Председателят на ВКС излиза от нелегалност

Цяла седмица Лозан Панов отказва да коментира разкритията, че съпругата му може да е укрила данъци, като е закупила луксозен апартамент от "Артекс" на цена четири пъти по-ниска от пазарната

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във вторник ще е принуден да излезе от нелегалността, в която изпадна, след като в началото на миналата седмица се разбра, че съпругата му – Елисавета Панова - е закупила четиристаен апартамент и два гаража от фирма "Артекс" в луксозната им сграда "Дипломат" на метри от горната част на Борисовата градина в квартал "Изгрев", пише "Правен свят".

През 2013 г. Панова (по това време все още Ганева - бел.ред.) купува общо 211 квадрата за 150 000 лв., като според актуалните към онзи момент цени закупените имоти би трябвало да възлизат на над половин милион лева. Междувременно се разбра, че собствениците на "Артекс" - архитектите Весела и Пламен Мирянови - са кумували на сватбата на Елисавета и Лозан Панови на 14 февруари 2015 г.

След разкритията Панова даде доста неубедителни обяснения пред сайт на подсъдимия издател Иво Прокопиев както за стойността на луксозните имоти, така и за запознаването на Панов с бъдещите му кумове, което се е случило две седмици преди сватбата. Политици, "граждански" активисти, юристи и медии, свързани с Прокопиев и с друг подсъдим – укриващия се от правосъдието фалирал фараон Цветан Василев, опитаха да наложат медийно затъмнение върху разкритията за имота на Панови, включително чрез фабрикуване на фалшиви новини. Панов, който на 28 март навърши 48 години, също даде своя принос към опита темата да бъде укрита, като не е коментирал действията на съпругата си, както и своите собствени, тъй като вече над една година председателят на ВКС, по думите на Елисавета Панова, живее в купеното на нереално ниска цена луксозно жилище. По този начин Лозан Панов се явява нарушител на Етичния кодекс на българските магистрати.

Експерти в областта на имотните сделки вече коментираха, че в случая с апартамента и двата гаража на Панови става въпрос за укриване на данъци и заобикаляне плащането на ДДС. За целта, през фирмата си "Ганева 2000" ЕООД съпругата на председателя на ВКС първо купува на безценица правото на строеж от "Артекс", а после наема същата строителна фирма срещу символичната цена от 80 000 евро. Ако имотът на Панови бе придобит на пазарните цени, актуални към месеците март-април 2013 г., то само дължимото ДДС би възлязло на над 50 000 евро, чието плащане е било "спестено".

Излизането от нелегалност на Лозан Панов е свързано с опита му да предотврати налагането на дисциплинарно наказание от ресорната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на бившия председател на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова заради забавяне изписването на мотиви по делата. По настояване на председателя на ВКС окончателното решение на Съдийската колегия какво да е наказанието на Тодорова, която ползва услугите на същата адвокатска кантора, която са наели по различни казуси Елисавета Панова и Иво Прокопиев, вече бе отлагано на два пъти. Позицията на кадровия орган за наказанието на Тодорова трябва да стане известна на 2 април в сградата на ВСС, като по закон заседанието би трябвало да се председателства от Панов. Не е ясно дали председателят на ВКС отново ще се опита да се укрие от журналистически въпроси, като използва "задния вход" на ВСС или ще организира близки до него журналисти да му задават предварително уточнени въпроси.

Очаква се освен Лозан Панов срещу наказанието на Мирослава Тодорова, която не за първи път е санкционирана за забавяне на дела, да се обяви и близката му кадровичка – Атанаска Дишева, чийто съпруг бе кандидат за депутат от претърпялата преди две години провал на парламентарните избори партия "Да, България". Любопитна подробност е, че както Елисавета Панова, така и Атанаска Дишева се оказа в дъното на имотен скандал. Преди година се разбра, че бившата върховна съдийка 12 години е живяла със семейството си във ведомствен четиристаен апартамент в кв. "Изток", за който е плащала месечен наем от скромните 200 лв., при пазарни за този район наемни цени за подобен имот от около 2000 лв. Преди година близката до Панов Атанаска Дишева обясни, че не е успяла да си купи апартамент за десет години, защото "трудно избирала" и нямала достатъчно свободно време. Преди седмица жената до Панов - Елисавета Панова - обясни, че цената за нея била ниска, защото платила голяма първоначална вноска, която се оказа в размер на скромните 53 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари