През три етапа стартира придвижването до гръцките острови от понеделник

Плавно през три етапа ще премине освобождаването на забраната за пътуване до гръцките острови в контекста на премахване мерките за COVID 19, с оглед на туристическия сезон.

Стартът ще бъде от понеделник, 11 май, когато зелена светлина получават ангажирани в сезонен бизнес или заместващи учители, било с кораб или самолет. Служителите в частния сектор ще се нуждаят от удостоверение за пътуване от работодател. По-конкретно по отношение на движението извън областите заместник-министъра по гражданска защита Никос Хардалиас повтори, че те са разрешени само за доставка на храна и лекарства, доказани от съответните документи.

Следващата дата за освобождаване на движенията е понеделник, 18 май, когато работниците в сферата на туризма ще могат да пътуват до островите, винаги със сертификат от работодателя. В същия ден пада и премахването на забраната за пътуване до континенталната част на Гърция.

Конкретно в провинцията могат да пътуват:

Хора работещи в друга област със заверено писмено удостоверение от работодателя или други документи.

Пътуване по здравословни причини, удостоверени със съответно медицинско свидетелство

Пътуване за погребение на роднини от първа или втора линия, удостоверени с писмен документ.

Разведени родители, които трябва да се видят с децата си, удостоверена с писмен документ.

Еднократно пътуване към мястото на постоянно пребиваване.

Ако всичко върви добре, достъпът до островите в страната ще бъде свободен за всички от 1 юни, но съществува възможност за разрешаването му по-рано, с възможна дата 25 май.

Очакват се специални мерки за крайбрежно корабоплаване и транзит до островите през следващите дни от Министерството на корабоплаването.

Към момента Гърция остава затворена за туристи от чужбина. Плуването в морето в Гърция е разрешено отново от 4 май, но организираните плажове остават затворени до средата на юни. Според информация обсъжда се възможност за отваряне на граница през м. юли.

Направеното предложение от заместник-министър на вътрешните работи на Гърция, отговарящ за Македония и Тракия Теодорос Караоглу, за отваряне на границата с България в края на м. май, засега не е обсъждано от гръцките власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа