Приживе Ваня Костова надвиваше живота с песен

Цяла България страда за Ваня Костова.

Силна обич и силна завист застигаха певица

Изненада цяла България с внезапния си полет Нагоре

Бог взима едно, дава друго! Това важеше с пълна сила за певицата Ваня Костова. Всички я наричаха ангелогласната, защото красотата на вокала й кънтеше най-вече в акапелното пеене. Бог й беше изсипал много талант, но животът  й беше тежък.

"Винаги съм разчитала само и единствено на себе си", казва в едно от интервютата си певицата. Ваня е родена в Димитровград, но родителите й се разделят рано  и тя и майка й заминават да живеят в Родопите, в едно село. По думите на Ваня, двете били в положението на бедни роднини - където ги приемат, там живеят. Майката на Ваня  е шивачка. "Имам прекрасни спомени от Родопите, а по-късно, като ме приеха в Английската гимназия, заживяхме в Бургас. Но детето на една шивачка не може да има старта на останалите. Започнах да пея по кръчмите още в 9-и клас", разказва приживе голямата певица.  Заради това й намаляват поведението, на три пъти я изключват и на три пъти я приемат отново. Последния път й помага нейна съученичка, чийто баща е големец. "Тя му разказала за мене и той ме извика в кабинета си. Още си спомням разговора - пред мен се обади в дирекцията на гимназията и каза: „Ученичката Ваня Костова да се приеме отново!", а аз всичко чувах, защото тогава за първи път видях телефон, който беше като уредба, с високоговорител. 

Майка ми я викаха да й се карат заради мен и да й кажат, че нищо няма да излезе от дъщеря й. А тя казваше: „Ваня ще е с музиката, тя ще стане певица" , редеше приживе тъжната си житейска история Ваня Костова.
Докато пее в кръчмите, Ваня се залюбва с музиканта Любен Михайлов, забременява от него, ражда се синът им Боян, но двамата влюбени нямат шанс да останат заедно. По стечение на обстоятелствата, всеки от тях получава своя професионален шанс. Той - договор за Норвегия, а тя - възможност да пее в “Тоника СВ”, след като е завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов.

Така двамата се разделят и дълги години не поддържат почти никакви отношения. След години обаче Ваня и Любен успяват да възстановят приятелските си отношения един към друг.

Ваня винаги е подчертавала с благодарност, че е отгледала сина си Боян единствено с помощта на майка си, от която е наследила й любовта си към народната песен. "Без нея нямаше да мога да се справя с нищо. Дори и училище да завърша."

Певицата крие години наред от детето си, че баща му ги е изоставил, разкри самата тя преди време в телевизионното предаване "На кафе" пред Гала. Вокалистката на „Тоника СВ” не набирала кураж да каже истината, за да не расте синът й с усещането, че има само един родител. Мотивирал я и собствения й стрес от раздялата на нейните родителите. На  въпроси на Боян тя отговаряла по един и същи начин – че баща му е много талантлив музикант и работи в чужбина. Синът й разбрал истината едва когато станал ученик в седми клас и се срещнал с баща си за първи път.

Борба с рака

През 2009-а, в разцвета на певческата си кариера, Ваня Костова  получава поредния житейски удар - рак на гърдата. Бедата я връхлита в навечерието на 50-годишния й юбилей.

Години след като преодоля болестта, Ваня публично обяви, че ракът е напълно лечим, ако е хванат навреме. "За щастие при мен се оказа доброкачествено образуванието и това, че се оперирах навреме, ми помогна да запазя освен всичко и духовното си равновесие. Затова горещо съветвам жените с моя проблем - не чакайте, времето няма да помогне, а само ще влоши положението. Съберете смелост, преглеждайте се редовно, ракът е победим!", даде този съвет Ваня.

Раздели и събирания с Тониките

Цяла България помни как на концерт на "Фамилия Тоника" Ваня Костова обяви от сцената, че напуска група. Bcъщнocт нaпycĸa „Toниĸa“ двa пъти. Πъpвo пpeз 1986 г., ĸoгaтo ce cĸapвa cъc cвoи ĸoлeги. Koмпoзитopът Cтeфaн Диoмoв oбaчe ycпявa дa oбeдини гpyпaтa в нaчaлoтo нa 90-тe гoдини, пpeди дa ce cтигнe дo нaпycĸaнeтo нa Baня пpeз 2001 г. 

Няма какво да крием - приживе певицата бе силно обичана от публиката и силно мразена от някои свои колеги.
Преди три години синът на певицата разказа в интервю, защо майка му е напуснала „Фамилия Тоника“. Според Боян Михайлов колегите на майка му от групата не са се чувствали комфортно с нея на сцената и затова напуснала. Не са приемали и са се дразнели от изявите й като главна солистка на "Тоника СВ", а по-сетне и във "Фамилия Тоника". 

"Тя е родена певица, да импровизира на сцената, нещо, за което е била критикувана от колегите си. Но аз съм свидетел на това как всеки един от изпълнителите в „Тоника“ е импровизирал на сцената и то блестящо. Но в един момент й казват, че не са съгласни тя да импровизира на сцената. И тогава майка ми си тръгва. Един артист, една пойна птица не трябва да живее в клетка“, разказа синът на Ваня за напускането й на групата.
Според Боян майка му е преживяла тежко раздялата с „Тоника“, но след това пък изпява много красиви песни като солова изпълнителка.

През 90-те години обаче Ваня Костова преживя щастливи мигове с възродената "Фамилия Тоника" на десетките благотворителни концерти из цялата страна.

През 2015 г., след изгладени отношения с колегите си, Ваня Костова отново се събра с „Тоника-СВ“, с които участват на бенефисния концерт на Стефан Диомов – „Хайде заедно“. Следват много участия и концерти с групата във Варна, Бургас, София, Плевен, Пловдив и др.

През 2015 г. "Тоника СВ" отново се събра за бенефисен концерт на Стефан Диомов.

Ангелогласната Ваня Костова изненада цяла България с внезапния си полет Нагоре навръх Гергьовден , на 64 години.

Както разказват нейни близки, заради две дискови хернии и проблеми с гръбнака изкарала седмица в болница в разгара на пандемията, а после продължила на домашно лечение. Така и не се подложила на операция, не била и ваксинирана срещу коронавирус. 

Припомняме, че по време на участието си в предаването “ВИП Брадър” Ваня Костова направи хипертонична криза заради високо кръвно налягане и се наложи да бъде изведена от шоуто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес