Вулкан изригна на малък остров в Япония Изригването не е причинило щети и няма жертви

Пожар от незагасена цигара евакуира жилищен блок в Перник, изгорял е 48-годишен мъж

Красимир Вълчев: 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения

134 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции във Веаликотърновска област за година Най-много са вложените средства в промишлеността

Апаши разкостват монтанско село

Газови бутилки избухнаха в библиотеката на Лионския университет, сградата гори По първоначална информация има един пострадал

Жена загина при катастрофа край Варна

Вицепремиерът Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Повдигнаха обвинение на двама за притежание на близо 5 килограма коноп

Националното ни малцинство в Сърбия може да използва женски фамилни имена по правилата на българския език

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Отменен полет за Барселона остави близо 200 пътници на Летище София

Адвокатът на Харви Уайнстийн отказа да го защитава

Заловиха невръстен крадец, измъкнал ловко 400 лева от магазин Хлапакът влизал в бакалията като отварял секретната ключалка, а на излизане отново заключвал

Министър Вълчев: През следващите десетилетия постъпващите на пазара на труда млади хора ще бъдат едва 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Помещенията са пренаселени и условията лишават пациентите от лично пространство.

Системата е хронично недофинансирана

Психиатричните грижи в България са пред срив. Системата е крайно недофинансирана, а човешкият ресурс от здравни специалисти в нея – под минимума за нормалното й функционирането. Без спешни мерки, предвид средната възраст на лекари и сестри, миграцията на специалисти и непривлекателността на професията, до десет години няма да има кой да обслужва пациентите. Душевно болните, които са хоспитализирани, масово живеят при тежки хигиенни и санитарно-битови условия, обект са на дискриминация и се нарушават основните им човешки права; психично болните у нас са лишени от възможността да имат лично пространство, от адекватни рехабилитиращи грижи и последващи програми. Това са само част от констатациите на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), изложени в доклад за състоянието на психиатричната помощ у нас. Документът беше представен вчера в Народното събрание от националния консултант на България по психиатрия – проф. Дроздстой Стоянов, а събитието бе под патронажа на Комисията по здравеопазване.

Освен лошите битови условия, сградите на много от лечебните заведения за психично болни, са разнебитени, мръсни и пренаселени. Отбелязват се фрапиращи случаи като например 35 пациенти, ползващи една-единствена тоалетна и нямащи място за съхранение на лични вещи (Университетска болница “Свети Наум”), се отбелязва още в доклада. Консултантите отчитат още високо ниво на изтощение на персонала, демотивация и липса на доверие и че системата ще се реформира успешно.

Бюджетът за психиатрични грижи у нас варира годишно между 1 и 2% от всички пари за здраве, което е крайно недостатъчно, отбеляза проф. Стоянов. В доклада на ЕПА се посочва, че освен това като цяло финансирането на сектора е сложно и произтича от различни потоци – държавния бюджет, общините, преки плащания от пациенти или техни близки, които формират голям процент от всички договори с НЗОК.

У нас Националният център по обществено здраве и анализи стартира поредица от обучителни семинари за общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници от цялата страна. Те са в рамките на проект „Повишаване на капацитета на специалистите от първичната здравна помощ в България за ранно откриване и превенция на психичноздравни проблеми”, подкрепен от СЗО с финансиране от Германия.

 

300 000 взимат помощи

Краен недостиг на медицински персонал

7,4 лекари на 100 000 население

Медицинските сестри за психично здраве са 978.
Медицинските сестри за психично здраве са 978.

Лицата с психиатрични разстройства, които получават някаква форма на обезщетение заради състоянието си, са около 300 000. За сравнение към момента броят на психиатрите в страна е 447, което представлява 7,4 на 100 хил. души население, при средно за Европа 18 за страните от ЕС. Медицинските сестри за психично здраве са 978, психолозите са 89, а социалните работници в сектора – 50. Броят на тези здравни работници е крайно недостатъчен и предвид, средната им възраст, е предвидимо, че без спешни реформи, през следващите 10 години, системата на здравните психиатрични грижи в България ще е изправена пред срив, се посочва в доклада на ЕПА.

Един от основните проблеми е мотивиране на младите специализанти и задържането им в страната, в системата на психиатричната помощ.

 

Статистика

68 специализирани легла на 100 000 души

Над 6000 лица под попечителство

16 са психиатричните отделения в многопрофилните болници в страната ни, които разполагат с 425 легла и 48 места за дневни грижи.
16 са психиатричните отделения в многопрофилните болници в страната ни, които разполагат с 425 легла и 48 места за дневни грижи.

Психиатричните легла на 100 000 души са 68, което е около средната стойност за Европа. 16 са психиатричните отделения в многопрофилни болници в страната ни, които разполагат с 425 легла и 48 места за дневни грижи. Броят на леглата е в диапазона от 10 до 79 на болница.

По актуални данни у нас има шест университетски психиатрични клиники с 375 легла и 168 места за дневни грижи, като борят на леглата е в диапазона 35-199.

Данни на Националната база данни “Население” през юни 2012 г. сочат, че в страната ни е имало 6249 лица под пълно настойничество и 791 – под частично. 3679 от тези хора са в социални услуги от жилищен тип за деца и възрастни, показва статистиката на Агенцията за социално подпомагане.

 

Препоръки на консултантите

10% от парите за здраве са нужни в сектора

По-високи заплати

Консултантите изтъкват нуждата от подобряване на образованието в психотерапията и психосоциалните интервенции.
Консултантите изтъкват нуждата от подобряване на образованието в психотерапията и психосоциалните интервенции.

Увеличение на заплатите на персонала в заведенията за психично-здравни грижи и заделяне за сектора на 10% от бюджета за здравеопазване. Това са част от препоръките на консултанти от ЕПА. Сред останалите е създаване на национална работна група, председателствана от национален клиничен ръководител, която да консултира, ръководи и изпълнява програмата за промяна.

Докладът на Европейската психиатрична асоциация изтъква нуждата от сътрудничество между здравното министерство и социалното министерство, както и от подобряването на образованието в психотерапията и психосоциални интервенции.

Осигуряване на хуманни среди за грижа за пациенти с психични заболявания, установяване на метод основан за измерване на качеството на услугите, както и изпълнение на независим преглед за редовно оценяване на напредъка, съветват още те.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ми политиците нарочно не дават пари, че да няма доктори да ги диспансеризират… но пък са щедри към затворите, защото там е бъдещето им.

  2. Честит ви Чернобил, а БСП има планове и за Белене. Комунягите съсипват 5 бъдещи поколения след 1 година управление.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.