Български гражданин се самоуби в Турция, след като застреля бившата си приятелка и майка й

Премиерът Борисов: За догодина сме планирали 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати (ВИДЕО)

Министър Петя Аврамова: През тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 км нови републикански пътища 

Жертвите на падналия самолет край Пловдив са 18-годишно момче и пилотът на 45 г., който е собственик на машината

Мирослав Писов, осъден за смъртта на Чората: Присъдите ни са политическо решение на групата на Лозан Панов

Наливали бетона на „Бебреш” и с хеликоптер Виадуктът на магистрала „Хемус” е най-високият у нас, а доскоро и на Балканския полуостров

Гледайте НА ЖИВО отчета на ГЕРБ за гражданския диалог „Европа в нашия дом“

Девет души са задържани при акцията срещу трафик на хора във Видинско Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на арестуваните, заяви зам.-главният прокурор Гешев

Турция може да замени Ф-35 с изтребители руско производство

Сняг валя в Смолянско

460 случаи на морбили са регистрирани в България

Малък самолет падна край пловдивско село, двама души загинаха

Арестуваха двама тийнейджъри за убийството на журналистка в Северна Ирландия

Не съчетавайте тези продукти

Каракачанов за срутилата се ограда, убила човек в Хасково: Малшанс и трагичен инцидент

Преброяване на американските екстремисти Маршът в Шарлътсвил беше най-голямата от доста време насам проява на агресивните десни движения в САЩ

Джейсън Кеслър, 34-годишен десен екстремист, е целял с акцията си в Шарлътсвил да обедини отделните дясноекстремистки групировки. И няколко от тях наистина демонстрираха единство – възползвайки се от правото за свобода на мненията, те протестираха заедно срещу събарянето на паметник на много оспорвания генерал от времето на Гражданската война Робърт Ли, командвал в средата на 19-и век войските на Юга във войната срещу Севера. Колкото и различни да са въпросните екстремистки групировки, на проявата в Шарлътсвил ги обединяваше най-вече едно – идентичността на белия човек в САЩ. Ето някои от по-значимите сред тези групировки:

Ку Клукс Клан

Тази расистка организация възниква в САЩ още през 1865 година, но през шейсетте години на 20-и век Ку Клукс Клан (ККК) се позиционира наново – в резултат на гражданското движение на афроамериканското население. Предполага се, че днес в организацията, на чията сметка се приписват множество жесткости и убийства, членуват между 5 и 8 хиляди души. В демонстрацията в Шарлътсвил се включи и Дейвид Дюк – един от най-известните американски неонацисти и бивш предводител на отрядите на ККК. Той призова президента Тръмп да си даде сметка, че „белите американци, а не радикалните леви сили, са направили възможна неговата изборна победа“. Критиците на Тръмп го обвиняват, че в предизборната кампания не се е разграничил достатъчно ясно от десния екстремист и подстрекател Дюк.

Бели супремасисти

Привърженици на „бялото превъзходство“ са убедени, че има бяла раса. Те използват това понятие спрямо група от хора, обединени от определени цвят на кожата, произход и принадлежност. Белите супремасисти, като „Арийски нации“ например, вярват френетично в биологическото превъзходство на хората от еропейски произход. Те твърдят, че в едно мултиетническо общество, каквото е американското, белите хора стоят начело на йерархията. В Шарлътсвил белите супремасисти бяха представени от групировката „Авангард на Америка“, разпознаваеми по черните табелки с бели кръстове върху тях.

„Алтернативни десни“

Те са сравнително нова формация на дясноекстремистката сцена – „Алтернативните десни“. Движението Alt-Right подстрекава с расистките си призиви срещу левите сили и малцинствата и се обявява срещу политическата коректност, миграцията, но също така и срещу традиционния консерватизъм. Лидер на „алтернативните“ е Ричард Спенсър от мозъчния тръст „Национален институт за политика“. През 2010 г. Спенсър основава онлайн-списанието „Алтернативни десни“, което дава името и на неговото движение. Някои причисляват към него е дяснопопулисткия уебсайт Братбард, който дълго време беше ръководен от главния стратег на Доналд Тръмп – Стив Банън. „Алтернативните десни“ са тясно обвързани със супремасистите и анионалистите, макар да действат малко по-прикрито. Приписват им се също така и връзки с ултрадясното „Идентитарно движение“ в Европа.

Националисти

Американские националистти стоят на близки позиции със супремасистите. Различават се от тях само по това, че те отхвърлят идеята за мултиетническо общество и се борят за държава само от бели хора.

Своята идеология и символика американските неонацисти са възприели от националсоциалистите в Германия. Адолф Хитлер е техният идол. Те са против евреите, небелите хора, срещу хомосексуалните и инвалидите. В края на 1960-те години беше основана и американска Националистическа партия, която обаче не постигна никакъв успех. Националното социалистическо движение (NSM) е най-голямата неонацистка организация в САЩ.
Изследователите на десния екстремизъм регистрират тесни контакти на американските неонацисти с Германия. Така например междувременно починалият лидер на американските неанацисти Уилиям Пиърс често е бил засичан в средите на Националдемократическата партия на Германия NPD или да говори на нейни сбирки. За разлика от Германия обаче, в САЩ не са забранени нацистките символи като пречупения кръст, хитлеристкия поздрав или кафявите нацистки униформи. В САЩ те са под закрилата на свободата на мненията.

Неоконфедералисти

Неоконфедералистите си искат „стария Юг“. Под знамето на конфедерацията те се борят да си върнат духа и реалностите в южните американски щати преди Гражданската война. Те се разглеждат като жертви на Севера, който е премахнал робството. Смятани са за антидемократична, расистка и мразеща хомосексуалните организация. В исторически план се отличават от другите десни екстремисти по своята идеология, макар да имат и много общи неща със супремасистите.

 

Генерал Лий – разединителят

“Не мога да оставя един човек да контролира другите хора, когато той не може да контролира себе си”, обичал да казва генерал Робърт Лий на подчинените си. Той може би най-знатният военачалник от страната на Конфедерацията, когото всички десни в САЩ почитат. Точно неговият паметник трябваше да бъде премахнат от площада в Шарлотсвил и подпали страната. Това се случва 210 години след раждането на героя от Юга.

“Трябва да сме готови за обрати, дори за поражения. Те ще ни бъдат изпратени, за да ни научат на мъдрост и предпазливост и да ни предпазят от други, по-големи беди” – това пак са негови думи.

 

*Авторката е журналист в „Дойче веле”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Дойче Веле е далече, а ние сме отдавна тука вече. ..Дойче Веле спри и повече недей пърди…!!! Огледай се и виж на какъв Африкански Х.Й. окачена висиш…!!! Будь Здоров.

  2. Дойче Веле, не лъжи и честно кажи, че има Канибали, дето са се Насрали…Будь Здоров.

  3. Дойче Вели кажи, че Няма Канибали, дето са се насрали, от страх да не са ги изяли…!!! Будь Здоров.

  4. Дедето изял Съперник за сърцето на Бабето…после приказката е ясна като опечена пита прясна…а Конгресът решава дали приказката става, или ако не, дай дупе и всичко ДА НЕ СЕ РАЗБЕРЕ…!!! Будь Здоров.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.