Премиерът Борисов: Президентът Радев е призван да бъде обединител на нацията, а се държи като позиционен лидер

Снимка: Архив

Президентът Радев е призван да бъде обединител на нацията, а се държи като позиционен лидер. Това каза премиерът Бойко Борисов пред Дарик. Според премиера думата на 2019 година е работа и отговорност. „Те са преплетени. Това е единственото важно нещо. Това, което човек направи можеш да го покажеш и аз винаги съм се ръководил от тази максима. Да оставям след себе си неща, които след това някои много десетилетия да се ползват“, обясни той.

На въпрос какво е оставил след 2019 година, премиерът заяви, че метрото в София се строи, лостовете на „Хемус“ са финансирани и се сторят. „Там, където нямаше проекти се проектират от инженери. „Струма“ се строи на пълна скорост – тунели, аркади. Ще стигнем до Кресна в следващата година. Връзката със Сърбия на места се асфалтира. Има една тежка точка, защото там горски склон да минем през него, но огромната част се строи“, подчерта още Борисов. „Тези проекти завършени дадоха възможност държавата за първи път трите години подред да имаме повече износ за Германия, Франция, за ЕС, за развитите пазари. Така че не случайно всички кредитни агенции, всички наблюдатели, всички статисти категорично показват ръста, финансовата и икономическата стабилност и не случайно сме си поставили за следващата година и по-сериозни цели“, допълни още той.

Относно президентът Румен Радев Борисов допълни, че не иска да говори за човек, който е призван да бъде обединител на нацията, а се държи като позиционен лидер, а всъщност е първият човек в държавата с най-голямата заплата, с най-големите привилегии. „В същото време говори за собствената си държава като президент на чужда държава, която има враждебно отношение към България. Той като излезе в чужбина там говори само добре, за да това е факт и външните наблюдатели го знаят. А като дойде тук освен критика към правителството друго няма. Но той не е казал една дума срещу БСП, срещу ДПС, не е казал една дума срещу управлението на неговата партия, която го направи президент“, допълни още Борисов.

„ЕК излезе и само преди месец и нещо мониторинговия механизъм падна, така както бяхме обещали в мандата на тази комисия. На всички нива са казали България е изпълнила совите критерии. Нещо повече преди няколко дни излезе статистиката на ЕК за цяла година в България са влезли под 200 емигранти. А през шенгенска Гърция 67 хиляди. А представете си България да има 67 хиляди мигранти“, обясни още премиерът. Борисов подчерта, че само за това, което са направили всички трябва да кажат браво на правителството, на граничарите, на всички останали български войни, които са защитили суверенитета, защитили са си границите.

Според Борисов думата на 2020 г. е само работа. „Моята работа е работа. На другите им е празни приказки. Да приказват и критикуват. Моята баба беше селска жена, но казваше, намери си работа кусур да намираш“, каза Борисов. По думите му досега никой не е казал какво е направил през това време, а какъв кусур да намери на направеното от правителството.

Едно некадърно управление доведе до кризата с водата в Перник. Управлението на ВиК дружеството в града и това са хора, които вземат заплати. Това им е работата да следят цялата верига от язовира до чешмата, коментира министър-председателят. "Тук два дни се занимавам с това, заедно с министъра на икономиката, изпратили сме и техника. Искам да уверя хората от Боснек, че в момента машините, което правят е сондажи, сондираме да видим какви са надолу залежите и годна ли е питейната вода за пиене. Говори се, че индустрията получава вода, да тя получава, защото 5-6 000 души от Перник работят в тези заводи и те дават БВП, дават пари за пенсии. Има неща, които когато не се свършат на ниските нива се качват нагоре и хората страдат", каза Борисов.

"От днес и няма да има празници ще се работи. Казал съм на хората, че на тези светли празници ще работят и ще получат допълнителни възнаграждения, защото ние трябва да делим питейната от промишлената вода и по най-бързият начин да осигурим на гражданите вода. Аз всеки ден се чувам с кмета, защото това е проблем на всеки един гражданин. Не само в България се случва, навсякъде се е случвало. В държавата има десетки ВиК и това им е единствената работа водоснабдяване и канализация. Затова се направиха толкова много проекти за пречиствателни станции, за канализационни системи. В София на 70% бяха на септични ями, тук всичко беше на без канализация, само преди 10 г. Тогава в София нямаше вода и канализация", обясни още премиерът.

Борисов коментира и изказването на лидерът на БСП Корнелия Нинова за внасянето на отпадъците в България. "Това, което знам 97% от циментовите заводи харчат такива горива. Има европейски директиви, които уреждат тези въпроси, ние много внимателно ги спазваме. Ако някой някъде си позволи да направи различно от разрешеното в закона, той трябва да влезе в затвора и да получи своето наказание. И Радев и Нинова се държат като прясно родени бебета. Сякаш са се родили вчера и техните партии не са управлявали 20 г. след демокрацията. Аз като станах кмет боклукът на София се хвърляше от дерето в Суходол, а другата част се балираше и складираше. Това беше решението на управляващите преди да се появи ГЕРБ. В момента се строят сепариращи инсталации. В София е най-модерният в Европа завод за битови отпадъци", добави още Бойко Борисов.

Коментари

Задължително поле