Премиерът Бойко Борисов към медиците: Трябва да сме в един отбор (обзор)

Подписаха рамковите договори за медицински и дентални дейности

До намесата на министър-председателя се стигна заради напрежението в сектора

Националният рамков договор (НРД) за 2018 година, който определя финансовата рамка в здравеопазването, беше подписан между представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Българския лекарски съюз.

“Да направим така, че да сме един отбор в борбата с кражбите в здравеопазването. Не може 407 милиона лева повече тази година да влизат в здравеопазването и още февруари да излезе, че с 270 сме назад”. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към лекарите часове преди подписването на документа по време на среща със съсловните организации в Министерския съвет.

“Не може в чуждите здравни каси да имаме да плащаме 275 милиона”, каза той и допълни, че инвестициите в апаратура в България са за милиарди, а страната ни е сред първите три държави по модерна апаратура в Европа. Министър-председателят подчерта, че въпреки увеличаващите се пари в сектора, въпреки добрите специалисти и медицинска техника, средствата за лечение на българи в чужбина продължават да се увеличават.

До намесата на премиера в преговорите по НРД за 2018 г. се стигна след напрежение около дълговете на здравната каса, които можеха да наложат прекрояване на финансовата рамка и следователно изпускане на срока за подписване на договора. В края на миналата седмица стана ясно, че общите задължения на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат на 271 млн. лв. към 31 януари 2017 г. От тях просрочени към същата дата са 133 млн. лв., като се очаква 73 млн. от тази сума да бъдат изплатени в рамите на настоящата година. Това наложи и спешна проверка на цифрите, които бяха потвърдени.

През настоящата година финансовата рамка на НРД 2018 г. залага малко над 2,334 млрд. лв. за здравеопазване. Освен документа, в сряда в Министерството на здравеопазването беше подписан и рамковият договор за денталните дейности.

Подписите под двата договора положиха съответно представителите на съсловните лекарски организации - д-р Венцислав Грозев председателите на Българския лекарски съюз, д-р Николай Шарков, шеф на Бъгларския зъболекарски съюз и членовете на управителните съвети на организациите. Документът подписаха още подуправителката на НЗОК д-р Йорданка Пенкова и здравният министър Кирил Ананиев.

“Разбрахме се с Българския лекарски съюз да работим като партньори и да си помагаме през целия период на годината, в рамките на изпълнението на бюджета на НЗОК, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев преди подписването на рамковия договор.

 

Законодателна рамка

По реда на Националния рамков договор за настоящата година се заплащат и медицински дейности и лекарствени продукти, финансирани от Министерството на здравеопазването и Агенцията за социално подпомагане.

Според закона след приемане на бюджета на НЗОК за 2019 г. БЛС и здравната каса определят финансовата рамка, която включва обемите и цените на дейностите, подлежащи на заплащане през 2019 г., чрез актуализация на НРД по реда на приемането му.

Надзорният съвет на НЗОК може да одобрява компенсирани промени между средствата за здравноосигурителните плащания за медицински дейности след становище на БЛС в едноседмичен срок от уведомяването.

 

Започва изграждането на информационна система

Въвеждаме електронно здравеопазване през 2018 г.

Тази година ще бъде изградена национална здравна информационна система - т.нар. е-здравеопазване. Това стана ясно по време на 13-ата Конференция по електронно здравеопазване.

С това ще постигнем прозрачност в здравеопазването, ще се преустановят корупционните и порочни практики, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Ресорното ведомство има водеща роля в развитието на политиките в е-здравеопазването, като подкрепа в това отношение ни оказва и Европейската комисия, заяви тя.

Скоро предстои и стартиране на обществените поръчки за изграждане на самата информационна система. Три са стълбовете на е-здравеопазването в ЕС, посочи ръководителката на сектор “Политики в областта на е-здравеопазването” към Европейската комисия д-р Тарие Пиесто: защитата на личните данни, като Еврокомисията изготвя кодекс за поведение спрямо използването на информационните технологии; проекти по програмата Хоризонт 2020 за иновативни технологии и тяхното въвеждане; участието в структурни фондове, които обезпечават техническите нужди на лечебните заведения.

“За съжаление не виждам България да участва в програмата, а средствата отиват както за създаване на приложения, така и за иновативни технологии, като ЕК поема част от рисковете”, каза д-р Пиесто.

По думите на д-р Нина Ръсина, началник отдел “Медицински дейности” в ЦСМП - София много важно е изграждането на електронна система, която да свързва тел. 112 и Министерство на здравеопазването. В момента изключителен проблем е липсата на такава функционираща свързаност, коментира специалистът.

 

Дентални дейности

Безплатни ченета за възрастните за пръв път

По отношение на денталните дейности Българският зъболекарски съюз договори с НЗОК изцяло нова услуга от 1 септември. Както “Труд” писа здравноосигурените на възраст между 65-69 години ще имат право на безплатни зъбни протези. Всеки пациент може да получи до две цели плакови протези веднъж на четири години, с доплащане между 50 и 80 лв. на чене. Средствата за това са в размер на около 20 млн. лв.

Прегледът при стоматолог остава 1,80 лв. Лицата над 18 години имат право на до три безплатни процедури през годината. Без промяна ще остане детският пакет. За децата обаче с психични проблеми, както и за лишените от свобода, денталните услуги са безплатни без ограничение.

 

Разпределение

Параметри на финансите за здраве

Общата финансова рамка на бюджета за здраве през настоящата година е малко над 2,334 млрд. лв. Ето и разпределението на тези средства по пера: 1,824 млрд. лв. са за болнична помощ; 214,3 млн. лв. - първична извънболнична помощ, както и 229, 3 млн. лв. за специализирана извънболнична помощ; 80 млн. лв. са заложени за медико-диагностична дейност.

Годишният размер на средствата за здравноосигурителни плащания за лекарства и медицински изделия, които НЗОК покрива, е 1,098 млрд. лв. От тях 98 млн. лв. са за болничната помощ. Останалите са за медикаменти, в това число за злокачествени заболявания и за диетични храни за домашно лечение.

Коментари

Задължително поле