държавния интерес, които да са на входа и на изхода на държавните предприятия и да повишават по този начин цената на стоките и услугите, за сметка на собственото си несметно забогатяване, е нещо, което трудно би се обяснило на обикновения данъкоплатец. Който е принуден всекидневно да заплаща от джоба си, както повишената цена на газта и електроенергията, така и стойността на всеки друг продукт от бита, в който е калкулирано това „посредничество“. Докато комисионери като Сашо Дончев или Емилиян Гебрев осребряват в своя полза, и то без никакви усилия, полагащите се иначе на държавния бюджет приходи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Сина на собственика на Емко обвинен в организиране на престъпна група, НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ НА СЛУЧАЯ СЪС СИНА НА ГРИША ГАНЧЕВ ?????? До кога парцаля Борисов и айдуците му ще ограбват бизнеса на хората ?????????? До кога истинските престъпници ще седят на ул. Козяк и ще ги търпим???????????

  2. Как е видно от случващото се, във ВПК отново предстоят преразпределения. Всички дружно против посредниците. Интересно защо посредника е само един и това е ЕМКО? Ми останалите кво ще ги правим? Ми закона за ЗККИ, където ясно е казано,че не е нужно да се разгласява това онова, например откъде се кара барути? Крайните дестинации също. Ясно личи, че има кампания срещу ЕМКО, но какво са виновни работниците, които са заложници и как е видно използвани за синдикална дейност. Едните от ВМЗ са против посредниците, другите от ЕМКО са против това да останат без работа. КНСБ и ПОДКРЕПА нямат против или становище за това противопоставяне. И едните и другите обаче знаят, че когато няма „барути и ВВ-та“, няма крайно изделие. Те могат да се произвеждат от български фирми, като Арсенал – Казанлък, които не искат да ги произвеждат са принудени да ги вкарват чрез внос от Сърбия. Защо? Тук ролята на държавата би била правилна да възстанови родното производство на барути и ВВ, а не да създава фантастични схеми и зависимости от чужди интереси. Когато има родно производство, тогава посредниците стават излишни, а когато няма даден продукт и е дефицит, то става така, че доставчика диктува и цените и колко ще са посредниците и под изпълнителите. Или от там от където идват поръчките да си доставят нитроцелулозата и ВВ тата, като % от договорите авансово.

  3. Закупуването на барут от друг завод неминуемо ще охлади мераците на Гебрев, но премиерът и министърът на икономиката трябва да развият бурна дейност чрез ресорни зам.министри и синдикати в обясняване политиката на Цв.Василев -Гебрев и работата им в ущръб на държавата. Иначе ще срещнат сериозни трудности и отпор в лицето на бивши търговци на Кинтекс, сега много печеливши бизнесмени. Дали В.Симеонов няма да се окаже необходимата печеливша за правителството фигура?

  4. Да видим и колко посредника има и при дърводобива примерно до доставката на дървесина до „Свилоза“ Свищов….и КОЙ взема комисионната?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.