Президентът: Младите програмисти да не забравят отговорността си за начина, по който моделират бъдещето

„Цифровите технологии завладяха нашето всекидневие до такава степен, че вече рядко се замисляме, че вътре има сложно програмно осигуряване и то е написано от човек - такъв като вас“. Това заяви държавният глава Румен Радев днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където се състоя тържественото откриване на първата Европейска младежка олимпиада по информатика. Международният форум, който се провежда под патронажа на българския президент, има за цел да насърчи интереса към информационните технологии и да стимулира състезателното програмиране сред младите хора. Участие в елитното състезание ще вземат ученици от над 20 държави-членки на Съвета на Европа.

Президентът призова младежите никога да не забравят огромната отговорност, докато планират създаваните от тях сложни алгоритми. „С вашите програми залагате не просто техническия прогрес, а модела на поведение на хората, вие моделирате бъдещето, обществените отношения, а това е огромна отговорност“, заяви държавният глава.

Като пожела на всички участници успешно представяне, дръзновение и нови идеи, президентът Румен Радев даде началото на първата Европейска младежка олимпиада по информатика. Сред гостите, които присъстваха на тържественото събитие бяха еврокомисарят с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел, министърът на образованието Красимир Вълчев, проф. Красимир Манев - президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), стотици студенти, преподаватели и участници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България