Кабинет на ГЕРБ-СДС спира мъката

В 51-вото НС влизат между 7 и 9 партии

Партията на Бойко Боросов води убедително с над 10%

ДПС обединено е втора политическа сила

Активността по-висока с 4-6%

ГЕРБ-СДС могат да спрат мъката с поредни предсрочни парламентарни избори, коментираха пред “Труд news” политолози. Според тях е крайно време първата политическа сила да употреби своя солиден политически опит и с активни действия да постигне работеща коалиция. Отговорността, според експертите, ще е изцяло на Бойко Борисов като лидер на убедително победилата партия.

“Че е трудно, трудно е, но трябва да се направи правителство и ще има силен натиск затова”, прогнозира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч”. Тя обяви, че ГЕРБ-СДС запазва своите резултати. Най-логично би било правителство между ГЕРБ, ППДБ и ИТН, заяви политологът Първан Симеонов.

Петдесет и първият парламент може да се окаже с рекорден брой партии - 9, показаха данните от екзитполовете на социологическите агенции. ГЕРБ-СДС водят убедително с над 10%, от ППДБ най-вероятно ще са втори, „Възраждане” - трети, а двете ДПС-та - “Алианс за права и свободи” (АПС) на Доган и “ДПС-Ново начало” на Пеевски - си оспорват следващите две места. Другите двама сигурни играчи са БСП и “Има такъв народ”. “Величие” и Меч са на границата.

Прави впечатление, че обединени ДПС и АПС биха били втори в класацията с 45-48 депутати.

Професор Михаил Константинов смята, че единственият реалистичен вариант е ГЕРБ-СДС да направят правителство заедно с ППДБ и „ДПС-Ново начало”. “Предстои ни трудно завършване на две водещи се войни. Детската игра свърши, правителство трябва да има”, категоричен бе математикът.

“От Бойко Борисов чухме заявката, че той този път ще положи всички усилия да се състави кабинет. Смекченият тон на кампанията ми дава основание да смятам, че това ще се случи”, коментира пред “Труд news” соцзиологът Елена Дариева. Според нея обаче третият партньор няма да е „ДПС-Нова начало”.

Професор Антони Тодоров подчерта, че бъдещото правителство трябва да е приемливо за гражданите. Той каза, че все още не е ясно на какво се дължи повишената активност (по първоначални данни между 4 и 6%). Той допусна, че може купеният вот да е в основата ѝ. “Всеки от участниците в изборите трябва да се откаже от нещо, за да има правителство”, коментира още проф. Тодоров.

Само шефовете в ППДБ и "Възраждане" упражниха е-вот

Партийните лидери заложиха на хартиени бюлетини

Лидерите на партии предпочетоха да гласуват с хартиени бюлетини, вместо с машините, наричани още “мадуровки”. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че предпочита хартията, “защото машините много ги пипат”.

Делян Пеевски, Джевдет Чакъров, Ахмед Доган също заложиха на хартиените бюлетини. Същото направи и Атанас Зафиров, който е временен председател на БСП, както и зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

За доказателство, че машините не са най-надеждният начин за гласуване, точно пред вицепрезидента Илияна Йотова устройството отказа и се наложи намеса на техник.

С машини гласуваха всички партийни лидери в ППДБ и Костадин Костадинов от “Възраждане”.

На предишните избори на 9 юни 2024 г. 65% от избирателите предпочетоха да гласуват с хартиени бюлетини.

Реакции на влизащите в 51-вия парламент политически партии и коалиции 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Пазете се от Гунди в последните секунди

През тази кампания обиколих всички градове, областни, много села, хората искат да има правителство, хората искат да има сигурност, хората искат да има стабилност. Ние не само показахме какво сме направили, какво ще направим, а и как ще го направим. Програмата ни стигна до всички, така че сме дали възможност на тези, които искат сигурност и стабилност, да гласуват. Теренът е отличен за игра - както казват тревата е тучна и сочна и се пазете от Гунди в последните секунди.

Кирил Петков, съпредседател на ППДБ: Гласувах за равноотдалечен премиер

Това е единствената работеща формула, защото в този момент, при това високо недоверие между различните партии, това е решението за България да върви напред, без да се правят компромиси с антикорупционното законодателство. С няколко човека не бихме били в управление. Гласувах за продължаване на политиката за повишаване на доходите и пенсиите, за младите семейства, които да имат шанс да отглеждат децата си в България.

Костадин Костадинов, председател на “Възраждане”: България да бъде за пример, а не за присмех

Аз гласувах България вече да бъде за пример, а не за присмех. Най-вече да не бъде за присмех в очите на собствения ни народ. Възможно е да видим една катастрофирала държава, в която с 50 000 - 60 000 купени гласа може да се влезе в парламента.
Хората са отчаяни, не разочаровани и трябва да се прави разлика, не вярват, че ще има промяна. Целта на “Възраждане” е България да е свободна и независима държава.

Делян Пеевски, председател на “ДПС-Ново начало”: Гласувах за една по-добра България, с ново начало за всички

Гласувах за една по-добра България с ново начало за всички! С грижа за хората и намиране на съгласия, в името на надеждите на хората. С това послание подаде гласа си председателят на ДПС и водач на листата на “ДПС-Ново начало” за Благоевград и Хасково Делян Пеевски в секцията в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в родопското село Бабяк, община Белица.

Атанас Зафиров, временен председател на “БСП Обединена левица”: Да върнем държавата на хората

Гласувах знаково в секцията, в която гласуваше президентът Първанов - два пъти успешен президент, излъчен от БСП. Гласувах, за да върнем държавата на хората. България се намира в тежка криза - политическа, социална, морална и е време да дадем нови надежди за хората. Гласувах за коалицията, която показва, че във време на духовна нищета може да има друг модел, който да дава реални надежди на гражданите.

Ахмед Доган, председател на “Алианс за права и свободи”: Ако ме поканят, мога да помисля за участие в кабинет

Гласувах за по-доброто бъдеще на България, за сигурността. Всякакви варианти какъв кабинет ще има, в какви конфигурации и сглобка - е рано да се каже.

На въпрос би ли участвал в кабинет, Доган заяви: “Ако ме поканят, мога да помисля, да”.

„Щом говорим за по-доброто бъдеще на България, значи въпросът е много сериозен. Има един много стар принцип: “Глас народен, глас Божи!”, днес този въпрос трябва да се реши, ако не се реши - всички ние сме виновни”.

Станислав Трифонов, лидер на ИТН: Ще се събудим с песента „Няма такава държава“

Ако гледате начина, по който върви гласуването, значи вече сте информирани. Дали ви пука, това е друг въпрос. Но само си помислете, ако довечера гласуването приключи по начина, по който върви сега, ще се събудим в песента „Няма такава държава”.

В демокрацията имаш свободата да избираш. Да избираш на кого да се довериш. Тези избори са малко по-особени. Ако и сега не стане правителство, според мен, след това нещо трябва да се промени. Явно по този начин не работи.

Ивелин Михайлов, председател на “Величие”: Искаме всички да имат еднакви права

Искаме всеки човек от най-обикновения до най-висшия, всички да имат еднакви права и да са еднакви пред закона. Важно е да имаме свобода, всеки един човек да е сигурен, че получават, това, което заслужава, че може да гарантира резултата от труда си. На стари години ще живее достоен живот.

Радостин Василев, председател на МЕЧ: С надежда и вяра за една нова България

Гласувах с надежда и вяра за една нова България!

Гласувах срещу грабежа, шарлатанията и мръсотията в политиката.

Държавата не може да бъде овладяна на абордаж. Ще се съпротивлявам, задно със своя народ, срещу този режим, който през последните 15 години ни доведе дотук.

До редакционното приключване на броя нямаше ясни индикации дали партиите “Величие” и МЕЧ прескачат 4-процентната бариера за влизане в 51-вото Народно събрание. Сигурно е обаче, че и двете формации ще получават субсидия от държавната хазна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения