Има пет деца, съпругата му също е в професията
Джейми Оливър е добре познато име на домакините, които обичат кулинарния телевизионен канал 24Kitchen. Малцина знаят, че другото любимо занимание на чаровния готвач е да свири на барабани в групата Scarlet Division, която той основава през 1989 г.
Първи стъпки прави в ресторант, собственост на родителите му. Там помага в кухнята още от 5-годишен. Училището не е неговата стихия и се налага да го преместят в клас за деца със специални нужди. В кухнята обаче няма проблем. На 13 години прави 120 ястия на вечер заедно с другия готвач в заведението на родителите си. Завършва колеж за кетъринг, където се запознава със съпругата си Джулиет Нортън. Раждат им се пет деца, които участват в телевизионните прояви на именития си татко.
Ресторантьорската му империя бележи както бурен възход, така и пълен крах. През 2008 г. Оливър отваря първия си ресторант в Оксфорд и за едно десетилетие заведенията му стават 40 по целия свят. Същата година започва да издава и свое списание. Отваря и по-малка верига ресторанти само с британска кухня. Създава свое кулинарно училище в Лондон, което обаче затваря през 2015 г. Две години по-късно приключват малката му ресторантьорска верига и списанието. За да спаси бизнеса си, Оливър влага лични 40 млн. долара, но въпреки тази финансова инжекция 22 от 25-те му ресторанта на Острова затварят през 2019 г. Въпреки неуспехите в бизнеса, Оливър се смята за най-богатия шеф готвач в света със спечелените 300 млн. долара.
Цвъртящи марокански скариди
Необходими продукти:
2 стръка пресен розмарин
2 скилидки чесън
зехтин
1 ч.л. пушен червен пипер
1 щипка шафран
6 големи кралски скариди
2 портокала
150 г. пълнозърнест кускус
400 г разноцветни зеленчуци
1 червена люта чушка
15 г прясна мента
1 лимон - сокът
2 с.л. кисело мляко
1 нар
Начин на приготвяне:
Счукайте листата от розмарин и обеления чесън в хаванче с щипка морска сол. Разбъркайте вътре 1 с.л. зехтин, червения пипер, шафрана и малко вряла вода, за да направите марината. Разчупете 1 портокал на резенчета. Смесете скаридите, портокала и маринатата и оставете настрана за 10 минути. Залейте кускуса с вряща вода, притиснете го с чиния и го оставете да набъбне. Нарежете на дребно зеленчуците и лютата чушка и ги поставете в подходяща чиния за сервиране. Добавете ментата, лимонов сок и другия портокал. Прибавете кускуса, разбъркайте и подправете. Загрейте тиган с незалепващо покритие и сгответе в него скаридите заедно с маринатата и портокала за 4-5 минути на силен огън. Подредете ги върху кускуса. Залейте с кисело мляко, посипете зърната от нар и листенца мента.
Ароматно крехко телешко
Необходими продукти:
2,5 кг телешки гърди (4 ребра), почистени от мазнините
зехтин
2 с.л. дижонска горчица
50 г сушени манатарки
50 г пълнозърнест хляб
70 г варени кестени
3 стръка градински чай
За соса Къмбърланд:
1 портокал
4 с.л. портвайн
4 с.л. желе от червен касис
1 с.л. английска горчица
Начин на приготвяне:
Загрейте голям тиган на висока температура. Намажете телешкото месо от всички страни със зехтин, морска сол и черен пипер. Запечатайте го в тигана от двете страни за 3-4 минути, до златисто кафяво. Прехвърлете го в тава за печене и го намажете с горчица. Залейте манатарките с вряла вода и ги оставете за няколко минути да омекнат. Разбийте в блендер гъбите, хляба, кестените, листата градински чай, щипка сол, черен пипер и малко зехтин, докато станат на каша. Загрейте фурната на 180 градуса. Нанесете кестеновата паста върху телешкото и го потупайте здраво. Печете месото 1 час и 10-20 минути. Извадете го и го оставете да почива поне 30 минути. През това време направете соса. Изстискайте портокаловия сок в тенджера и комбинирайте с останалите съставки, както и с месните сокове от тигана. Бъркайте на слаб огън до пълна гладкост. Сервирайте телешкото със соса и задушени зеленчуци.
Коледна пуйка
Необходими продукти:
1 по-голяма пуйка
2 мандарини
1 портокал, кората
1 лимон, кората
300 г свинска кайма от плешка
150 г бекон
розмарин, мащерка, градински чай, индийско орехче, сол, черен пипер
1 глава лук
1 филия сух хляб
50 г варени кестени
За ароматното масло:
250 г масло
75 г сушени червени боровинки
2 стръка пресен розмарин
1 с.л. суха мащерка
1 шепа листа салвия
индийско орехче
черен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете нарязаните червени боровинки, листенцата розмарин, мащерката и листата салвия. Настържете около четвърт индийско орехче и добавете щипка черен пипер. Сложете маслото и с ръце разбъркайте всичко. Мушнете една лъжица между месото на пуйката и кожата откъм отвора й и я движете напред и настрани, колкото можете. Извадете лъжицата и натъпчете маслото, като се опитвате да го разнасяте колкото може повече. Това трябва да се направи в деня преди Коледа.
Поставете пуйката в тава. За пълнежа смесете каймата, сол, черен пипер, 1/4 настъргано индийско орехче, листа салвия. Настържете кората на лимона и портокала. Добавете и парчетата бекон. Смелете всичко в блендер. Прехвърлете сместа в купа. Смелете последователно лука и хляба и ги добавете към месото. Хубаво омесете с ръце и разделете на две. Едната част прехвърлете в тавичка. Начупете варени кестени върху сместа и разбъркайте. Загладете и запечете до златисто на 200 градуса. С другата част напълнете пуйката откъм врата й. С дървено шишче затворете отвора. Накрая поставете в отвора от долната страна двете мандарини, разрязани на половинки, без да са белени.
Оставете пуйката в хладилник за няколко часа. Преди печене загрейте фурната на най-силната степен. Щом сложите пуйката, намалете температурата и я печете в зависимост от големината й. За всеки килограм месо - 35-40 минути. Проверявайте пуйката на всеки 30 минути. Може да я покриете с алуминиево фолио, ако започне да изсъхва или да прегаря. Извадете я от фурната и оставете да поизстине. Вдигнете я така, че да изтече целият й сок. Запазете го, за да приготвите сос. Поставете пуйката в голяма чиния, покрийте я с фолио и отгоре с кърпи. Оставете да почине 2 часа, преди да я нарежете. Поднася се, залята със соса и гарнирана със запечената кайма с кестени или с пикантен сос от червени боровинки.
Виртуози в кухнята
Идеята да направи телевизионно шоу, в което да готви от дома си заедно с децата си, осенява англичанина Джейми Оливър още преди да реши да открива собствени ресторанти. Предаването му „Голият готвач“ веднага го прави популярен по света. Той започва да пише книги, сключва договори за реклами, пуска няколко серии кухненска посуда, включително професионална, разработва дизайн на прибори за хранене.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш