Президентско куче ухапа гостуващ държавен глава

Инцидентът стана в Кишинев

Кодрут е осиновен след удар от автомобил

Кучето на молдовската президентка Мая Санду ухапа гостуващия австрийския държавен глава Александър Ван дер Белен по ръката, съобщи Ройтерс.

Инцидентът станал, докато двамата лидери се разхождали в двора на президентската резиденция в Кишинев. В един момент Ван дер Белен посегнал да погали кучето, наречено Кодрут, което обаче отвърнало с кратко ухапване. Случилото се е запечатано и на видеокадри. На тях не се вижда Ван дер Белен да е уплашен или да изпитва болка, но по-късно, на среща с председателя на парламента на Молдова Игор Гросу, се появи с превързана ръка.

Санду поднесла извинения на австрийския си колега, като побързала да обясни, че кучето се е изплашило от големия брой хора наоколо.

Кодрут е знаменитост в Молдова, тъй като Санду често публикува в социалните мрежи снимки от разходки с кучето си. То е било бездомно и било ударено от автомобил, заради което загубило едната си лапа. Президентката го осинови в началото на тази година.

“Кодрут стана част от екипа на президентството преди 7 месеца, когато бе намерен да лежи на улицата след удар от автомобил. За съжаление не успяхме да спасим лапичката му, но след няколко месечно лечение, сега той тича щастливо на три крака”, написа в инстаграм Санду.

Ван дер Белен бе в Кишинев заедно със словенската президентка Наташа Пирц Мусар за обсъждане на усилията на Молдова да се присъедини към ЕС. През юни страната получи статут на кандидат за членство, а на предстоящия на 14-15 декември Европейски съвет се очаква лидерите на държавите членки да дадат зелена светлина за започване на преговори за присъединяване на Молдова към съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа