Министър на Радев изнудва парламента с проект за бюджет

Асен Василев отказа да коментира изявлението на Валери Белчев

Въпреки че четирите партии, преговарящи за правителство, се разбраха Бюджет 2022 да се обсъжда и приема през януари, служебният финансов министър Валери Белчев, излезе неочаквано с "базов сценарий" за план сметката на държавата за догодина.

В него има разлики с постигнато съгласие между политическите сили по конкретните параметри. Четирите партии се договориха за 700 лв. минимална работна заплата, 420 лв. минимална пенсия, запазване на увеличеното до 650 лв. обезщетение за майчинство, актуализация на пенсиите, така че да размерът им да не е по-нисък от сумата, получавана от пенсионерите с добавката от 120 лв., насърчаване на семействата чрез запазване на данъчните облекчения за деца, но без да е ставало дума вдигане на детските надбавки

Белчев обаче предлага 710 лв. минимална заплата, запазване на 120-те лв. върху всички пенсии за поне 6 месеца, вдигане на детските надбавки от 40 лв. на 50 лв. за едно дете и от 90 лв. на 110 лв. за две деца.

От думите му излезе, че предлага вдигане на минималната пенсия от сегашните 300 лв. на 490 лв. от 1 януари 2021 г. В отговор на журналистически въпрос дали минималната пенсия ще стане 490 лв. от 1 януари, Белчев първо каза, че не разбира въпроса, после - че не е сигурен, а накрая заключи, че действително плащането ще стигне тази сума, макар да излъчваше колебание. "Не мога да ви кажа минималната стойност, но мисля, че това беше сметката, да", каза Белчев.

Според изложения от служебния министър план до петък щяла да приключи междуведомствената съгласувателна процедура. В понеделник щяло да започне писането на проектозакона за бюджета, което щяло да отнеме седмица. На 13 декември щяло да стартира обсъждането с всички бюджетни структури, с общините и с Фискалния съвет, на 16 декември проектът трябвало да се обсъди от тристранката, а на 17 декември (петък) - да се внесе в Народното събрание.

"Въпреки че някои от политическите сили предпочитат да забавим процеса и да оставим внасянето на бюджета на редовно правителство, от наша гледна точка ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от някои рискове", заяви Белчев.

Чрез пресофиса си Асен Василев, който е спряган за бъдещ финансов министър, заяви, че няма да коментира изявлението.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси