Приключва ли нефтената ера?

До 2045 г. потреблението на черното злато ще се срине до 35%

Най-добрата инвестиция е в човешкия капитал

ОПЕК предполага, че през следващите 5 години потреблението на черното злато в държавите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще започне да намалява и до 2045 г. ще се срине до 35%. Миналата година страните от ОИСР, които включват САЩ, ЕС, както и развитите икономики на Азия, включително Япония и Южна Корея, „изгоряха“ и обработиха 41,4 милиона барела на ден, осигурявайки 45,6% от световното търсене на петрол.

До 2025 г. те ще намалят потреблението до 40,2 млн. барела на ден, до 2030 г. - до 38,2 млн. барела, след което процесът ще се ускори. През 2035 г. ОИСР ще консумира 35,4 млн. барела на ден, до 2040 г. - 32,3 млн., а след 25 години - 29,3 милиона. Държавите, които представляват 60% от световния БВП, преминават към политика на неутралност към климата и стимулират развитието на електро транспорта, измъкват изпод краката на петролните работници техния поминък под формата на търсенето на бензин. От 2,6 милиарда коли на планетата през 2045 г. 430 милиона ще бъдат електрически, а техният дял в общия автопарк ще достигне до 16%, прогнозира ОПЕК.

Разбира се, това не е първата подобна прогноза. Дългосрочните прогнози в петролния сектор рядко се сбъдват. Но наистина има рискове. От страните от бившия СССР това касае само тези, където има нефт - Руската федерация, Казахстан и Азербайджан. 

Светът се променя и вие винаги трябва да сте готови за промяна. Тази година размерът на руския нересурсен износ вече е близо до обема на доставките на нефт и газ. В същото време бюджетът на Русия зависи повече от петрола и газта, отколкото от икономиката като цяло.

Основният петролен потенциал на Русия е разположен в Арктика, като се вземат предвид инвестициите, има много "скъпи" находища. А рублата не може да се обезценява безкрайно.

Какво да се прави? Отговорът е прост - сега сме в процес на формиране на нов технологичен ред и преминаването към цифров. Русия далеч не е последната в това състезание. Най-добрите инвестиции са инвестициите в човешки капитал, мозъците, които могат да бъдат монетизирани в бъдеще.

(Превод: Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле