Пред Евроизбори 2024: посещение в Брюксел

Асим Адемов, Емил Радев, Ева Майдел, Андрей Новаков и Андрей Ковачев говорят за приоритети си по време на конференцията.

По покана на Европейската народна партия и лично на Андрей Ковачев делегация от 80 членове и активисти на ПП ГЕРБ проведоха в Брюксел конференция по актуални политически теми. Срещата се състоя в Европейския парламент на 22 февруари 2024 г.

В разискванията по различните приоритети и ресори на евродепутатите от ГЕРБ/СДС се включиха Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Аденов, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов. Неочаквано за гостите, лични послания до членовете на ГЕРБ отправиха председателят на ЕП Роберта Мецола (чрез видеообръщение) и председателят на ЕНП Манфред Вебер, който въпреки натоварената си програма дойде лично да увери присъстващите колко много цени България и да се ръкува с голяма част от делегацията. „Радвам се, че сте тук! Ние сме народна партия и работим на всички нива – национално и европейско. Затова е толкова важно, че сме заедно! Уверявам ви, че ГЕРБ тук има страхотен екип, заради който аз съм горд. Пожелавам успех на кампанията по време на предстоящите избори“ – каза Манфред Вебер и пожела да се снима с кмета на Пловдив Костадин Димитров.

В разискванията по постигнатото от депутатите на ГЕРБ/СДС се включиха още: Илиана Иванова – българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж; Зигфрид Мурешан (Румъния) – зам.-председател на ЕНП и председател на румънската делегация; Долорес Монсерат (Испания) – зам.-председател на групата на ЕНП и председател на Комисията по петиции в ЕП.

Във внушителната българска делегация бяха включени кметове на населени места, общински съветници от големите градове, районни ръководители на структурите на ГЕРБ, както и част от УС на Жени ГЕРБ. Всички те зададоха своите въпроси, отнасящи се не само до дейността на нашите депутати в ЕП, но и говориха в перспектива – какво следва след изборите за България – за икономиката, за Зелената сделка, за Изкуствения интелект, за миграцията.

Андрей Ковачев даде висока оценка на Роберта Мецола с думите: „Тя е голям приятел на България. Идеята за нашата днешна среща е да разберем и оценим колко силна е подкрепата за ГЕРБ“. Той анонсира предстоящия конгрес на ЕНП, който ще се състои в началото на март в Букурещ. Зигфрид Мурешан – който е основен организатор на това важно събитие – се спря на приемането ни в Шенген по въздух: „Ние знаем, че България и Румъния бяха изпълнили всички изисквания. Няма да скрия, че бяхме разочаровани, но все пак тази първа крачка е важна, а ние ще продължим борбата до реализирането на втората крачка“.
Ева Майдел беше категорична, че следващите месеци ще са турбулентни за България, а нашите граждани трябва да се доверят на ГЕРБ, защото тя е част ЕНП – най-голямото европейско семейство, чието влияние е решаващо за политиката на Европа.

Асим Адемов потвърди, че гласът на България се чува в ЕНП и ЕП и техният труд е забелязан и оценен.

Андрей Новаков говори за позитивните резултати, постигнати досега, като даде пример как 17-те български евродепутати са извоювали 325 гласа за спасяване на българското розово масло. Той припомни, че битката за пакета „Мобилност“ не е приключила и до няколко дни Съдът на ЕС ще се произнесе по жалбата, която България е внесла.

Илиана Иванова разясни подробно Програма „Хоризонт Европа“, в която са предвидени 100 млрд евро за иновативни решения. Тя призова инвеститорите да работят в тази посока, защото България е на последно място в ЕС по иновации с реализирани 0.77% от БВП.

Всички гости и депутатите от ГЕРБ се поклониха пред бюста на Атанас Буров, чието име носи един представителен коридор в ЕП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика