Премиерът разпореди: Край на недомислиците с маските! (Обзор)

“Ако сега донесем една чиния с ядене, можем да сме без маски. Моля те, братко мой, отиваш и поправяш тези недомислици!”, обърна се Борисов към Ананиев по време на първото присъствено заседание на правителството след извънредното положение. Снимка: Пламен  Стоименов

15 млн. лв. дава кабинетът за забавачки в София

След 15 юни остават само социалните мерки

Премиерът Бойко Борисов поръча на здравния министър Кирил Ананиев да оправи недомислиците в заповедите си за задължителното носене на маски. 

“Виж как се отразиха на нас тези недомислици. Ако сега донесем една чиния, можем да сме без маски. Колко пъти помолих да прочетете внимателно. Сега сме се маскирали, но Емо Караниколов има рожден ден, ако бонбоните ги приемем за ястие, можем да свалим маските. Всеки ден на някой създаваме проблем с нещо недомислено. Моля те, братко мой, отиваш и поправяш тези недомислици!”, каза министър-председателят на Ананиев по време на първото присъствено правителствено заседание след извънредното положение.

Борисов отсече, че всички мерки, свързани с извънредната санитарна обстановка заради коронавируса, с изключение на социалните, се очаква да отпадат на 15 юни. Няма яснота дали ще бъде отменено носенето на маски на закрито след 15 юни, установи проверка на “Труд”. Сигурно е, че в магазините няма да има зелен часови пояс - от 8.30 до 10.30 за хора над 60 г. и че малчуганите ще могат да играят на детските площадки. Дали ще остане и карантината за влизащи в България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, както и тези от трети страни зависи от епидемиологичната обстановка в тези страни.

След репликите към здравния министър Борисов съобщи, че правителството отпуска 15 милиона лева на Столична община за ясли и детски градини. Парите са за изграждане, разширение, основен ремонт и реконструкция на забавачки. За пореден път тази година след първото класиране извън ясли и градини в София останаха близо 8000 деца.

В портала за обществени консултации бяха качени промени в две наредби, които облекчават изискванията за строителство на ясли и градини. След приемането на новите текстове забавачки е могат да се разкриват в партерни етажи на жилищни и бизнес сгради. “Когато станах кмет на София, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в града. И от тези псевдодемократи, които сега говорят, бяха синьо-червената мъгла в София, ги разпродаде за смешни пари”, припомни Бойко Борисов.

Параграф 22 за предпазните средства:

В ресторанта - без, но в метрото - с

Предпазните маски в момента са задължителни в закрити пространства. Отварянето на салоните на ресторантите обаче роди параграф 22, защото се оказа, че клиентите няма да могат да консумират храната си. Затова и в закритите части на заведенията посетителите могат да са без маски. Те са задължителни само за персонала. В метрото и въобще в обществения транспорт носенето на маски продължава да е задължително. Това се отнася за магазините, аптеките, болниците и търговските комплекси.

По време на извънредното положение маските бяха задължителни и на открито, но още преди отпадането му, носенето на предпазни средства на открито бе отменено.

С 3,1 млн. лева спасяват манастири от фалит

Укрепват свлачището за Рилския манастир

С 3,1 милиона лева правителството спасява 4 манастира от фалит. Част от парите ще отидат за ремонти и реставрации.

Най-голям дял от парите - 1.9 млн. лева, отиват за Рилския манастир. От тях 600 хил. лева са за ремонти на течове и изографисване, а 1.3 млн. лева са за изграждане на малка пречиствателна станция.

Във вторник дядо Евлогий обяви, че до този момент не е получен нито един лев от държавната субсидия независимо, че Рилският манастир е и паметник на ЮНЕСКО. Борисов обяви, че експерти от Агенция “Пътна инфраструктура” и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова ще направят оглед на свлачище на пътя за Рилския манастир. “40 км път като слънце сме направили, но това свлачище дава основание да ни критикуват и много ме ядосва”, поясни Борисов.

Половин милион лева ще получи Духовната семинария в София, за да ремонтира църквата в двора си.

Целта е да се спрат течовете, като наесен ще бъдат дадени още 400 хил. лева за ремонти. Правителството отпуска по 200 000 лева за Бачковския и за Троянския манастир. Управляващите дават и и 300 000 лева за манастира “Света Троица” в местността Кръстова гора.

Вицепремиерът Томислав Дончев:
До есента може да имаме достъп до 692 млн. от ЕС

Ако многогодишната финансова рамка на ЕС бъде приета до края на годината, България би имала възможността да има достъп до 692 милиона еврофинансиране. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след правителствено заседание. По думите му страната ни може да има достъп до тези средства още тази есен. “Новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона. Това е предложението, от което 9 милиарда 717 милиона е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3 милиарда 128 милиона”, каза Томислав Дончев.

Вицепремиерът припомни, че следващият програмен период е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране би трябвало да се използва до 2024 година.

Дончев заяви, че средствата се получават не без условия - те трябва да се ползват за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

 

Коментари

Задължително поле