Президентът Румен Радев към премиера Дмитрий Медведев: Русия е стратегическият ни партньор в енергетиката

3,6 млрд. евро е добро число, но не е достатъчен и не отговаря на възможностите ни

Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Дома за приеми на правителството на Руската федерация в Москва.

Той се надява правителството да преразгледа възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. “В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ “Белене”, като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие.” добави Румен Радев.

Според него Русия винаги е била и важен търговско-икономически партньор. По думите му стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности.

Румен Радев изтъкна също като много важно да продължаваме традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където имаме интензивен обмен.

Премиерът Медведев поздрави президента Радев, който е на първото си посещение като президент в Русия. “Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност.”, посочи Медведев и добави, че двустранният стокообмен напоследък е намалял.

“Медведев не е поставял темата за санкциите. Санкциите не са повод за замразяване на отношенията. След два дни тук ще бъде президентът на Франция, която за миналата година успя да измести Германия като пряк инвеститор № 1 в Руската федерация. Франция, която има стокообмен с Русия за миналата година от 16 млрд. долара, а Германия, която има стокообмен от 50 млрд. евро. Нека сами да си направим извод за санкциите. Моето мнение за санкциите го знаете. Но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя.”, заяви по-късно ред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава пред в. “Комерсант”:

Нуждаем се от „Български поток“ през Черно море

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това “Български поток”, заяви президентът Румен Радев в интервю за руския в. “Комерсант”. Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум. “Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България”, посочва българският държавен глава.

Според него тази амбиция не се различава от мотивите на Германия да осъществи “Северен поток” 2. “Разбира се, и България, и Германия са държави-членки на ЕС и следва да зачитат нормите на Третия енергиен пакет. Надявам се руската страна и Брюксел да проявят разбиране към тази идея.”, уточнява президентът.

Румен Радев изразява позиция, че тази тема се нуждае от деполитизиране, а водещи трябва да бъдат гласовете на експертите и икономистите. Защото в интерес на България е да се утвърждава като енергиен център в Югоизточна Европа, което означава и държава, разпределяща природен газ.

“Добър ход е, че нашето правителство отваря отново темата за АЕЦ “Белене”. Беше време, когато същите политици се гордееха с неговото спиране. Мисля, че това е проява на реализъм. Този проект има бъдеще, но при ясна правна, времева и ценова рамка.”, заключава държавният глава.

Държавният глава призова за реализъм

Не можем да купим изтребители МиГ

Новите самолети трябва да са от страна в НАТО или ЕС

България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за руския в. “Комерсант”, публикувано вчера и цитирано от ТАСС. Според държавния глава това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България. “Така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна”, посочва Радев. Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29, и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка. Наскоро МО сключи договор за ремонт и поддръжка на 15 бр. МиГ-29 на родните ВВС за срок от четири години. Контрактът е подписан директно с производителя на самотелите РСК-МиГ, като стойността на поръчката е до 81 млн. лв. Войската ни ще изполва руските бойни самолети, докато влезнат на въоръжение новите изтребители, които предстои да купим.

Коментари

Задължително поле