Преустройват офиса заради коронавируса

Дългите редици от бюра може да изчезнат. Фирмите обмислят по-големи зони за почивка и повече пространство за всеки служител.

Много хора ще продължат да работят от дома си

Въвеждат правила за асансьорите

Офисите на редица фирми по света може да бъдат тотално преустроени заради коронавируса и желанието на шефовете да създадат по-голяма сигурност за служителите си. Международна консултантска компания в областта на недвижимите имоти е създала проект на работното място, който да помогне на клиентите є да подготвят служителите си за „правилото на 1,5 метра” за социална дистанция.

В някои случаи консултантите предлагат поставянето на плексиглас или някаква друга форма на защита от кихане и кашляне за допълнителна сигурност. Дългите редици с бюра може да изчезнат, а на тяхно място да се появят работни места, заобиколени от стъклена преграда. За служителите, които са свикнали да взаимодействат на етажи с отворено пространство, тези промени може да ограничат възможностите им да обменят идеи и да отслабят корпоративната култура. Това също така затруднява интегрирането на нови служители.
Затова други компании се насочват просто към по-голямо разстояние между бюрата, раздаване на дезинфектанти и маски за лице в офисите и поставяне на термоскенери на входа на сградата.

Други пък мислят за по-радикална промяна на устройството на сградите, за да гарантират, че работните места няма да бъдат засегнати в присъствието на вируса и всякакви други бъдещи заплахи за здравето. Това може да означава по-гъвкави планове със зони за почивка, повече лично пространство и системи за вентилация, които почистват въздуха и убиват патогени. Някои компании въвеждат правило за качване в асансьора само на един човек, препоръчват използване на стълбите и въвеждат правило за влизане от един вход на сградата и излизане от друг.

Заради промените фирмите ще се нуждаят от по-големи офис пространства за служителите си, когато дойде моментът всички отново да се върнат на работното си място. Според Давиде Сала, шеф на отдел „Човешки ресурси” в офисите на „Пирели” в Италия, възобновяването на работата на офисите на компанията ще отнеме четири месеца. Като междувременно много хора ще продължат да работят от дома си. След това ще започне втората фаза, при която архитекти и консултанти ще дадат съвети как да бъдат преустроени офисите. Целият процес ще бъде доста бавен. Например технологичните гиганти Facebook и Google обявиха, че служителите им може да работят от вкъщи до края на годината.

Семейства търсят къщи под наем

Тези на 30-40 км от София са най-бюджетни

В онлайн пространството се появиха множество обяви на семейства, които търсят да наемат къщи, особено в околностите на София, но и край Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново.

В района на столицата наемите на къщи са около 5 евро на кв. м. Най-често исканият наем за предрлаганите къщи е до 2000 евро на месец, а най-много обяви има за района на Драгалевци, Симеоново, както и в Бистрица и Банкя. Не липсват и предложения за къщи на 30-40 км от София, като например в Елин Пелин, Бусманци или Желява, където оферти има и в диапазона 300-400 евро за къща с двор.

Важно условие за наемателите е къщата да има хубав двор, както и да е обзаведена, за да може да се нанесат бързо.

По отношение на покупката на къщи в популярен сайт за имоти виждаме цени около 1300 евро за кв. м в района на Витоша, а в София област - 250-450 евро за кв. м. В перифиерията на морските градове Бургас и Варна цените са между 600 евро и 800 евро на кв. м, а около Пловдив - между 300 евро и 500 евро на кв. м.

Има обяви и за курортите с минерална вода. Във Велинград например може да купите къша за 600 евро/кв. м, в Девин за 300 евро за кв. метър, а доста по-бюджетен е вариантът в Хисаря - 100 евро/кв. м.

Коментари

Задължително поле