Предлагат пенсиите да бъдат преизчислени

Ако предложените промени в КСО бъдат приети, в бюджета за тази година трябва да бъдат осигурени близо 1 млрд. лв. допълнително.

Внесоха първите законодателни промени

За предложенията са нужни 1 млрд. лв. допълнително само за тази година

Предлагат повишение от 1 септември

Преизчисляване на пенсиите предвиждат два от първите законопроекти, които бяха весени в новия парламент още в първия ден от работа му. Пенсиите, отпуснати за трудова дейност до 31 декември 2017 г. да бъдат преизчислени на база средния осигурителен доход за 2018 г., който е 889,90 лв., предлагат депутатите от БСП. От “Изправи се БГ! Ние идваме!” също предлагат преизчисление на пенсиите със средния доход от 2018 г., но това да важи за отпуснатите пенсии до края на 2019 г.

В предложените от ИБгНИ нови текстове в Кодекса за социално осигуряване е посочено, че промяна в пенсиите ще има само, ако е благоприятна за пенсионерите. През 2019 г. средният осигурителен доход е по-голям от този през 2018 г., така че за хората, пенсионирали се през 2019 г. реално увеличение на пенсиите няма да има.

Според вносителите необходимите пари за преизчисляване на пенсиите са 185 млн. лв. на месец.

Предложението и на двете партии предвижда промяната да влезе в сила от 1 септември, т. е. само до края на тази година ще бъдат необходими 740 млн. лв. допълнително за пенсии.

Ако текстовете бъдат приети, новото правителство ще трябва да предложи актуализация на бюджета, за да бъдат осигурени допълнителните средства. Освен това в бюджета за 2022 г. ще трябва да бъдат предвидени 2,22 млрд. лв. допълнително за пенсии. Вносителите на промените обаче не са посочили как може да бъдат осигурени тези пари.

Друго предложение на ИБгНИ за промени в КСО предвижда ваучерите за храна в размер на 300 лв. да важат и за хората с минимална пенсия от 300 лв. В момента помощта се отнася само за пенсионерите, които получават между 300,01 лв. и 369 лв. При евентуално приемане на текстовете ваучери за храна ще получат още 733 хил. пенсионери, които взимат минимална пенсия от 300 лв. Това прави близо 220 млн. лв. допълнителен разход за бюджета. Заедно с преизчисляването на пенсиите необходимите допълнителни пари за предложените промени само за тази година са близо 1 млрд. лв.

С промени в Закона за личната помощ от ИБгНИ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните. Предлагат и увеличение на заплащането на личните асистенти.

За групата над 65 години

Пишат как възрастните да учат и работят

Ще повишават квалификацията им

Да бъде повишена професионалната квалификация на хората над 65 г., предлагат депутати от БСП.

Как възрастните хора над 65 години да работят и да продължат да учат ще пише в национална стратегия. Това предвижда изцяло нов закон за възрастните хора, който е внесен в парламента от депутатите от БСП. На всеки три годни Министерски съвет да внася в парламента доклад за изпълнение на тази стратегия, предвижда проектът.

Освен писането на стратегия, предложението на БСП предвижда разрастване на бюрокрацията и по други направления. Например работодателите заедно с министерството на труда ще трябва да изработят програма и мерки за защита на възрастните хора от дискриминация на работно място, ако предложението на БСП бъде прието. И то при положение, че никой над 65 години не се е оплакал от дискриминация.

Изпълнителната власт обаче също ще трябва да следи да няма дискриминация към възрастните.

Депутатите от БСП обаче не спират до тук. Министърът на образованието, органите на местно самоуправление и организациите на работодателите ще трябва да насърчават ученето на възрастните хора, с цел повишаване на тяхната квалификация.

Проекти

Пак искат закриване на спецсъда

Христо Иванов, вносител на проекта за закриване на спецсъда.

Старият си законопроект за закриване на специализираните съд и прокуратура внесоха отново вчера от “Демократична България” и в 46-ото Народно събрание.

Както писа “Труд”, в 45-ия парламент проектът на Христо Иванов и сие мина само на първо четене в правната комисия, но не стигна до гласуване в пленарната зала. Протестърите нормотворци отново не са потърсили мнения от юридическата общност нито у нас, нито от Европа, откъдето многократно идват похвали за добрата работа на спецправосъдието. Проектът им не може да стъпи и на анализа, възложен от Янаки Стоилов на ВСС, който още не е започнал.

Друг проект внесе вчера адвокат Николай Хаджигенов. Той предлага реформа на Бюрото за защита на свидетели, която се състои от замяна на думите “главен прокурор” с “министър на правосъдието”. Тоест - всички функции да се поемат от представителя на изпълнителната власт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения