Президент и посланик на премиерата на филма "Гнездо на толерантността" (СНИМКИ)

Снимка: Цветан Томчев

Президентът Петър Стоянов, посланичката на Азербайджан в България, д-р Наргиз Гурбанова, ученици от столични училища, филмови документалисти и много гости присъстваха на премиерата на филма "Гнездо на толерантността" в Дом на киното в столицата.

Филмът е посветен на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и е изграден чрез откъси от ученически есета, наградени от национален конкурс по темата за спасяването на нашите сънародници от холокоста.

През март 2017 г., повече от 500 ученици от деветнадесет училища от цялата страна се събраха в Кърджали за "Деня на толерантност и междуетническа подкрепа" и филмов екип заснема събитието, влязло в основата на повествованието на лентата.

След премиерата на филма, на сцената излезе главният организатор на конкурса за есета и автор на благородната идея - Яков Джераси. Той връчи парични награди и грамоти на пет ученици, автори на най-добрите текстове за спасението на българските евреи.

Вечерта бе посветена на предстоящия 80-годишен юбилей на големия български патриот от еврейски произход проф. Михаел Бар-Зоар, политик и писател, който живее в Израел и е сред най-почтените популяризатори на великото българско дело за спасяването на евреите по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино