Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Председателят на синдикалната федерация на МВР Валентин Попов пред “Труд”: МВР се топи, полицията изчезва

– Г-н Попов, лесен и евтин начин намери министър Бъчварова да се погрижи за външния вид на полицаите. Вместо да им даде нови униформи, тя удължи в наредба с две години срока на годност на старите. Какво ще кажете?

– Какво да кажа? Немотията ни докара дотам, че сме доволни и на това. Удължаването на срока за износване на стария образец униформи дава възможност на колегите, които имат такива – що-годе запазени, а нямат нови, да ходят все пак униформени. В тази наредба има още един удължен срок, на който ние в нищетата си се радваме. Той дава възможност на наши колеги да си получат униформите, които не са получавали от 2011 година досега. Иначе изтече ли 2016 г., кой каквото получил, получил и край! – от 2017 г. нищо не му се дължи. А пък колегите с лични средства са си купували елементи от униформено облекло – сини ризи, шапки, кубинки и прочие.  Да, може да се смята с основание, че тази наредба е унизителна за нас. По логиката на нейните съставители сроковете на годност на старите ни дрехи могат да се удължават още 10 години, да кажем. Но без нея пък тия колеги, които нямат нови униформи, ще трябва да тръгнат цивилни на работа. Впрочем аз отдавна ги призовавам да направят това – и от немай-къде, и в знак на протест срещу мизерията в МВР.  Защото в законодателството не се прави каквото трябва – да се допълни чл. 181, ал. 2 от Закона за МВР, в смисъл че служителите, изпълняващи задълженията си в униформи, получават от министерството или униформено облекло, или неговата парична равностойност.

– Вие сте български полицай, горд пазител на границата и лидер на полицейска организация, а както чувам, в няколко изречения няколко пъти употребявате думите “немотия, мизерия, нищета”. Колко тъжно е това!

– И тъжно, и обидно е, но така се получава. Какви думи да употребя за това, което става? За втори или трети път се налага да удължават сроковете на годност на полицейските униформи. Това е обидно не само за нас, а и за държавата. То показва безхаберието и отношението на управляващите към сектора “Сигурност” и националната сигурност, която той осигурява. Гражданите и сами виждат как изглежда тяхната полиция – жалко. На всяко масово мероприятие, футболен мач или операция като тази в Харманли, където има  полицаи накуп, се набива в очи, че между тях няма и двама да са облечени еднакво. Униформи самоделки, овехтели, с имитации на елементи… МВР безотговорно не спазва задължението си да предоставя на служителите униформено облекло. Огромен брой колеги не са получавали 3, 4,  5 години дрехи за работа, износили са старите и спонсорират МВР, като си купуват нови, близки до униформените. Алтернативата е да ходят парцаливи като клошари… Ами липсата на защитни облекла? Пожарникарите стъпват в огъня с изтъркани ботуши, някои от каските на главите им са 15-20-годишни!

– Знам. Един пожарникар наскоро ми показа белезите от мехури по краката си. Колегите му напускали, а местата им оставали празни.

– Така е и с полицаите. Около 5000 души са напуснали МВР за 2 години, а почти няма кандидати да работят в сектор “Сигурност”.

– Тази седмица чух двама бивши военни министри да казват: армията изчезва, стопява се. А полицията? И с нея ли е така?

– Можем и да обобщим: полицията изчезва, да, МВР се топи. Най-напред унищожиха професията спасител. Висококвалифицираните спасители ги назначиха за пожарникари. Съставът на МВР се свива след две големи вълни на напускане в последните години. Кадровата дупка в момента е такава, че за да се запълни, са нужни поне от 3 до 5 години. Една от причините е, че центровете за обучение имат определена пропускателна способност и надхвърли ли се тя, на улицата ще излязат необучени полицаи и пожарникари. И без това професията става все по-непривлекателна и от това пада качеството на кандидатите да я упражняват. Няма нищо случайно. Заплатите са ниски и не мърдат от доста време насам, въпреки че минималната работна заплата се увеличава, ще стане 460 лв. от 1 януари.

– Е, добре, 620 лв. е стартовата заплата на полицая. На учителя е с 20 лв. по-малка!

– Ние не твърдим, че са високи заплатите на учителите. Твърдим, че нашите са ниски.

– Бюджетът на МВР се надува  всяка година, но парите потъват като в черна дупка. Реформи са нужни. 

– Да.  Но т.нар. реформи се свеждат, както виждаме,  само до икономии за сметка на служителите. На думи дават пари за полицаите, но не и на практика. В бюджета за 2017 г. министър Горанов уж даде 107 млн. лв. на МВР, но те отиват право в НОИ. Защото не са за заплатите ни, нито за нужната ни техника, а за осигуровките, които той вдигна с 20%. Има и една срамна сага с извънредния труд на работещите на смени. Действаща наредба се тълкува превратно, така че, ако полицаят или пожарникарят е ползвал отпуск в отчетен период от време, нормата му за периода се изравнява с реално отработените от него часове. Това е гавра с работещите в 24-часови смени! Тя предизвика неправомерно удържане от заплатите на 3000 гранични полицаи – от 30 до 300 лв. Тия пари по указания – телефонни и писмени, не им се полагали, видите ли, за извънреден труд. Над година мина, докато от ръководството на МВР признаят, че тия суми са неправомерно удържани. Отделно ВАС отмени тая наредба с мотив, че в частта за работното време на работещите на смени противоречи на тълкувателно решение на ВКС. Очакваме до петък тя да бъде изменена, така че да не могат едни чиновници в дирекцията за управление на бюджета да я тълкуват както си искат, в ущърб на служителите.

– И какво, ако тази наредба не я изменят? Ще излязат ли на протест полицаите?

– Да. Ще излязат спонтанно както миналата година, когато при поредната гавра им отнеха социални права. И не очаквайте при това положение синдикатите на МВР да се опитат да разсеят напрежението. Напротив, ще подкрепим колегите.  И ако решат да си останат по домовете. Те имат право по Закона за МВР да спрат да полагат извънреден труд, ако са превишили лимита. И ако това се случи, не знам какво ще стане с охраната на големите градове, където те непрекъснато се трудят извънредно – по митинги,  по футболни срещи. Разчитаме само на чувството на дълг у колегите, колкото е останало от него. Протестът за тях не е избор. Той е неизбежен.

– Но правителството не обръща внимание на протестите ви. То не даде вид, че забелязва палатковия ви лагер  пред парламента това лято. Вероятно още по-малко ще ви забележи сега, когато е в оставка.

– Миналата зима колегите заставиха властта да ги забележи – като създадоха затруднения в трафика по пътищата и по улиците на градовете. Ако това отново трябва да се случи, за да ни обърнат внимание – ще се случи, да знаете. Аз не вярвам отговорно правителство, пък било то и в оставка, да има интерес от безредици, макар някои да мислят обратното.

– А какво става на границата? Как са колегите ви там?

– Как, ако не зле? Зле организирани, зле екипирани. Бившият министър Вучков им разреши при акции да ползват стари камуфлажни униформи от резерва. Но резервът се изчерпва. В момента от него по границата се строят палатки – 50, повече няма. Отопляват се с печки на дърва. Някои са стари, не топлят, само димят. Имахме уверение за едни 160 млн. евро от ЕС, предназначени главно да помогнат за справяне с миграционния натиск. Очакваме с тях да бъдат закупени автомобили с висока проходимост и да се разшири комуникационната ни система, защото на места не работят нито нашите телефони по системата “Тетра”, нито тия на мобилните оператори. И граничарите са без връзка със света… Европа няма да ни плаща за ограда май, а тя ни трябва, макар че спира засега животни, а не мигранти. За да върши работа, тя се нуждае от автопатрули и видеонаблюдение. Пък автопатрулите се нуждаят от служители и автомобили, а видеонаблюдението – от мобилни групи и обхват.  Него го има само в няколко тв репортажи. Реално го няма. Вече знаем, че част от мечтаните 160 млн. лв. ще бъдат за строеж на мигрантски центрове. Но колкото и да са за нас, те трябва да се усвоят до идната есен, обществените поръчки не бива да се мотаят. Тежко и горко, ако МВР ще посреща миграционния натиск без средства, както досега. Чувството за дълг тук не помага. Аз имам чувство за дълг, но то не превръща двата ми крака в четири колела. И рамковите договори, които ни обещават, колегите не могат да ги облекат. И децата ни обещания не ядат. Помните ли министър Горанов, като хвърли първия път оставката си, какво каза?  Че не можел да си храни тричленното семейство с депутатска заплата. Защо не опита да го храни с полицейска заплата – да видим как?

– Ами размириците в лагера в Харманли? Какво разказаха колегите ви за тях?

– Огорчени бяха от тиражираните приказки, че са превишили правомощията си. Добре, че ръководството на МВР чу нашия призив може би и ги награди, че овладяха размириците. Впрочем що са размирици бяха?  Това  беше бунт срещу държавността. Аз, разбира се, не искам да кажа, че всички полицаи са изключителни професионалисти и високоморални…

– Как щяло да кажете! Все повече хора се оплакват, че са бити от полицаи. Телевизиите въртят кадри с полицейски безобразия. 

– Има нещо много интересно обаче – как тия жалбоподатели и кадри с полицейско насилие се появяват масово по телевизиите всеки път, когато се чуе, че се каним да протестираме. Да, понякога има укоримо поведение на колеги, не отричам. Но друг път става дума за откровени лъжи – като тези на една млада дама, която разказваше как една полицайка я опипвала и тъй нататък.

– Достатъчно. Има криза в МВР – това е ясно. Но какво да се прави оттук нататък? Не след дълго ще има следващо правителство. Какво ще кажете на вашия следващ министър, когато се видите?

– Същото, което казахме на първата среща с Бъчварова. Че ще се сблъска с три проблема: недофинансирането на министерството; ниската мотивация в полицията и това, че МВР не се управлява от политици, а от чиновниците в три дирекции – за правно-нормативната дейност, за човешките ресурси и за бюджета. За съжаление Бъчварова не реши нито един от тия проблеми, те се задълбочиха и ще останат за следващия министър.

– Ако правилно разбирам, вие се сърдите на някакви чантаджии, а не на вашия бивш колега Борисов за това, което става с МВР при двете му правителства? 

– Не се сърдим на Борисов. Ние сме гневни. И много обидени. Нищо от това, което става в МВР, не става без знанието на министър-председателя – в това сме сигурни. За идиотщините на чиновниците в МВР отговаря вътрешният министър, но за издънките на министъра отговаря той, премиерът Борисов. Ако не той, кой отговаря? Полицаят на улицата? Пожарникарят на смяна?

 

Нашият гост

Валентин Попов е роден е през 1964 г. в Дупница. Завършил математическа гимназия “Акад. С. Корольов” и ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград. Работи в МВР от 1993 г. като граничен полицай. Един от учредителите на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), председател на нейния управителен съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Ура.
  С най-голямия бюджет.
  След като не можете да ни защитите, дайте да променим законите и народа може да се защити сам. Пример – Дивия запад.
  Накрая и нормална армия може да се появи.

 2. Браво на Попов. Той единствен от синдикатите си ги казва нещата без да се мазни на властта

 3. Напуснали 5000 души, МВР пак наброява 55000. За какво са ни като не могат да пратят 2-3 хиляди на границата. 55000 чантаджии, рекетьори и криминални престъпници.

  1. Ей папур, пак неподготвен се изказваш… МВР отдавна е с численост под 49 000 души, като това включва и чистачките дори. Униформеният състав и тези с полицейски правомощия дали имат и 25 000… Аман от драскачи, които от всичко разбират…

   1. Папур си ти. А чистачките и секретарките чии жени, сестри и майки са? Няма нито един “чантаджия” ,който да не е в някаква връзка с ченгета. А пък за сведение в цяла Европа полицаите се пенсионират на около 60 години. 5 години по-рано от останалите граждани. А на който му е трудно: “Моля да бъда освободен от заеманата от мен длъжност…” Престъпници в униформа, на държавна заплата.

 4. ТОЗИ НЕКЪДЪРНИК И ХРАНЕНИК НА СЪДБАТА – ВАЛЕНТИН ПОПОВ, КЪДЕ БЕШЕ КАТО “СЪКРАЩАВАХА” И УВОЛНЯВАХА НА ПОРАЗИЯ СЛУЖИТЕЛИ С 20 И МАЛКО НАД 20Г СТАЖ, НЕЗНАЙНО ЗАЩО …..СЕТА ПЛАЧЕ “НА ЧУЖДАТА МЪКА…” АМА ТАКА “СТАНАЛО ИНАЧЕ СТАНАЛО”…..И НАКРАЯ КАТО ГО ВИКНАТ НА ЧЕРВЕНОТО КИЛИМЧЕ ……ВСЕ МУ Е ТАЯ..ЗАЩОТО ТОЙ Е НА РАБОТА …ВЗЕМА СИ ЗАПЛАТАТА ОТ 1700-2000ЛВ ПОЛЗВА ПРИВИЛЕГИИ КАТО СИНДИКАЛЕН ЛИДЕР …И МУ ДРЕМЕ НА …..ШАПКАТА НИЩО ЧЕ БИЛА СТАРА …..сигурно и той се ползва от параграфа да взема пенсия и заплата …….

 5. Г-н Попов е прав, че полицията изчезва. Още по-лошо е,че онова недоразумение – социоложката начело на МВР -остава. БиБи си я държи на инат, та да дразни полицаите и българския народ. Както държи министри Ненчев, Митов, Ив. Василева, московски, Москов. Да се надяваме, че на парламентарните избори депутатите на ГЕРБ ще намалеят с 25-30 човека и БъБъ ще престане да бъде Падишах.

 6. Сложете камери пред сградите на Министерството и Главните дирекциии ,СДВР, Окръжните дирекциии по страната, и като видите колко хора излизат ще ви стане ясно колко чантаджии има в МВР.

 7. Ченгетата са много, бюджета е голям, но на улицата ги няма. Преди два дена привикаха мой познат в икономическа полиция да му снемат показания без да имат право за това, човека не е извършвал престъпление и по-закон това, за което му снемаха показание не е престъпление. Но пък в показанията услужливо пропуснаха да напишат за закононарушенията на инициатора на това това снемане на показания. МВР гази законите и трябва да бъде разформировано, защото не изпълнява предназначението си и често действа като ОПГ.

  1. така е.
   причините да се разформирова изцяло и започне наново са повече от доводите да се остави и риформира…

 8. Истината е проста. Вярно с тия постоянни реформи много хора в МВР напуснаха, по-точно пенсионираха се от което не спечелиха нито бюджета на НОИ или държавата, нито обществото. Взеха си 20-те заплати, чакат си пенсиите /пак от бюджета/ и обществото е на гърмеж – няма полицаи пожарникари и спасители – има свободни места и бюджета пак е на гърмеж. Пари пак няма, обществото се чуди, че чака патрулка или спасители да дойдат … празни коли не вървят …трябват хора. Валентин Попов това ви обяснява,че хора няма. Истина е и че мишоците в МВР спечелиха – получават и пенсия и заплата и си кютят, дремят и нищо не вършат пак поради изброените по-горе причини. Не трябваше работещите в МВР а и в другите бюджетни институции /учители общински чиновници по министерства и др.от сорта / да имат право да се получава и пенсия и заплата. Това не е справедливо. Това не е материално производство. С този жестове прогонихте младите и утре няма кой да работи в тая държава щото няма приемственост и няма кой да научи младите. Ето това е една от причините ГЕРБ да не бъде припознат, хората да не подкрепят тази несправедливост и не гласуваха за ГЕРБ. Дайте реален шанс на младите да постъпят на работа и да работят не ги подкрепяйте само на думи. Има кадърни млади хора но ги гоните от държавата. Не е морално с пенсия и заплата – два пъти на софрата …Но сития на гладния не вярва.

 9. Докога ченгетата ще имат една камара превилегий? Нормалните хора дето им плащаме да не сме маймуни? В БГ има най-много ченгета на глава от населението, както и най-некадърните и корумпирани ченгета, зная го от личен опит!

Отговорете