Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Шестима ранени при катастрофа на бензиностанция край Елин Пелин

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, в национален консултант

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година

545 милиона лева взеха банките от такси Ниските лихви помагат за увеличението на печалбата на трезорите

Премиерът Борисов показа кадри от първите 11 изградени км от проекта “Балкански поток” у нас (ВИДЕО)

Превръщаме космоса в склад за отпадъци на милиардерите Ракетните емисии оказват влияние върху нашия климат и причиняват загуба на озон, но малко хора са загрижени за това

Сериaлът „Синя планета“ на Дейвид Атънбороу повиши нашата информираност за сметищата от натрупани отпадъци в океаните, причиняващи задушаване или смърт на някои от нашите най-любими морски видове. Това доведе до глобален дебат за това как произвеждаме и изхвърляме пластмасите. Шотландското правителство съобщи, че ще бъде домакин на международна конференция през 2019 г., на която ще се обсъждат въздействията от морските отпадъци. Това е идеалната територия за всяко правителство, което иска да бъде смятано за загрижено. Но то не трябва да влиза в противоречие със своите намерения и цели и по-важното е, нищо, което произлиза от него, да не попречи на никого да харчи пари или да рискува растежа на развиващите се индустрии.

Вероятно скоро морската ни технология ще стигне до етап, в който ще можем да тълкуваме какво ни казват китовете и делфините и да започнем да възприемаме техните възгледи по този въпрос. За тези същества се смята, че притежават забележителна интелигентност. Ако стигнем до мястото, където бихме могли да разговаряме с тях, може би бихме могли да определим някои от тях като експертите по опазването на околната среда във всяко западно правителство. Това ще отдели зърното от плявата по време на дискусиите за човешкото въздействие върху здравето на морския животински свят.

Разискваме за плашещите размери и обеми на изхвърлените пластмасови отпадъци, с които сме заляли Земята. Но същите ние възторжено аплодирахме новото, свежо допълнение към боклука, който се върти над главите ни в космоса. Милиардерът, автомобилен производител Илън Мъск изстреля с ракета до Марс една от своите коли Tesla. Ракетата носител е произведена от компанията му SpaceX и според хората, които добре разбират тази материя, това е най-голямата и най-мощната ракета, стартирана от времето на Аполо и Сатурн V. Освен това научихме, че ракетата Фалкон Хеви използва 27 ракетни двигателя Мерлин, за да развие сила от 22,819 кN. Уверен съм, че тази ракета може да носи 64-тонен полезен товар в ниска околоземна орбита или геосинхронна орбита, което е повече от достатъчно за преместването на спортен автомобил на Марс. Няма да се преструвам, че разбирам от наука, но нека просто кажем, че Мъск, в близко бъдеще, няма да бъде поканен на срещата на високо равнище в областта на околната среда.

Може да сте изкушени да отнесете това като една скъпа рекламна кампания на разполагащия с много време милиардер плейбой, но в действителност това е важна стъпка към времето, когато космическото пътуване за обикновения милиардер ще стане нещо обичайно. Вероятно това ще се превърне в друг начин за управление на вашите финанси, когато Марс неизбежно ще се превърне в далечен данъчен рай.

Въпросът за ракетните емисии трябва да се вземе предвид, ако сме сериозни за околната среда. Тези емисии са газове и частици в горната атмосфера на Земята и влиянието им ще бъде разгледано по-късно тази година на четиригодишната конференция на ООН за оценката на озона. Мартин Рос, старши инженер по проекти за граждански и търговски полети в аерокосмическата корпорация на Калифорния, заяви пред онлайн изданието Space.com, че ракетните сажди се натрупват в горната стратосфера и тези частици поглъщат слънчевата светлина. „Това натрупване загрява горната стратосфера, променяйки нивата на химичните реакции и вероятно води до загуба на озон“. Той добавя: „Оценката от 2018 г. е наистина първата, в която има значителна част за изследване на ракетните емисии, но това е само една мисъл … за това колко много са свързани климатичните и озоновите въздействия с ракетните отработени газове.“

И ако обсъждаме пространството, тогава трябва да обсъждаме и въздействието на всички тези ракети върху нашите потенциални съседи в галактиката. Винаги съм изпитвал любопитство, намерени ли са други форми на интелигентен живот и ще останем ли безучастни, дори и ако получим едно интергалактическо съобщение на WhatsApp. Така че или нашите съседи са поляти от нашия „груб душ”, или просто не съществуват. Но какво ще стане, ако има друго, по-зловещо обяснение, че те съществуват, но са далеч по напред от нас в разузнаването, и са създали средствата, с които да се измъкнат от нашето влияние.

Това би обяснило всички наблюдения за извънземни космически кораби и отвличания. Толкова често ни проверяват, за етапите на нашия напредък, че вече не смятат, че могат да имат разумен чат с нас. Тези посещения биха ги разочаровали. Мога да си представя един от техните разузнавачи, който докладва: „Вижте, преди 2000 години, лидерът на цивилизования свят в Рим осигури на коня си министерски пост в кабинета си. Сега най-цивилизованата страна в света е назначила някакъв средновековен хулиган, наречен Тръмп. Те все още са диваци“.

Мога само да си представя колко разгневени са те от това че обезобразяваме съседните космически пространства с остарели метални боклуци. Ако бях на тяхно място, щях да бъда много изкушен да отговоря на това с нападение, за да разберем това, или просто ще изпратя кратко и остро напомняне, че от нашите действия ще има последствия.
Внимавай как вървиш!

Горе вече има и автомобил за $200 000

Фетишът ни за изследване на космоса и изразходването на милиарди за технологията, необходима за тази цел са сериозен проблем. Тук се появява дисонанс. На Земята се организират срещи на върха и се поставят цели за намаляване на въглеродните емисии, а в по-далечното пространство създаваме гигантски сметища за боклук, пълен с огромни купища ръждясващ метал, а от миналата седмица и с американски спортен автомобил за $ 200 000.

(Превод за „Труд“
Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Наистина може да се каже че пускането на тази скъпа ламаринена играчка в Космоса от страна на това парвеню И. Мъск,
  може да се смята като твърде просташка реклама на неговите
  свръх-скъпи возила, предназначени за ограничения пазар
  …само за богатите и силните на деня !

  1. 35 000$ не е свръх скъпо. Поне за белите хора. Това, че ти живееш в панел и слушаш руска пропаганда трябва да те накара да помислиш, заради кои живееш в този панел подобно на руските ти братя? И защо нямаш нито един роднина които да е имал бизнес на повече от 30 години, че да е натрупал капитал отпреди?

 2. Еййй ама трън ще ви е в очите Мъск.Нормално за под 1 милиард направи рабоеща ракета която не се изхвърля да замърсява космоса както руските.За 30- 60 милиона изпраща не един а 100 сателита…съсипа индустрията, като го направи със фракция от бюджетите на раздутите руска и американска агенция, като втората наместо да го плюе го покани да работят зедно… първата пък фалира.

 3. Глупости! Важното е да има растеж. Затова са тези срещи – да се измисли нов бизнес и да се печелят повече пари. Както наскоро беше публикувано, бензинова малолитражка отделя и са и нужни по малко мизерии от хибрид, че май и от изцяло електрическа за живота и…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.