Пред “Труд” високопоставени източници, близки до президентството: Трифонов излъгал за избора на Николов

Седемте дни по Конституция започнаха да текат, но от ИТН не инициираха разговори с партиите през изминалите събота и неделя.

Аз лично видях и разбрах, че Пламен Николов ще е кандидат за премиер от live stream, заяви пред “Труд” Мария Капон

Може само ИТН да си гласуват кабинета

Слави Трифонов е излъгал за избора на Пламен Николов за кандидат премиер в статуса си в петък вечерта, че номинацията е от преди 12 дни, но по-тревожното е, че от “Има такъв народ” са крили до последния момент името на кандидата за министър-председател, категорично заявиха пред “Труд” високопоставени източници, близки до президентството.

Според тях, първите индикации, че приемащият от Румен Радев мандата няма да е Петър Илиев, са дадени от ИТН във вторник надвечер, но без да има конкретика. Друго име, освен на Илиев, не е било споменавано пред 
т. нар. партии на протеста до петък следобед. Близки до Радев отказаха да коментират кога самият президент е научил на кого ще връчи папката с проучвателния мандат в 17,00 часа в петък.

“Единственото име, което е коментирано с ИТН за премиер, бе това на Петър Илиев. Първо сутринта, а след това и по обед. Аз лично видях и разбрах, че Пламен Николов ще е кандидат за министър-председател при стриймовете от социалните мрежи, когато той, заедно с част от сценаристите излезе от подлеза пред президентството”, заяви днес пред “Труд” Мария Капон от “Изправи се. Ние идваме”.

Пръв за изненадата в тяхната коалиция, че мандатът се връчва на Пламен Николов, а не на спрягания Петър Илиев, разказа още в петък адвокат Николай Хаджигенов, а от “Демократична България” също бяха категорични, че са били държани в неведение.

“Честна дума, какво повече да ви кажа?”, каза днес Филип Станев на въпрос на БНР, че Пламен Николов е бил номиниран за премиер от поне 12 дни. И допълни: “Крайно време е политиката в България да престане да се прави по начин тип битак”.

Независимо от изявленията на ИТН, и в двата почивни дни от ДБ и ИБГНИ потвърдиха пред “Труд”, че не са търсени за последващи разговори от “Има такъв народ”. Крайният срок за връчването на мандата, 7-дневният срок по Конституция, e в петък до 17.00 часа. Тогава, кандидатът за премиер Пламен Николов, трябва да връчи на президента състава на кабинета.

От БСП дадоха добронамерени заявки, че продължават разговорите с ИТН и дори във вторник очакват да обсъдят подробности около програмата с Николов.

Социалистите обаче все по-настойчиво искат да чуят и проекто-състава на правителството на ИТН, защото ще вземат решение за подкрепа след заседание на НС на БСП. На “Позитано” 20 все още нямат решение за подкрепа, а “Труд” научи, че там са започнали разписване на варианти за начало на преговори за програмно правителство, при положение, че третият мандат бъде връчен от Радев на БСП.

Вариант за получаване на трети мандат обсъждат и хората на Мая Манолова, но сами признават, че са най-малката парламентарна група и би било по-логично мандат за кабинет да се връчи на група с по-голяма електорална тежест.

“Единственият шанс, който виждам оттук нататък е Слави да излезе, да определи някакъв хоризонт за управление и да направят правителство, защото пред страната има неотложни въпроси. Ние няма да участваме под никаква форма, дори при гласуването ГЕРБ-СДС ще излезем от залата, за да могат да си направят правителството. Защото след трети избори ще бъде още по-невъзможно да се направи правителство”, каза в коментар за евентуалното гласуване в зала лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Котел през миналия уикенд.

Ако депутатите, но не само от ГЕРБ напуснат залата, но до толкова, че все пак да има регистрирани 121 депутати, то правителството на ИТН може да бъде изгласувано с 61 от гласовете, а останалите да гласуват шарено с против и въздържал се. ИТН имат 65 депутати.

Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП, пред “Труд”: Писменото споразумение гарантира открито управление

От БСП сме последователни в разговорите с ИТН. Очакваме кандидатът за премиер Пламен Николов на среща с парламентарната ни група. Крайното решение за евентуална подкрепа от страна на БСП ще вземем на заседание на НС на БСП.

В този смисъл ние трябва да знаем програмата, проектосъстава и структурата на Министерския съвет, за да имаме какво да коментираме с членовете на пленума. Важно е под някаква форма да има писмено споразумение между различните партии или двустранни споразумения между мандатоносителите, в случая между ИТН и партиите, които евентуално ще гласуват кабинет. Отговорното и открито управление изисква разписана програма, приоритети. До момента от БСП подхождаме много добронамерено към представителите на ИТН. Но трябва да следваме в оставащото време важните стъпки до постигане на евентуална подкрепа или не.

Адв. Николай Хаджигенов, съпредседател на ИБГНИ, пред “Труд”: Политическата стойност на подписите е огромна

От ИБГНИ полагаме усилия, за да бъде съставено правителство. В момента Слави Трифонов има тежката задача да състави кабинет, но не се справя добре. Избирателите ни искат да има правителство. Причината да искаме подписан политически акт, а не за споразумение е, че трябва да има ясно разграничение - кои сме ние, кои са другите, защо сме там и какво ще правим. Правната стойност на един такъв акт с гаранции е никаква. Но политическата му стойност е огромна.

Христо Иванов, Демократична България, пред БНР: Проблем е, че се вземат решения извън институциите

Не се работи с политика на свършените факти. Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия. Той действа обратно на формиране на доверие. От ДБ не сме взели взели окончателно решение и ще очакваме да видим от ИТН в каква посока ще тръгнат. Липсва критичната минимална доза информация, на базата на която да се вземе решение.

Плуване в бизнес средите

Николов държи складове в Орландовци

Офисът му се намира в кв. “Орландовци”.  Снимка: Цветан Томчев

Справка за Пламен Николов в една от платформите за бизнес контакти в интернет сочи, че от 9 години е генерален мениджър за EMEA FINIS inc. за Европа, Близкия Изток, Африка, държавите от СНГ. В рекламите на малката американска фирма FINIS пише, че е създадена през 1993 г. в градчето Ливърмор, Калифорния.

В сайта ѝ като адрес в ЕС е даден: София 1202, ул. “Малашевска” 8а, склад Е2. Николов обаче никога не е имал дял в българската фирма Финис Юръп и не е заемал позиция на управител - посочен е само като лице за контакт, пишат от разследващия сайт BIRD.bg.

Всъщност Николов е представител на американската фирма за плувни принадлежности от 2013 г. Преди това е работил като директор продажби в Toyota, търговски директор в Daihatsu, Бизнес и маркетинг в MSPS International и в Hensel Electric Inter­national.

Финис Юръп има приходи от продажби в диапазона 4-6 милиона лева и осигурява най-много 10 лица, пише още BIRD.bg.

Като предприемач кандидат-премиерът на ИТН имал участие само във фирмата Енерга ООД. Преди една година е продал дяловете си на своя съдружник. Данните от НАПлийкс показват, че Николов е бил осигуряван през годините и е получавал възнаграждение от тази фирма. За възнаграждението му от Финис Юръп няма данни.

През 2003 г. Николов е продал семеен имот в Шумен, през 2008-а си е купил апартамент в столичния квартал Орландовци 80 кв. м. с ипотечен кредит, а през 2019-а е придобил още един апартамент 47 кв. м в същата сграда. В този квартал е адресът на FINIS у нас.

Проверка на “Труд” на място установи, че на ул. “Малашевска” №8а се намира голям комплекс от търговски площи, складове и офиси, разположени на десетки декари върху сградите на някогашния месокомбинат.

В неделя търговският комплекс не работи. Съседи на комплекса от близко погребално бюро не бяха чували за фирмата на Николов, а охранител от комплекса отказа да отговаря на въпроси. На място екип на “Труд” видя, че на петдесетина метра от входа за пешеходци, на втория етаж, на един от прозорците има неголям надпис “FINIS - simplify swimming”, където вероятно се намира офисът на Николов.

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов: ДБ имат своето присъствие, за тях са гласували определен брой хора

Трифонов пусна видео във фейсбук, на което отговаря на въпросите на Тошко Йорданов.

Някои хора, визирам Христо Иванов и “Демократична България”, започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало ДПС, Николай Василев също е ДПС. По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ. На въпроса защо мисли така, той не можа да ми отговори. В крайна сметка се създаде една ситуация, по-скоро напрежение, от този ход, че ще правим правителство на малцинството. Оттеглихме го, защото се създаде впечатление, че има връзка с нещо старо, нещо, което не е достатъчно почтено. Няма проблем, има и други хора, които имат необходимите качества да поемат този пост, както стана ясно.

“Демократична България” искат постове, въпреки че твърдят обратното. Те си имат своето присъствие, за тях са гласували определен брой хора. От своето присъствие и силата им в парламента имат и възможността да взимат определени решения. Те сега или ще подкрепят това правителство, или няма и ще носят своите последствия. Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Той има точно толкова, колкото му е определил суверенът - да бъде четвърта политическа сила. Не му е отредил да бъде първа и да решава кой какъв ще бъде. Ако иска да подкрепя, ако не иска, да не. След това ще се случи, каквото ще се случи.

Те не искаха да редят кабинет и изведнъж Христо Иванов излезе, без разговор, без предупреждение и чете декларация от парламента. И казва - аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? Какъв точно стана и кога реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш ги и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш? Аз му се обадих и му казах: “Иванов, явно звъниш на друг телефон, защото в няколко интервюта казваш, че си ми звънял, а аз не вдигам. Явно звъниш на друг телефон, защото такова нещо на моя не виждам. Искам да направим така, че нещата да бъдат почтени. Ако има нещо, искам да ми се обадиш, каквото има, да ми кажеш, за да може по нормален начин да го обсъдим”. Той не ми се обади, когато тръгна да чете тази декларация и да казва в кабинета какво може и какво не може. Ако ми се беше обадил, може би щеше да има друга концепция.
В момента всички са срещу всички, а от “Има такъв народ” не са симпатични на никого. Мотивират ме с действията си. Няма спирка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения