Правят регистър на онлайн магазините Нотариусите ще проверяват по интернет платен ли е налогът за колата

Махат бележките за изплатени доходи

Регистър на електронните магазини ще направи Националната агенция за приходи. Това предвижда пакетът от промени в данъчните закони, който беше приет от Министерски съвет. Регистърът ще бъде публичен и всеки, който пазарува в интернет, ще може да провери в сайта на НАП дали даден онлайн търговец е легално регистриран. Това ще намали измамите от нелегални сайтове еднодневки, които се създават само с цел да съберат пари от доверчиви клиенти с оферти за продажби на стоки и услуги на ниски цени.

При покупки по интернет онлайн търговецът ще може да издава електронни касови бележки вместо хартиени, гласят още промените. Идеята е при онлайн продажба фискалният бон да може да се генерира в електронен вид, да се запазва в паметта на фискалния апарат и автоматично да се предоставя на електронен адрес на получателя.

При покупка на автомобил нотариусите онлайн ще извършват проверка дали продавачът е платил данъка за колата. За целта те ще използват електронната система с данни на Министерството на финансите. Освен това в 7-дневен срок след извършване на сделка по придобиване на недвижим имот или автомобил нотариусите ще уведомяват съответната община за прехвърлените права като ще предоставят и информация за размера на платения данък за покупката на имота или колата, както и за платената цена.

Премахва се задължението работодателите да дават хартиена служебна бележка на своите служители за изплатените през годината доходи и удържания данък. Вместо това те ще подават по-подробна информация в НАП. Целта е при онлайн попълване на годишната данъчна декларация за доходите на гражданите, всички данни за получени доходи и платени данъци да се въвеждат автоматично. Всичко това ще влезе с сила от 2020 г. Хората, които не искат да подават годишната си данъчна декларация онлайн, ще може да си вземат хартиена служебна бележка от работодателя.

Самоосигуряващите се ще трябва да подават всичките си декларации до НАП по електронен път, като това също ще влезе в сила от 2020 г. Изключение прави бележката за удържан и внесен данък, която ще трябва да се подава онлайн още от 2019 г.

 

Отлагат внасянето на ДДС

Забраняват продажбата на вино по мрежата

Възможност за отложено начисляване на ДДС ще се дава при внос на определени стоки, които не са акцизни и не са предназначени за крайно потребление. Този режим ще се прилага при внос на стоки като руди, сол, сяра, камъни, химични продукти и метали – мед, цинк, олово, алуминий, чугун и никел. Другите условия са сделката да е за над 50 хил. лв. и вносителят да няма задължения към хазната. Новият режим ще позволи внос на стоките без ДДС-то да е платено или обезпечено, което ще облекчи предприятията.

Продажбата на вино чрез обяви по интернет ще бъде забранена от началото на 2019 г., гласят други промени в данъчните закони. В момента такава забрана има само за продажбата на алкохол и цигари.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.