Предлагат индексиране на пенсиите с 1,32 млрд. лв.

Решения, които водят до дългосрочно увеличение на разходите, поставят под риск стабилността на пенсионната система, заявяват от Министерство на финансите.

Бизнесът и Министерство на финансите са против предложението

Мотивите са политически

От Министерството на финансите и Асоциацията на индустриалния капитал в България се обявиха против предложението на БСП за индексиране на пенсиите от 1 юли. Това става ясно от становищата към законопроекта, които са внесени в парламента.

От БСП предлагат две преизчисления на пенсиите от 1 юли. Първо всяка година осигурителен стаж да получи тежест от 1,35, а освен това пенсиите да бъдат преизчислени на база средния осигурителен доход за 2021 г.

Това би довело до допълнителни разходи на бюджета в размер на 1,32 млрд. лв., става ясно от становището на министерството. Решения, които водят до дългосрочно увеличение на разходите, поставят под риск финансовата стабилност на пенсионната система, мотивират отрицателното си становище от Министерството на финансите (МФ). Предложенията са неприемливи с оглед необходимостта от намаляване на бюджетния дефицит, заявяват от МФ.

Мотивите за изготвянето на такъв проект са чисто политически, гласи становището на АИКБ. Предложението би довело до покачване на инфлацията и на бюджетния дефицит, посочват от работодателската организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари