Президентът пред студенти в Кипър: Образованието е мост между хората и технологиите и ни помага да извлечем знание и мъдрост

„Иновативността и информацията са основни ценности. Онези, които владеят информацията, владеят и нашето бъдеще. Затова образованието трябва да бъде мостът между хората и технологиите, който да ни помага да извлечем от информацията знание и мъдрост“. Това заяви президентът Румен Радев, който днес изнесе лекция на тема “Европа - по пътя на дигиталното бъдеще” пред студенти в Университета на Кипър в Никозия, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

По думите на президента единственият начин Европа да постигне целите си за повече свързаност и лидерство в технологичната сфера е държавите членки да бъдат единни и да си поставят високи цели по отношение на дигиталното бъдеще. “Днешният свят е много по-различен от този, който сме очаквали едва преди десетилетие. Живеем в среда на непредвидимост, противоречия и конкуренция и това определя необходимостта да бъдем свързани не само в сферата на енергетиката и транспорта, но и дигитално”, заяви държавният глава.

“Най-значимото постижение на ЕС са четирите свободи на движение. Те обаче вече не са ни достатъчни, защото трябва да работим активно и за свободата на данните”, категоричен беше Румен Радев. Президентът подчерта, че в близкото бъдеще е необходимо Европейският съюз да разработи ефективни системи за киберсигурност. “От изключителна важност е да мислим в перспектива за различаването на фалшивата от достоверната информация и как да трансформираме огромното количество информация в знание”, заяви президентът и  отново подчерта, че при формулирането на политиките за цифрова трансформация на обществата ни, Европейският съюз трябва да поставя акцент върху човешкото измерение на технологиите.

Пред студентите в Университета на Кипър държавният глава разказа за примера на София като град с бързо развиващ се IT-сектор, който гарантира качествени перспективи за развитие на все повече млади хора в тази област. “През последните години България постигна забележителен ръст на информационно-комуникационния сектор от 250% на година. Особено успешни са малките и средни IT предприятия. София се нарежда между първите градове в ЕС по брой млади специалисти в сектора, всеки 20-и у нас е нает в информационния сектор”, заяви президентът и добави, че страната ни полага усилия и за създаването на електронно управление, администрация и правосъдие.

По-рано през деня президентът проведе среща с ректора на Университета на Кипър проф. Константинос Христофидес, по време на която беше обсъдено стимулирането на академичния обмен между България и Кипър и мерките, които помагат за модернизирането на висшите училища и ги насърчават да прилагат иновации и практически методи на обучение.

Държавният глава Румен Радев подари на Университета на Кипър бюст на Джон Атанасов, който ще бъде изложен на Алеята на науката в кампуса на университета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България