Преотдават офис площи

Много хора работят от дом си

Оптимизират разходите

Неизползваните площи са основно допълнително наети пространства в очакване на планиран растеж.
В желанието да оптимизират разходите си, расте броят на компаниите, опитващи се да преотдават офис площи, които не използват. Възможности за преотдаване на вече наети пространства търсят предимно компании от IT сектора, в които голям процент от служителите продължават да работят от вкъщи, показват данни от проучване на консултантска компания за бизнес имоти.

„В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв.м и нагоре. Както ние, така и собствениците на бизнес сгради, ще трябва да се съобразим с този нов фактор на пазара. Обемите на преотдаваните офиси нарастват, като достигат почти 10% от текущото предлагане“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в компания за недвижими имоти. 

Неизползваните площи са основно допълнително наети пространства в очакване на планиран растеж на компанията, който обаче не може бъде изпълнен, заради работата на служителите от дома им. Средно 20% от служителите в IT сектора се очаква да продължат трайно дистанционната работа и след пандемията.

Сроковете, за които се предлагат под наем въпросните площи, варират, но в повечето случаи са доста по-кратки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради. Компаниите виждат в тази практика временно решение, а неяснотата в момента не им дава възможност за по-дългосрочно планиране. „За да могат да преотдават площи, наемателите трябва да получат изричното съгласие на наемодателя. Остава рискът обаче в сградите с налични свободни площи, подобно офериране на офиси за преотдаване да се счита за пряка конкуренция“, казва Йордан Кръстев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти