Президентът на Казахстан подписа указа за преименуване на Астана в Нур-Султан

Касим-Жомарт Токаев

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа в събота указ за преименуването на Астана в град Нур-султан. Това съобщиха от пресслужбата на Президентсвото, цитирана от TACC.

„Да се преименува град Астана - столицата на Република Казахстан в град Нур-Султан - столицата на Република Казахстан", се казва в документа.

Отбелязва се, че този указ влиза в сила от датата на първото му официално публикуване.

Всички процедури, свързани с преименуването на столицата на Казахстан в град Нур-Султан, се извършват в съответствие с действащата в сила правна уредба, съобщиха от пресслужбата на Министерството на правосъдието на Казахстан.

"Министърът на правосъдието още веднъж подчерта, че въпреки краткото време всички процедури са извършени в строго съответствие с действащото законодателство. Министър Марат Бекетаев отбеляза, че решението за предоставяне на столицата на името на Елбаси (лидер на нацията - ТАСС) е голямо събитие в историята на Казахстан, ”- се казва в изявлението.

Бекетаев отбеляза, че измененията в конституцията за преименуване на столицата са направени в пълно съответствие с основния закон на републиката.

Коментари

Задължително поле