Правят смарт пътека под Мальовица

Първата такава система ще се инсталира по пътеката към Мальовица и ще са само на 4 стълба.

Стълбовете със захранване от слънце и вятър осигуряват заряд за телефони

Стойността на проекта е 180 000 лв.

Подобна система има в Алпите

За първи път в България  се очаква да бъде оборудвана част от планинска пътека със смарт устройства, като стойността на пилотния проект е 180 хил. лв. „В скоро време в България ще има и пътеки със смарт стълбове“, обясни идеята Румен Драганов, изп. секретар на Българския туристически съюз (БТС). 

Те ще са с автономно захранване от слънцето или вятъра. От тях ще се зареждат мобилни телефони, ще подават звуков и светлинен сигнал при бедствие в планината. Стълбовете имат и бутон за връзка със спасителната служба. Системата ще дава възможност за валидиране на планинска застраховка, а при пълна мъгла ще може да се вижда на мобилния телефон маршрутът. Първата такава система ще се инсталира по пътеката към Мальовица и ще са само на 4 стълба, за да се изследва ефективността им. След това ще се прецени къде още да се монтират такива устройства и да се развие системата. „Малко такава техника има единствено в Алпите на маршрутите за алпинисти, чрез които те да търсят връзка при необходимост“, поясни Драганов. За реализация на идеята БТС ще кандидатства съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии пред Фонда за фундаментални научни изследвания.

Само един от пет маршрута в планината безопасен, съобщи шефът на туристическия съюз.

Той каза, че инвестиционната програма на БТС за 2020 г. е била за над 1,6 млн. лв., като с тези пари са изцяло обновени покривите на хотел „Мальовица“ и Централната планинска школа, ремонтите там продължават. За 2021 г. има сериозна програма за маркиране на туристически маршрути.

Коментари

Задължително поле