Президентът Радев: България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници

Не съм казвал, че България е блато, а че трябва да се измъкне от блатото, заяви държавният глава

Светът е динамичен и противоречив, а това означава едно – България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници. Този приоритет трябва и стои на вниманието на държавното и висшето военно ръководство, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили произнесе реч по време на тържественото събрание във Военна академия „Г. С. Раковски“, с което бе отбелязан празникът на Сухопътните войски.

„Аз много се надявам, че най-сетне проектът за превъоръжаване на Сухопътните войски, като част от проектите на другите Въоръжени сили, ще се реализира и ще даде това ново технологично ниво, което ще постави нашите офицери и войници в среда, която те заслужават и могат да разгърнат потенциала си“, смята президентът.

Според него това обаче не решава всички проблеми. „Те продължават да стоят сериозни, тежки и с особена сила в Сухопътни войски, защото тук недокомплектът е най-голям. Тук условията са изключително тежки. Тук има нужда и от много по-голямо внимание и към бойната и спомагателна техника. Към индивидуалното оборудване. Към социалния статус и престиж на военнослужещия. Към условията за професионално развитие и служебно израстване. Все неща, които трябва да стоят на вниманието и на политическото, и на военното ръководство“, категоричен е държавният глава.

Румен Радев изрази убеденост, че всички проблеми ще намерят решение, защото армията е ключовият фактор за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната. „България е възникнала като държава със силата на меча. Поколения доблестни български воини са отвоювали и защитавали всяка педя българска земя“, каза още Радев в словото си.

Поздрав към всички военнослужещи отправи и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. „Това, което за моя огромна радост не се е променило е фактът, че личният състав на Сухопътни войски служи с чест и достойнство, демонстрира професионализъм, чувство за дълг и отговорност“, заяви той.

Ген.-майор Попов подчерта, че през изминалата година Сухопътни войски са изпълнили всички планирани учения, както в България, така и в чужбина. Той припомни още, че подразделения на този род войски непрестанно са в помощ на населението, участвайки в гасене на пожари, прокарване на пътища през зимните преспи и други природни бедствия.

Гражданите виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие. Българите също така ясно осъзнават, че всички действия и извинения на властта оттук нататък имат една цел – да не загубят властта, с която са се сраснали. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава посочи, че всяка власт, независимо дали настоящата или следващата, трябва ясно да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин. „Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, заяви държавният глава. Той посочи, че има дълбок проблем с управлението и решението трябва да се търси от Народното събрание. „Президентът не може да иска оставки на когото и да е. Но в тази ситуация аз винаги ще бъда на страната на гражданите“, категоричен беше Румен Радев. Помолен да коментира твърдения, че е „подстрекател“ на гражданските протести, президентът определи подобни изказвания като ирелевантни. „Протестите са закономерни и основателни и никой закон не забранява организирането им“, отбеляза Румен Радев.

На въпрос защо държавният глава е отклонил среща с представители на ГЕРБ, но е приел лидера на БСП Корнелия Нинова, Румен Радев призова да не се бърка „закон“ с „визия“. Няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне, защото той е накрая на законодателната верига, посочи Румен Радев и допълни, че Корнелия Нинова като лидер на БСП е поискала да го запознае с проекта на партията „Визия за България“. „Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ - г-н Борисов, и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж и по качество на живот“, заяви Румен Радев.

На въпрос, свързан с пореден коментар на представител на „Обединени патриоти“ по отношение на децата с увреждания, президентът отговори, че такива изказвания са категорично недопустими и трябва да последва реакция от управляващата коалиция.

На въпрос за разногласията у нас по Глобалния пакт на ООН за миграцията държавният глава заяви, че явно управляващите в момента се лутат как точно да определят своята позиция, след като вече веднъж са се „опарили“ с Истанбулската конвенция. „Разбирам, че им е трудно, защото досега те открито навън не са изразявали твърда българска позиция. Проблемът наистина е глобален и като такъв, според мен, пакт трябва да има, но предлаганите текстове в него не работят в никакъв случай в наш интерес, защото има клаузи, колкото и да е необвързващ, които поставят на риск и национален суверенитет, и социални системи, и вътрешен мир“, заяви Румен Радев и посочи, че страната ни не бива да подписва документа.

„Никога не съм казвал, че България е блато, а че трябва да се измъкне от блатото и съм казал как“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос и помоли медиите коректно да представят думите му от лекцията, изнесена пред студенти в Пловдив, в противен случай се разпространяват фалшиви новини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България