Преподавател от Оксфорд сравни жените с проститутки

Телевизионната водеща Олга Бузова стана обект на критики в Русия, че е показала сутиена си.

Обвиниха го в сексизъм, заради коментар за неприлично облекло

В Русия погнаха популярни певица и балерина - деколтетата им били големи

„Жените идват облечени като проститутки“. Това изявление на преподавател от Оксфорд резонира със страшна сила във Великобритания. Докторът на науките вече е изтрил коментара от социалните мрежи, но това не означава, че са забравили за него и британците недоумяват как уважаван човек като него може да си позволи да обективира жените в наше време.

Изследовател от университета в Оксфорд обиди жените и предизвика неотдавна скандал в Twitter. Д-р Питър Морис, бивш преподавател по статистика, който сега се занимава с високи технологии, предизвика гнева на интернет потребителите, като изрази съжаление, че традициите на гала приеми с дрескод „бляк тай“ са вече в миналото, и хората са спрели да обличат смокинги и вечерни рокли.

„Струва ми се, че днес хората нямат представа какво е мъжете да са появяват в делови костюми, а жените идват облечени като проститутки. Да, стар съм“, пише д-р Морис. „Сравнението с работничките от сферата на сексуалните услуги възмути интернет потребителите“, според The Sun и преподавателят бе принуден да изтрие записа, след като бе обвинен в сексизъм, а израза му бе наречен неподходящ.

За позицията на преподавателя, относно дрескода и отношението му към жените, най-напред написа местен вестник от Оксфорд, поради което този инцидент стана известен в британския таблоид. „Трябва да ни преподават, а не да ни изследват с поглед“, коментираха студентките изявлението на преподавателя.

В разговор с The Sun, друг източник от Оксфорд говори по-широко. „Това е шокиращ случай на обективизация на жените, на който мъжете посочват как трябва да изглеждат. Това е погрешно. Изглежда, хората с толкова високо образование трябва да имат повече такт и да се въздържат от подобни оскърбителни изрази“, казва той.

Всъщност, този случай шокира Великобритания именно защото не са очаквали преподавател да нарича жените проститутки, заради дълбокото деколте или късите поли. На практика излиза, че това не правят само бабите на верандите.

В наши дни „слaт шейминг“, този сленг от английското slut shaming, е присмех, който се използва, за да се подиграят с предполагаемия морален характер на жената и служи за социално неодобрение като „боди шейминг“ и други видове порицание за външния вид. Но това е само гледна точка и на практика знаменитостите и обикновените жени са изправени пред поток от обиди заради откровеното облекло, по мнение на наблюдателите, и това се случва както на Запад, така и в Русия.

През февруари тази година в Русия се случи подобно събитие с такъв резонанс. Когато млада учителка от Барнаул беше „тровена“ в училище заради нейните снимки в спортен бански костюм и къса рокля. Учителката по руски език Татяна Кувшиникова, занимаваща се моржуване, публикува свои снимки във Фейсбук по искане на федерацията по закаляване и зимно плуване на Алтай „Белите мечки“, за да популяризира този спорт. След това обаче директорът на училището я извика на „килимчето“ и я упрекна за прекомерната, според него, фриволност в облеклото. И също като преподавателя от Оксфорд използва думата „проститутка“.

„Само проститутките се обличат по този начин и се фотографират - токчета, рокля над коленете и всичко на показ! Кого примамвате ?! Нямате право да носите званието учител и да петните репутацията на училището! Не е изненада, че момчетата ученици са влюбени във вас, а така до педофилията не е далеч“, казва директорът на учителката и след това я предлага за уволнение.

Въпреки, че родителите, медиите и местният отдел на образованието застанаха в защита на Татяна Кувшиникова, тя напусна работното си място. Тази история показва, че и в Русия обществото се отнася с неодобрение към „слaт шейминга“, както на Запад. Въпреки че, в социалните мрежи, някои, скрити зад прякор, за да са анонимни, могат строго да оценяват външния вид на жените, които според тях са твърде откровено облечени.

В Русия любимите жертви на „слaт шейминга“ са телевизионната водеща и певица Олга Бузова и балерината Анастасия Волочкова, които редовно са критикувани заради откровените си тоалети. Съвсем наскоро, в началото на септември Бузова бе „тровена“ заради това, че е отишла на ресторант в удължен жакет и дантелен сутиен под него.

Телевизионната водеща бе без пола, но тя далеч не е първата жена в историята, която отива на ресторант облечена само в един удължен смокинг. Още в края на 60-те, когато Ив Сен Лоран измисли женския костюм от панталони и смокинг, светската лъвица на Ню Йорк Нан Кемпнър, беше принудена да свали панталона и да използва смокинга като мини рокля, защото не искаха да я пуснат в ресторанта с панталоните. Така че, стилът на Бузова може да се приеме като преклонение пред стилните икони от средата на миналия век.

Призивите да се облича по-скромно бяха адресирани и до Анастасия Волочкова и тя също не винаги го заслужава. Когато миналата година балерината дойде в училището на дъщеря си за първия учебен ден - 1 септември, в дълга рокля с флорален принт, но с дълбоко деколте и цепка на полата, потребителите на социалните мрежи веднага я нападнаха, защото смятаха, че е неприлично да ходи в училище с такава рокля.

„Първи учебен ден и такава рокля...“; „Как ще погледнат на нея останалите родители… Може би в нейното училище това е обичайно?“; „Ех, Настя, не си за тук с тези твои крака ?!“; „Анастасия, знаем, че имаш красиви крака, но това е 1 септември, и трябва да си по-скромна“, това са само част от коментарите.

На Запад телевизионните водещи и актрисите също са подложени на огнена критика. Така, Алисия Милано, когато дойде миналата година в раирана рокля с дълбоко деколте на изслушването в Сената на САЩ за сексуален тормоз от страна на тогавашния кандидат за върховен съдия на САЩ Брет Кавано, беше критикувана, че показва твърде много пред публиката: „Какво неуважение с това дълбоко отворено деколте“, „Тя трябва да показва по-малко деколте“, „Покрий се. Не си в нощен клуб “, бяха критиките към актрисата, която бе една от първите, подкрепила движението #MeToo.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле