Правосъдие, пратено по дяволите

Днес сякаш е останал само споменът за най-шумните разследвания и съдебни процеси срещу наркобосове като Брендо, Сако, Митьо Очите и плеяда други

Стряскащи данни изнесе преди дни Институтът за пътна безопасност в свой анализ, изготвен по данни на МВР и „Агенция Митници“. През периода от 2020 г. до 2022 г. катастрофите след употреба на наркотици у нас са се увеличили с 90 на сто. В същото време количеството на заловената в страната дрога от органите на МВР е спаднало десетки пъти. С 90 на сто са намалели и иззетите от митнически служители наркотици по границите. Например - през 2020  г. иззетият в страната кокаин е бил 863 кг, през 2021 г. – 2,8 кг, а през 2022 г. – едва 10,8 кг. Същото според анализа на Института е положението с другите видове най-често залавяни наркотици - амфетамини и канабис.

Заключението в анализа е, че през посочения период разкриването и залавянето на наркотици в България не е било сред приоритетите на МВР и „Агенция Митници“. Резултатът е почти двойно увеличение на установените дрогирани шофьори на пътя и на причинените от тях катастрофи. Институтът за пътна безопасност настоява компетентните органи да извършат обективно и всестранно разследване като установят касае ли се за престъпно бездействие на МВР и митниците и чия е персоналната отговорност за случващото се. 

Как се стигна дотук отдавна е риторичен въпрос. За две години политиката преобърна приоритетите на българското общество. От първостепенна задача борбата с дрогата и с организираната престъпност изобщо бе захвърлена някъде в необозримото бъдеще.  Унищожена със замах бе градената цяло десетилетие по европейски модел работеща система за разкриване и неутрализиране на наши и транснационални престъпни групи, в т.ч. за трафик, производство и разпространение на наркотици. 

Освен Специализирана прокуратура, в тази работеща система участваха съобразно компетенциите си, но и на принципа на сътрудничество и взаимодействие, МВР (най-вече в лицето на специализираната ГДБОП, Гранична полиция, жандармерия), ДАНС, НАП и други държавни институции. Срещу трафика на наркотици през страната или при данни за участие на българи в международни престъпни наркомрежи системата често работеше съвместно в екип със съдебните и полицейски органи на партньорски държави. Това ставаше с координацията на Евроджъст и със съдействието на международни организации като Европол и Интерпол. В неутрализирането на престъпни групи за трансграничен трафик на наркотици на българска територия (както и за фалшифициране и пране на пари) в някои случаи участваха агенти на американските ДЕА и ФБР.

За по-малко от две години всичко това се превърна в история. Първо бе „ударено“ МВР. С встъпването на Бойко Рашков като служебен вътрешен министър през май 2021 г. незабавно бяха прекратени работните контакти с обявената от „реформаторите“ за „враг на народа“ Специализирана прокуратура, разпуснати бяха звената в ГДБОП, работещи с нея. Разследващи полицаи с опит, знания и изградена агентура в престъпния свят бяха разселени из службите и заместени от други. Сменени бяха и началниците на почти всички държавни органи и служби, имащи отношение към работата.

После дойде ред на Специализираната прокуратура. Тя бе закрита мъчително - от третия опит. Без анализ за вредите и ползите от тоталната ликвидация и напук на предупрежденията на партньорските разследващи органи. Още няма отговор защо бе ликвидирана и онази част от спецпрокуратурата, занимаваща се с противодействие на криминалната организирана престъпност, което и до днес е световен прецедент. 

По дяволите бяха пратени специализацията, натрупаният опит, партньорството и взаимодействието между институциите, международните контакти и подкрепа отвън. Особено що се отнася до пресичането на наркотрафика и наркоразпространението, доколкото България е на „Балканския път“ на дрогата и от работата й в тази посока зависят останалите европейски държави. Също като при трафика на мигранти.

Не е нужно да се прелистват годишните отчети или хилядите архивирани дела на закритите специализирани съдебни институции за сравнения и анализи. Достатъчно е да се надникне в „Гугъл“, за да се види, че от 2017 г. до 2021 г. в страната годишно са разкривани поне по 7-8 нарколаборатории за производство само на синтетична дрога - основно амфетамин и метамфетамин. Много повече са делата за разкрити плантации, оранжерии и манифактури за канабис, а в пъти повече срещу организирани групи за разпространение на дрога.

Днес сякаш е останал само споменът за най-шумните разследвания и съдебни процеси срещу наркобосове като Брендо, Сако, Митьо Очите и плеядата други, ръководили всевъзможна престъпна дейност. Повечето бяха осъдени и вкарани в затвора. Между другото, заради „реформиращото“ се през годините съдебно законодателство прехвърленото от спецсъда в Софийския градски съд дело срещу Димитър Желязков-Очите още не може да тръгне – 4 пъти то бе отлагано заради неявяване на адвокати и подсъдими, петият опит да тръгне ще е на 11 април.

„Гугъл“ все още пази информацията за десетките благодарности към българските спецпрокурори и разследващи полицаи за съвместната им работа по неутрализирането на трансгранични наркоканали с колеги от Испания, Италия, Германия, САЩ и др., както и за залавянето в различни държави на десетки тонове наркотици. У нас бе пресечен международен трафик на колумбийски кокаин, импрегниран в кашони, канал за хероин от Турция, през България и Западна Европа за САЩ и др.  

Нещо подобно да се е чуло наскоро? Шумно гръмна само мащабната полицейска операция „Бяло“ в началото на тази година, при която се появи информация за над 200 задържани криминално проявени лица, но не стана ясно има ли реален резултат.  

За постигнатото от България срещу организираната престъпност през годините бе инвестирано не малко, но и страната се доближи на крачка до онова, от което през последните 2 години стремглаво се отдалечава – от доверието на европейските партньори и приемането на страната ни в Шенген и еврозоната. И така е не само заради нелегалните мигранти. Утре ще ни кажат - добре, МВР полага усилия да спре мигрантския натиск вътре в страната, но той все повече се засилва, а босовете на международните канали продължават дейността си. А какво правите вие, за да спрете трафика на наркотици от и през страната ви към Западна Европа?

В този ред на мисли изнесената преди дни официална статистика за задържаните наркотици от МВР и митниците не би трябвало да се определя като „стряскаща“. Тя отразява онова, което вижда и усеща всеки българин -  в страната никога не е имало толкова много и толкова евтини наркотици (заради пренасищането на черния пазар), което е предпоставка България да е предпочитана дестинация за наркотуризъм с алкохол и платена любов. Никога досега не е имало толкова дрогирани шофьори-убийци и битови престъпници, полицаи и военни, които ходят напушени и амфетаминизирани на работа. Разнасят се пици с кристали, от министерски кабинет текат в социалните мрежи странни видеопослания. Хората се питат дали наркотиците не се превръщат в зараза, по-страшна от Ковид, дори в заплаха за националната ни сигурност.

Стряскаща е не статистиката, а това, че държавата по волята на политическите си избраници вече години стои разчекната от нескончаеми битки за власт - най-вече за овладяване на съдебната, от противопоставяне на институции, политически егоизъм, алчност, наглост и простотия. И от нехайство към проблемите на обществото. Както би казал оптимистът от един стар виц - поне наркотици и алкохол има за всички. Но на измъчения народ  вече дори не му е до вицове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари