Президентът Радев: Призоваваме за незабавно освобождаване на украинските моряци и кораби от страна на Русия

Призоваваме за сдържаност, разум и възможно най-бърза деескалация на напрежението между Русия и Украйна. Това обяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с полския държавен глава Анджей Дуда, която се провежда на „Дондуков” 2.

По думите му въпросът трябва да се реши чрез диалог, без употреба на сила и с гарантиране на свободата на гражданското мореплаване.

"Обсъдихме с тревога ескалацията на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион. Призоваваме за сдържаност, за разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация. За нас като страни в този регион е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация", подчерта българският президент.

Анджей Дуда също акцентира върху проблемите в Азовско море: „Голяма част от разговора беше посветена на Украйна. Трудно ни е да пренебрегнем това, което се случи и няма съмнение, че трябва деескалация и връщане на украинските моряци, които бяха пленени, и трябва да бъдат върнати военните кораби на Украйна. Това е състояние, което не можем да приемем. Нямаме никакви съмнения, че са необходими по-нататъшни действия, че в тази част на Европа ще приключат тези военни конфликти и са свързани със спазването на Минските споразумения. Полша ще се включи в действията на международната общност за бързо приключване на този конфликт. Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път нарушава споразумението за мореплаването в Азовско море”.

Попитан дали санкциите делят Полша и България, Дуда заяви, че Полша ще участва в тези инициативи. Там където загиват хора и има опасност за живота им, трябва да има действия за решаване на конфликта, отговори полският държавен глава.

Коментари

Задължително поле