Предлагат облекчение за родители с дългове

Данъчните облекчения за деца няма да може да бъдат взимани принудително заради дългове на родителите.

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха промени в закона за облагане на доходите

Съдебни изпълнители няма да може да взимат бонусите за деца

Практиката в момента е различна

Предоставените от държавната хазна данъчни облекчения за деца на родители с дългове да не може да бъдат взимани от съдебни изпълнители. Това предвижда предложение на депутати от ГЕРБ-СДС, което е внесено в парламента между първо и второ четене на промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

При налагането на запор върху банкови сметки е предвидено, с оглед на необходимостта от средства за покриване на належащи нужди на длъжника, някои суми да не може да бъдат взимани от съдебни изпълнители, като например детски добавки, социални помощи, обезщетения за безработица, майчинство и други, пише в мотивите на депутатите. А само част от други доходи, като тези от пенсия и заплата, може да бъдат взимани заради дългове.

Никъде в законите обаче не е записано, че сумите, които работодателят възстановява при ползване на данъчно облекчение за дете или за дете с увреждания, не може да бъдат взимани принудително да покриване на дългове. Това поражда разнопосочна практика от страна на съдебните изпълнители при превеждането на сумата по запорирана банкова сметка на родителя.

Данъчните облекчения за деца са доста големи. За едно дете дължимият за годината данък върху доходите може да бъде намален с 600 лв., за две деца - с 1200 лв., а за три и повече деца - с 1800 лв.

Данъчното облекчение е нормативно предвидена възможност в полза на съответното лице да намали данъчните си задължения, ако отговаря на определените в закона условия. В случая не става въпрос за социална помощ, но е мярка, която има силно изразен социален характер, посочват депутатите в мотивите си. Данъчните облекчения за родители и за родители на деца с увреждания са мярка за подкрепа при отглеждането на децата от хора, които продължават да работят. А в момента подкрепата на държавата за работещи родители се удържа от съдебни изпълнители, тъй като няма изрична разпоредба, която да го забранява, посочват депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари