Премиерът Борисов: България и службите й са ценени много в борбата с наркоразпространението (ВИДЕО)

Аз съм абсолютно против легализация на каквато и да е дрога, защото виждаме колко проблеми имаме с пътната безопасност заради алкохол и мека дрога. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български медии в Ню Йорк след участието му в срещата за борба с наркоразпространението, организирана от американския президент Доналд Тръмп.

По думите му, България не би могла да бъде по-твърда в борбата с наркоразпространението. "Рекордьори сме по задържане на синтетични наркотици и лабораториите за производство на такива. С тонове се измерват задържаните хероин и хашиш. Ожънахме над 30-40 тона канабис. България и службите й са ценени много", добави Борисов. "Така че, когато идвам в САЩ, срещам само приятели в лицето на техните служби - ФБР, ДЕА, Хоумленд секюрити и т.н.", каза премиерът.

Според него присъдите за наркоразпространение в България са напълно достатъчни.

Относно диалога си с президента на САЩ Доналд Тръмп Борисов каза: "С Тръмп се чуваме по телефона и има какво да правим съвместно в следващите два месеца. Стратегическото партньорство, особено в сферата на НАТО и преодоляване на опасностите във военната сфера, са теми, които вълнуват и двете страни."

Джъстин Трюдо ми благодари за това което България прави за споразумението СЕТА, благодари и, че Канада няма никакви проблеми с българите, които пътуват там. С желание би дошъл в България, съобщи още българският министър-председател.

Той определи като ключова срещата си с президента на Египет. "Това е 100-милионна държава. Там има 5 млн. бежанци. Ген. Ал Сиси беше много въодушевен, тъй като през годините България е имала отлична политика с Египет. Имахме покана за посещение още когато откриха втория Суетски канал, но все не намираме време да се отзовем. Сега обаче Египет има нужда от помощ за мигрантите", каза Бойко Борисов.

"Срещата с грузинския премиер беше много важна. През октомври трябва да направим смесената комисия с Грузия, защото имаме обмен над 5000 ТИР-а, а всичко това можем да го качим на терминали и да минава през Черно море. Колегата от Грузия смята, че поне 20 ферибота дневно могат да пътуват", обясни Борисов.

Работи се по подготовката на посещението на престолонаследника на Саудитска Арабия у нас, информира премиерът. "Външният им министър днес препорвърди, че поканата ни е получена", добави премиерът.

Коментари

Задължително поле