Премиерът Борисов: От ЕНП твърдо стоим зад кандидатурата на Манфред Вебер за председател на ЕК

От ЕНП стоим твърдо зад нашия кандидат и няма логика победителят да не бъде председател на Европейската комисия. Не знам от къде идват всички тези идеи, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Премиерът подчерта, че не говори кой е по-добър или лош, дали Франс Тимерманс или Манфред Вебер, а е важно кой е спечелил европейския вот, а това е именно кандидатът на ЕНП.

"Никога не съм бил против някого. Тимерманс е от най-добрите комисари, прекрасен човек, няма спор. Ние не правим дисекция кой какви качества има. Европейски избирател се произнесе за качеството - Вебер първи, Тимерманс - втори. Надявам се никой от нас да не се счита за по-висш от европейския избирател, от европейския гражданин, който е гласувал само преди месец", каза премиерът.

"Аз стоя толкова зад Вебер, защото той е поел пред българските избиратели кохезионната политика, политика на сближаване, киберсигурност, защита на външните граници на Европейския съюз, повече работни места, да не представям цялата ни програма. Затова с Пленкович (министър-председателят на Хърватия Андрей Пленковичм, бел.ред.) стоим твърдо зад него", обясни Борисов.

"Имаме 2 коза в ръка - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева (Габриел)", каза още премиерът.

Според Борисов че нито един от кандидатите за председател на ЕК в момента не може да събере 22 гласа от 28.

Коментари

Задължително поле