През юли и август: Губим 2 млрд. евро без чужди туристи на морето

Снимка: Архив

Нужна е реклама, че сме свободна от COVID-19 дестинация

Близо 2 млрд. евро ще загуби страната, ако не се отворят границите за чуждите туристи през юли и август и не отпаднат карантините ограничения. Това прогнозира преподавателят в Икономическият университет във Варна проф. Стоян Маринов. Според експерта българските гости няма как да генерират толкова приходи през юли и август, тъй като в чужбина всяко лято пътуващите ни сънародници харчат средно 500 млн. евро, докато идващите на море от зад граница оставят близо 3 млрд. евро. за сезон. 70 на сто от нашия туризъм се осъществява по морето, като чуждестранните туристи са 80 на сто от почиващите там, припомни проф. Маринов. Основните туристи в летните ни курорти са от Румъния, затова и е много важно да се отворят границите със северната ни съседка, обясни експертът пред БНР.

Според него е важно лидерите на съседни страни да уеднаквят критериите и стандартите за безопасност, за да има за туристите еднакви условия. Можем да използваме предимството си, че се справяме много добре с пандемията, категоричен е преподавателят. Според него Черна гора вече се рекламира като дестинация свободна от COVID -19 и това възможно най-бързо трябва да стори и България.

Браншът вече е готов за сезона, но въпреки че няма отказани почивки за юли и август, големите чужди туроператори и техните клиенти изчакват преди да потвърдят чартърните полети, допълни експертът.

Коментари

Задължително поле